Auto pre muzikanta je dôležitejšie ako dom!

17.01.2016 19:10

Adam Ďurica – populárny slovenský spevák, skladateľ, textár, hudobník a hudobný producent. Jeho sólové spevácke začiatky sú spojené s prvým ročníkom Slovensko hľadá superstar a po jeho skončení vydal v roku 2006 svoj prvý album Cukor a Soľ. Tak začala jeho sólová spevácka kariéra. V istom tom roku získava nomináciu na ocenenie „Objav roka“ hudobnej akadémie Aurel a v roku 2008 dostal Zlatého slávika v kategórii Objav roka. O rok neskôr získal prvé zahraničné ocenenie a hlavnú cenu Grand Prix za najlepšiu pieseň na festivale Carpathia v Poľsku. V roku 2011 sám vydal ďaľší album Dávno zomrel rock'n'roll. V hudobnej relácii  Legendy popu si uctil pamiatku Karola Duchoňa jeho piesňou „Mám ťa rád“, ktorá bola v roku 2012 najpozeranejším živým vystúpením roka. O dva roky vydal pieseň „Neľutujem“, ktorá sa sa stala najhranejšou skladbou v slovenských rádiách. Úspech zavŕšil v roku 2015, keď získal ocenenie OTO spevák roka a jeseň 2015 bola v koncertnom turné pod názvom MANDOLÍNA TOUR, ktorá pokračuje v tomto roku 2016. Vypočuť si môžete Adamove piesne ako sú Neľutujem, Láska-Veda, Mandolína, Predpoveď počasia a iné hity.

Adam, dostali ste platinovú platňu za Váš posledný album Mandolína a čaká Vás MANDOLÍNA TOUR 2016 aj v tomto roku. V ktorom meste začnete koncertovať a v ktorom skončíte?

Začíname 9.2.2016 v Leviciach, na druhý deň v Lučenci, potom v Senici a Komárne. 15.2.2016 sme v Prahe a potom nasleduje v apríli MANDOLÍNA ŠPECIÁL 5.4.2016 v Prahe a v Bratislave 7.4.2016.

Prezraďte nám, aké bolo netradičné nahrávanie vášho letného videoklipu Predpoveď počasia?

Robili sme ho v lete a je iný ako všetky moje klipy doteraz. Siahli sme po peknom scenári režiséra Martina Smékala z Prahy. Točili sme pri Baltskom mori na najsevernejšom bode Nemecka-Kap Arkona. Stihol som sa spáliť v malej drevenej loďke, kde som si vyskúšal rolu stroskotanca a okrem rýchlej pokuty za zlé parkovanie som si domov priniesol aj niekoľko kliešťov.

Bol oprávnený dôvod, že ste museli dostať pokutu?

Pricestovali sme, zaparkovali našu Kugu a chceli sme nájsť pekné miesto na pláži, kde budeme natáčať klip. Za tých päť minúť, čo sme sa obzerali, sme dostali 35 eur pokutu za zlé parkovanie. To sme si ale rýchlo zarobili?! Klip sme dotočili a spálení od slnka a iných zážitkov sme sa vracali domov.

Naopak! Niečo príjemné, čo ste si počas asi dlhej cesty po Európe naozaj užívali?

Úžasné nemecké diaľnice s neobmedzenou rýchlosťou. Cesta tam  bola dlhá 1100 km a na Forde Kuga nám ručička na tachometri ukazovala rýchlosť okolo 200km/h. Naložení gitarami a inou výbavou, aby sme tam mohli prespať, sme boli nadmieru spokojní a cesta bola pohodlná. Tam som začal byť Ford pozitív...

To má za následok, že ste si kúpili aj kvôli kapele, hudobnej aparatúre - bezpečnú dodávku Ford Transit Custom, ktorá vo svojom segmente získala v hodnotení Euro NCAP plných 5 hviezdičiek?

Voľba môjho nového auta bola viacmenej jasná, pretože teoreticky mám toho veľa naštudovaného a nejaké tie kilometre odjazdené. Auto pre muzikanta je dôležitejšie ako dom! Trávi v ňom veľa času a tak som si po skúsenosti so značkou Ford vybral 9-miestnu verziu dodávky Transit Custom v strednej výbave Trend. Siedmi sa tam pohodlne usadíme a uložíme všetko, čo potrebujeme. Vpredu sú dvojmiestne sedadlá a po sklopení sedákov sa dá do nich naložiť batožina v objeme 95litrov, čo je pre nás výhodné. Custom má oveľa viac praktických vychytávok ako je výborný asitent rozjazdu do kopca alebo statické prisvietenie do zákrut, čo je praktické hlavne v noci, keď odchádzame z festivalov a všade je veľa ľudí. V zime využijeme elektricky vyhrievané čelné sklo aj späťáky. Dokonca Ford má na tieto dodávky najdlhšie intervaly na výmenu oleja cca. okolo 50 000 kilometrov a to ostatné značky nemajú.

To fakt v tejto kategórii dodávok nemá konkurencia svojich favoritov? Koľko kilometrov ste od kúpy Customa najazdili?

Konkurencia má tiež úžitkové automobily, ale ja som mal niekoľko kritérií, ktoré splnil len Custom a to je Long verzia auta BEZ zvýšenej strechy, 9 miest a flexi zadná trojlavica- kde môžem sklopiť jedno alebo dve sedadlá v treťom rade samostane. Najbližšie čo sa praktickosti týka je Fiat Ducato Panorama, ale jeho Long verzia sa predáva iba so zvýšenou strechou, čo znamená, že by sme nevošli do nákupných centier. Na našom dieselovom Custome som najazdil za  prvý mesiac vyše 6000 km a určite mám na konte okolo 40-60 tisíc km ročne. Pre mňa od začiatku bolo jasné, čo chcem a Custom je v kategórii týchto dodávok najlepšie vyriešený po každej stránke. Okrem toho je to najkrajšia dodávka v segmente...

Zažili ste už s Customom cestnú príhodu, ktorá stojí za spomenutie?

Dnes som s ním dostal pokutu! Bál som sa, že neprídem včas na rozhovor. Hneď ako som z domu vychádzal, tak ma v prvej dedine od Hlohovca zastavili policajti. Predo mnou sa v dedine vliekol štyridsiatkou nákladiak plný štrku, tak som ho chcel „šmyknúť“, zrýchlil som na osemdesiat a v tom ma odfotili, keď som bol takmer vedľa neho. Najprv mi dali pokutu 90 eur, ale mal som len 40, tak sme to rýchlo doriešili. Bral som to veľmi pokorne, lebo minule mi odpustili dosť vysokú pokutu, a toto sú len drobné úroky, čo by som vtedy zaplatil. Dosť sa často ponáhľam, ale uvedomujem si to.

Tak to nebola príliš vtipná príhoda, ale to ste ešte dobre obstáli, keďže dnes sú mimoriadne vysoké pokuty... Predsa však by ma zaujímalo, ak máte Slovensko prejazdené, či ste zažili na vašich cestách niečo, že sa vám v tej chvíli rozum zastavil?

Raz sme išli cez Donovaly a začali sa robiť ako je tam zvykom – kolóny. Pred nami išlo jedno auto, ale neskutočne pomaly. Na dodávke sme ho nemohli predbehnúť, lebo stále išli oproti autá. Až v jednom momente sme ho predbehli a tam sedela slečna, ktorá za volantom jedla majonézový šalát s rožkom a lakťami šoférovala! Aj sme zatrúbili, ale nič...To bol extrém, na ktorý sa len tak nedá zabudnúť.

Kto upratuje vašu pojazdnú obývačku alebo sa snáď len vozíte a tankujete?!

Nikto neupratuje, veď je to auto muzikantov! Tam nájdete všeličo na zemi... kúsky pizze, pet fľaša od nápoja. Na upratovanie nie je moc času. J

V rádiu neustále počujeme vaše známe hity – Neľutujem, Mandolína. Spievate si ich aj vy za volantom?

Nie, nespievam, ale s celou kapelou radi spievame ľudovky. Sedemhlasne a poriadne, aby nás bolo počuť až von z auta!

Čo by ste na záver odkázali našim čitateľom?

Veľa šťastných kilometrov bez nehody a ujmy na zdraví. A modlime sa, nech už máme nové a kvalitné diaľnice!

Text: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode