Auto z budúcnosti

27.03.2021 13:02

Šarmantná redaktorka Telerána v Markíze - Janka Ďuďáková porozprávala o redaktorskej práci, o svojom cestovaní po zaujímavých krajinách a o tom, aké je to jazdíť na ľavej strane a testovaní nového modelu VW Caddy

 

Po skončení žurnalistiky končíš politológiu a momentálne si už tri roky redaktorkou v Markíze. Čo všetko tvoja práca obnáša? Sú také chvíľky, keď si v strese?

 

V Teleráne rozoberám rôzne témy a sledujem reakcie divákov, ale robím aj živé vstupy z exteriéru v rannom spravodajstve. Raz som robila živý vstup o antigénovom testovaní pri Ružinovskej nemocnici a s kameramanom sme sa postavili na parkovisko, aby sme mali dobrý záber na ľudí čakajúcich na testovanie. Už som bola rozbehnutá, vysielali sme naživo a uprostred vstupu sa zrazu objavila vodička, ktorá nás takmer zrazila a začala na nás hlasno trúbiť a rozhadzovať rukami. Musela som to v pokoji dohovoriť. Nervózna pani za volantom nevedela minútu počkať, kým dokončíme kratučký vstup. Celý čas som tŕpla, aby počas vstupu nevystúpila z auta a nezačala na nás kričať.

Navštívila si Nový Zéland a ako študentka si v Austrálii spolupracovala pre ich multikultúrne rádio. Aj si si tam zajazdila za volantom?

 

V Austrálii som bola pol roka na univerzite a tam som jazdila na opačnej strane. Najprv som pred tým mala rešpekt, ale časom som si zvykla. S kamarátkou sme išli napríklad cestovať po Novom Zélande a šoférovali sme na striedačku aj 6 hodín. Pozornosť sme nestratili, pretože prírodná scenéria bola fascinujúca. Vodiči boli tolerantnejší a rátali s turistami, pre ktorých nie je samozrejmosť jazdiť na ľavej strane. V Austrálii býva na cestách veľa klokanov, ktorých sme často pri šoférovaní stretávali. Hoci tam majú dopravnú značku „pozor klokan“, stáva sa tam veľa dopravných nehôd, keď vbehnú pod auto.

 

Vyskúšala si si tam napríklad výmenu kolesa alebo niečo podobné?

 

Koleso som nemenila, ale na Novom Zélande sme sa s kamarátkou dostali až na Južný ostrov, kde bolo v horách veľa snehu. Museli sme si poradiť a samé sme si nahodili reťaze. Dve baby a nemali sme mužskú ruku, ale zvládli sme to. Je tam najkrajšia príroda, akú kedy som v živote videla.

Ako si sa dostala k terajšiemu tvojmu VW Polo?

 

VW Polo bolo mamine auto, ktoré mi neskôr posunula. Veľmi som s ním spokojná a práve na parkovanie je vynikajúce. V Starom meste nemám vôbec problém. Žiadny stres z parkovania, pretože mám parkovacie senzory, ktoré využívam. Už rok na ňom jazdím.

 

S parkovaním si mala nejaké problémy?

 

Skúška z parkovania bola zatiaľ jediná skúška v mojom živote, ktorú som neurobila na prvýkrát a musela som si ju zopakovať. Pozdĺžne parkovanie som, bohužiaľ, nezvládla a jeden kužel zhodila. Musela som si skúšku zopakovať, ale teraz už v meste zaparkujem všade s mojím malým Polom.

Nemala si vraj žiadnu dopravnú nehodu, ale policajti ťa už zastavili?

 

Ani pokutu som ešte neplatila, ale raz ma zastavili, keď som ešte pracovala v regionálnom rádiu. Bol víkend, ja som sa tešila na čítanie správ a stalo sa mi, že som dupla na plynový pedál viac ako som mala a... bolo nás viac áut, ktoré nás zastavili, aby sme fúkali. Musela som policajtov poprosiť, že sa ponáhľam, či by ma neuprednostnili, lebo mám vysielanie. Našťastie boli ústretoví, tak sme ich potom v rádiu pozdravili. Ešte sa mi stalo, že v garáži, keď som sa presúvala z jedného poschodia na druhé, tak som si nepozorne šuchla nárazník a servisu som sa nevyhla.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode