Autá a žena, ktorá ich riadi

24.06.2014 13:21

Generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová nám prezradila, ako je spokojná a či sa jej plány podarilo splniť pri 10. výročí AAA AUTO pôsobenia na Slovensku.

Ako sa pracuje na vysokej manažérskej pozícii žene v oblasti, ktorá je vo všeobecnosti prijímaná ako mužská záležitosť?

Na pozíciu generálnej riaditeľky som sa prepracovala v priebehu 14 rokov. Kariérne začiatky boli náročné, niekoľko rokov som pracovala takmer bez voľna a chodila do práce z vlastnej iniciatívy aj cez víkendy a dovolenky. Som rada, že som si svoje ambície naplnila a moja práca ma skutočne baví. A prečo autá – bola to u nás doma veľmi živá téma už od detstva. Som totiž zo 4 súrodencov, z čoho dvaja boli bratia. Po nich som dedila nie len oblečenie, ale aj hračky a tou najobľúbenejšou sa stala elektrická autodráha.

Čerstvá mamička. Ako zvládate skĺbiť osobný a pracovný život?

Áno, prežívame s manželom to najkrajšie životné obdobie, narodila sa nám dcéra Lilianka. Našťastie je zdravá a ja som vrátila celkom dosť rýchlo do pracovného tempa. Vďaka mojej maminke, ktorá mi s ňou pomáha, si zvykáme na denné dochádzanie do kancelárie a hneď vedľa pripravenej izbičky. Sme si tak stále nablízku. Zatiaľ nám všetko vychádza aj vďaka veľkej podpore môjho manžela a ohľaduplnosti kolegov, ktorí doslova chodia po špičkách okolo Liliankinej izbičky vo firme.

Desať rokov AAA AUTO na Slovensku: v júni ste oslávili desiate výročie pôsobenia na Slovensku. S akými plánmi ste prichádzali na slovenský trh a ako sa vám ich darilo naplniť?

Myslím, že môžem úprimne povedať, že Slovensko prekonalo naše očakávania. Za obdobie našej prítomnosti sme tu otvorili 11 autocentier a predali okolo 82 000 vozidiel. Len tento rok sme do mája predali už viac ako sedem tisíc a do konca roka očakávame spolu predaných 17 000 vozidiel. V priebehu 10 rokov sa ponuka skupiny AAA AUTO na Slovensku neustále prispôsobuje požiadavkám zákazníkom. Preferencie Slovákov sa menili hlavne v období ekonomickej krízy, kedy kupujúci vyžadovali prevažne malé a úsporné autá. V posledných rokoch je trendom opäť návrat k väčším a luxusnejším autám, dôraz zákazníci kladú na bezpečnosť a komfort. Celoslovenská sieť pobočiek tak vychádza zákazníkom v ústrety.

Slovensko bolo úplne prvým zahraničným trhom, kam skupina AAA AUTO v roku 2004 expandovala. Dnes je Slovensko hneď po Českej republike našim najvýznamnejším trhom s obrovským potenciálom. Tomu zodpovedá aj 11 otvorených pobočiek a plán otvárania ďalších autocentier v najbližšej dobe. Otvorenie AAA AUTO na Slovensku bol jednoznačne krokom správnym smerom.

Ako sa menili nákupné zvyklosti zákazníkov počas týchto rokov?

Počas ostatných päť rokov sa významne vpred posunula bezpečnostná výbava a s ňou aj požiadavky zákazníkov – štyri z piatich áut majú ABS, tretina je vybavená aj ESP. Autá bez airbagu sa v podstate už ani nepredávajú.

V elektronickej výbave prevláda klimatizácia, ktorú ponúka až 76 % predávaných áut, parkovací senzor má každé piate auto či vstavaná navigácia v každom desiatom vozidle. Pravidelne sa opakujú tiež sezónne trendy – v lete rastie záujem o kabriolety, v zime zase o vozidlá s pohonom 4x4 a off-roady.

Zákazníci na Slovensku sú spravidla stále náročnejší a majú viac poznatkov o fungovaní trhu s ojazdenými autami. Preto požadujú vozidlá, ktoré prešli kontrolou reálneho stavu najazdených kilometrov a zároveň sa pýtajú, či na nich neboli vykonané podvody s DPH, ako je, žiaľ, bežné pri autách z dovozu. My však v drvivej väčšine preferujeme vozidlá so slovenským pôvodom, ktoré starostlivo preverujeme.

Čím sa odlišujú „Áčka“ od konkurencie?

Všetky vozidlá na výkupe AAA AUTO podrobne preverujú naši skúsení výkupní technici. Preto odmietame až 65 % vozidiel, ktoré nám ponúkajú. Pri autách skúmame ich VIN kód, reálny rok výroby, či neboli odcudzené, nie sú v exekúcii alebo v lízingu a samozrejme, ďalšie technické parametre. K vozidlám dávame dvojročné poistenie mechanických a technických porúch. AAA AUTO poskytuje doživotnú garanciu vrátenie peňazí v prípade právneho problému s autom. Ak náš zákazník prinesie úplne jednoznačný dôkaz, že kilometre nezodpovedajú, vrátime mu peniaze, ktoré za auto zaplatil.

Najdôležitejší je skutočný technický stav auta. Môžete si k nám vziať na prehliadku vlastného automechanika, alebo s autom ešte pred kúpou zájsť do nezávislého servisu, ktorá auto prehliadne. V súčasnosti môžu byť aj vozidlá s vysokým počtom najazdených kilometrov vo veľmi dobrom stave, pokiaľ majiteľ nezanedbával servis a auto má podloženú servisnú históriu.

Prečo sa oplatí kúpiť ojazdené auto?

Ako je známe, najmä nové autá strácajú veľmi rýchlo svoju hodnotu – počas prvého roka alebo dvoch to môže byť až 40 % alebo viac. V súčasnej ekonomickej situácii sú to peniaze, ktoré ľudia a firmy radi ušetria práve kúpou ojazdeného vozidla.

Prečo ho kupovať v autobazári a nie cez internet alebo v zahraničí?

Pri kúpe takéhoto auta nemožno pozerať len na cenu. Máme skúsenosti, že ak nám dovážané vozidlá ponúkajú rôzni "podnikatelia" , ich kvalita je veľmi zlá a často majú právne problémy. Väčšina z nich má pretočené tachometre, stretávame sa s upravenými rokmi výroby či s autami po závažných haváriách, ktoré by už dávno nemali jazdiť na cestách. Aj preto na výkupe odmietame už zmienených až 65 % vozidiel. Poslednou módou je pretočiť tachometer po dovoze auta a potom si nechať na STK „potvrdiť“ už zmanipulovaný stav tachometra. Tým sa potom predajcovia oháňajú ako oficiálne potvrdeným. STK totiž vôbec neskúma, koľko vozidlo najazdilo v inej krajine, ale len zapíše stav z tachometru.

Na čo sa má zákazník zamerať, aby kúpil spoľahlivé ojazdené auto? Ako má záujemca o jazdenku postupovať, aby ho nenachytali podvodníci so stočenými kilometrami, zatopenými autami či nezapletenou DPH alebo v exekúcii?

Zaujímajte sa o pôvod vozidla. Najväčšia pravdepodobnosť zmanipulovaného tachometra je pri autách z dovozu, s neznámou zahraničnou servisnou históriou. Bezpečnejšie je preto kupovať autá prvýkrát registrované v SR, pri ktorých možno skontrolovať históriu najazdených kilometrov. A hlavne je dôležité požadovať od predajcu garanciu vrátenia peňazí pre prípad, že by sa na aute manipulácia s kilometrami neskôr preukázala. Seriózny autobazár by nemal mať problém zakomponovať takéto ustanovenie do zmluvy. Ku kúpe je určite vhodné prizvať vlastného automechanika, ktorý pomôže vylúčiť mechanické poruchy, prípadne aj vytopenie vozidla. Čo sa týka exekúcií alebo DPH, na Slovensku je problémom absencia centrálnej databázy majetku v exekúcii, preto asi jedinou radou je kupovať u overených veľkých predajcoch, ktorí na „svoje“ vozidlá v tomto smere poskytujú garancie.

Aký sortiment vozidiel ponúkate v AAA AUTO? Môže si zákazník kúpiť športové, ale aj luxusné auto?

Spoločnosť AAA AUTO je najväčším predajcom ojazdených automobilov v strednej Európe. Poskytujeme širokú škálu vozidiel rôznych značiek, karosérií a druhov. U nás nájdete naozaj všetko. Okrem toho máme na Slovensku v ponuke vyše 3 000 vozidiel. Každý si vyberie to svoje. Športové a luxusné autá nájdete u nás pod znovuobnovenou značkou Mototechna.

Letná dovolenková sezóna už začala. Na čo by vodiči nemali pred cestou zabudnúť?

Vždy je potrebné dbať na bezpečnosť jazdy. Teda dodržiavať pravidelné prehliadky a údržbu auta, vrátane nafúkaných pneumatík. Uistite sa, že máte havarijné i lekárske európske poistenie so všetkými telefónnymi číslami a informáciami, ktoré sú potrebné v prípade núdze. Pri cestovaní s deťmi sú tieto pravidlá ešte dôležitejšie, než keď cestujú len dospelí. Preto nenechávajte nič v priestore nad zadnými sedadlami. Pri prudkom brzdení môžu predmety dieťa zraniť. Je tiež dôležité uvedomiť si, že každá krajina má pre povinnú výbavu auta trochu iné predpisy, a preto je dobré ju doplniť podľa zvolenej destinácie.

Čo by ste poradila iným mamičkám, na čo si dať pozor pri cestovaní autom s deťmi?

Nedávno som porodila svoje prvé dieťa a prvú cestu z pôrodnice som spoločne so svojím mužom dlho plánovala. Autosedačku, obliečky, prikrývku a celú logistiku tejto veľkej „akcie“, pretože auto k svojmu rodinnému a pracovnému životu potrebujem takmer každý deň, som veľmi rada, že sme si tento rituál dokázali s Lili nastaviť k spokojnosti obidvoch. Za veľkého pomocníka popri svojej mamine považujem tzv. balíček bezpečia TrueTrac, čo je na mieru navrhnuté riešenie pre zvýšenie bezpečnosti cestovania. Okrem GPS navigácie ponúka aj sledovanie interiéru a exteriéru vozidla, zjednodušuje parkovanie a prehráva hudbu či video. Pripojím sa jediným pohybom a kedykoľvek to potrebujem, sledujem pomocou kamery dianie vnútri alebo vonku. Vždy ale myslím najmä na to, aby som mala dostatočnú rezervu a bola v pokoji. Stres sa rýchlo prenáša na deti a Lili je v pohode, keď som aj ja.

Nájdeme v tomto roku nové pobočky AAA AUTO v ďalších mestách na Slovensku?

Na základe súčasného rastu predaja vo všetkých krajinách, kde AAA AUTO pôsobí a vďaka optimistickým predpovediam ďalšieho vývoja na trhu ojazdených vozidiel spoločnosť aktualizovala svoju domácu i medzinárodnú stratégiu expanzie. V Českej republike a na Slovensku otvoríme počas nasledujúcich ôsmich mesiacov najmenej štyri nové pobočky, a to v Mladej Boleslavi a Znojme v Českej republike, v Martine a Trnave na Slovensku.

Aké má firma plány na medzinárodnej scéne?

Po veľmi úspešnom začiatku v Maďarsku bude spoločnosť posilňovať svoju pozíciu aj tam. Teraz hľadáme vhodné miesta pre pobočky v Kecskeméte a v západnej časti krajiny. Spoločnosť bude tiež pokračovať v medzinárodnej expanzii. Začiatkom roku 2015 plánujeme znovu vstúpiť do Poľska, na veľmi roztrieštený trh s obrovskou kúpnou silou a na ktorom sme už nadobudli veľa skúseností. S najväčšou pravdepodobnosťou začneme vo Varšave, v našej bývalej pobočke Piaseczno, ktorú naďalej vlastníme. Zároveň budeme vyberať vhodné autosalóny, ktoré by sme mohli kúpiť v Rumunsku pre predpokladané otvorenie v roku 2016 alebo 2017.

V Česku bola na jar otvorená Mototechna Premium. V čom sa odlišuje od AAA AUTO?

Hlavným impulzom k vytvoreniu našej novej značky Mototechna Premium boli neustále rastúce predaje luxusných vozidiel, ktoré sa medziročne zvýšili o viac než polovicu. Tieto autá sa stali žiadanými u majiteľov firiem, podnikateľov, ale aj u náročnejšej súkromnej klientely.

Plánujú Áčka na Slovensku podporiť predaj elektromobilov?

Naša spoločnosť sa chce na nástup elektromobilov včas pripraviť. Z tohto dôvodu v Českej republike spolupracujeme so spoločnosťou ČEZ na výstavbe dobíjacích staníc na našich pobočkách. Zatiaľ je ich v rokovaní desať, jedna už bola postavená v Prahe a v pokročilej fáze sú prípravy dobíjacích staníc v Brne a v Českých Budejoviciach. Ďalším krokom bolo zakúpenie vozidla Tesla Model S, ktorý je akousi vlajkovou loďou značky Mototechna Premium v oblasti elektromobility. Auto Tesla podrobíme detailnému testovaniu, aby sme nazbierali skúsenosti pre budúci výkup ďalších elektromobilov. Radi by sme našli partnera pre výstavbu dobíjacích staníc aj na Slovensku, prípadne v ďalších krajinách. V blízkej budúcnosti sa nám tak možno podarí dôjsť elektromobilom z našej pobočky v Plzni cez Prahu a Bratislavu až do Budapešti.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode