"Autorita na cestách"

14.02.2021 15:49

BMW má odjakživa rešpekt na cestách a niet sa čomu čudovať. Testované BMW X6 30d xDrive vám to potvrdí komfortom i jazdnými vlastnosťami...

Dizajn rokmi napreduje veľmi rýchlo a autá dostavajú futuristické krivky, čím sa odlišujú od starších modelov a udávajú krok dopredu. V každom prípade sme si stihli tento proces povšimnúť od roku 2006, kedy sa nám prvýkrát X6-tka dostala do zorného uhla. Robustné tvary nárazníkov, mocné výduchy a LED svetlomety v nových tvaroch nám dávajú najavo, že doba sa posúva a taktiež dnešné technológie. V prípade novej X6-tky sú ikonické ľadvinky, ktoré rokmi dostávajú väčší tvar a s tým aj vyžarujúcu agresivitu. Novinkou sú aj terajšie svetlomety LED Laser, kde dokážeme poukázať na kombináciu denných LED svetiel s modrými LED-kami, ktoré vyzerajú famózne.

Biely interiér obalený kožou v kombinácii s čiernym stropom doplnený ambientným osvetlením si priam obľúbite. Toto je práve tá pasáž, ktorá vám vysvetlí, že sa nenachádzate len tak v hocijakom aute. Palubná doska doplnená karbónovým plastom, ambientným osvetlením a vyšperkovaná známou kryštálovou pákou. Toto by som zaradil medzi top veci, ktoré si všimnete pri zasadnutí za „kormidlo“.

Prehľadný infotainment s funkciami AppleCarplay a AndroidAuto sú už takým štandardom a oveľa viac, čo v poslednej dobe oceňujem je manuálne ovládanie klímy. V dnešnej dobe je to samý tablet, ovládanie dotykom, ale aj tak, vždy po naštartovaní si jednoducho nastavíme teplotu. Som rád, že v novej X6-ke som nemusel klímu hľadať štýlom, domov – klíma – nastavenie klímy - teplota... atď.

Keby som mal spomenúť vec, ktorá ma prekvapila... sú to jednoznačne predné sedadla, ktoré sú vybavené s držiakom na tablet s C-čkovým nabíjaním hneď vedľa, aby nebolo málo, tak to máte podsvietené ambientným osvetlením. Topka! Každopádne som sa cítil v kabíne ako kráľ, mal som zapnuté relaxačné programy,vrátane masáže :) čo nová X6-ka ponúka a k tomu mi hrala moja obľúbená hudba z reproduktorov Harman/Kardon.

Veľa by bolo básnenia o interiéri, idem vám povedať niečo o jazdení v rôznych terénoch...

Jedná sa o 8-stupňový automatický naftový trojliter s výkonom 183kW (249k) a pohonom všetkých štyroch kolies (xDrive). Zrýchlenie z 0-100km/h za 6,3s bolo super a pochvalu si zaslúži aj odhlučnenie interiéru. Veľmi rád by som si na porovnávanie vyskúšal 40d alebo benzínovú verziu 40i...

Niečo málo k modelu xDrive v mojom ponímaní vidím tak, že internet niekedy rozdáva rôzne informácie a mnohí s obľubou vyzdvihujú viac Quattro nad xDrive-om, ale je to omyl, pretože sa to najlepšie dozviete v náročných podmienkach a to v šmykľavom teréne, blate, vode či v kopci. Vyskúšali sme a boli sme nadmieru spokojní. Nečakal som, čo všetko X-šestka dokaže v prudkom teréne, ale pochopil som, že počas testovania môžem s rozhodnosťou povedať, že strmý kopec s vyjazdenými blatovými koľajami napriek tvrdšie ladenému podvozku zvládla na jednotku! Celkové pocity z auta som mal úžasné, priam excelentné. Hoci spotreba testu vyšla okolo 10l/100km, dá sa aj za menej, ale všetko záleží od štýlu jazdy. Nuž športovosť tomuto autu jednoducho svedčala....

Fanúšikovia BMW, zvlášť tohto modelu budú nadšení a určite si užijú adrenalín ako to bolo v mojom prípade. A preto ešte cena na záver, za ktorú môžete vlastniť tohto tátoša vo svojej "stajni". :)

 

Základná cena pobytu v BMW X6 30d xDrive sa pohybuje okolo 77.000€.

 

Text a fotky: Mário Chorvát

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode