Audi Q8 e-tron edition Dakar

03.01.2024 16:43

Je inšpirovaná najväčšou púštnou rallye na svete: Audi Q8 e-tron edition Dakar. Z vonkajšej strany sa špeciálny model vyznačuje zvýšeným podvozkom a voliteľné polepy pripomínajú model RS Q e-tron navrhnutý pre Rally Dakar a majú elektrickým pohonom a meničom energie. Terénne schopnosti tohto exkluzívneho SUV v kombinácii s vysokým a okamžite dostupným krútiacim momentom sú ideálne pre dobrodružné ľudí, ktorí chcú jazdiť aj mimo vyšliapaných ciest na elektrický pohon. Q8 e-tron edícia Dakar je možné objednať v prvom štvrťroku 2024. Ceny sa v Nemecku začínajú od približne 120 000 eur.

 

Audi Q8 e-tron edition Dakar (Kombinovaná spotreba elektrickej energie v kWh/100 km: 25,1- 24,7, kombinované emisie CO2 v g/km: 0 (s letnými pneumatikami, bez strešného nosiča) je založená na Q8 advanced 55 e-tron quattro (kombinovaná spotreba elektrickej energie v kWh/100 km: 24,4- 20,6, kombinované emisie CO2 v g/km: 0). Čistá veľkosť batérie je 106 kWh (hrubá: 114 kWh) a pohonné ústrojenstvo quattro s dvoma motormi dosahuje v režime boost výkon 300 kW s krútiacim momentom 664 Nm. To znamená, že vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,8 sekundy so štandardnými pneumatikami. S terénnymi pneumatikami General Grabber AT3 dosiahne vozidlo rýchlosť 100 km/h za 5,9 sekundy. Dojazd podľa WLTP je až 487 kilometrov. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 200 km/h (124 km/h).

 

V porovnaní so základným modelom má elektrické SUV s terénnymi pneumatikami General Grabber AT3 o 31 milimetrov vyššiu svetlú výšku a je navrhnuté na lepšiu ovládateľnosť na sypkom povrchu, ako je štrk alebo sneh. V základnom nastavení má vozidlo svetlú výšku 206 milimetrov. Pri vyšších rýchlostiach sa vozidlo postupne znižuje - o 15 milimetrov pri rýchlosti 85 km/h (53 mph), o 17 milimetrov pri rýchlosti 100 km/h (62 mph) a o 13 milimetrov pri rýchlosti 120 km/h (75 mph). Tým sa optimalizuje jazdná stabilita pri vysokých rýchlostiach na zlepšenie aerodynamiky a dojazdu. V spojení s predným uhlom nájazdu 20 stupňov a zadným uhlom nájazdu 26 stupňov je elektrické SUV dobre pripravené na zdolávanie ľahkého terénu. Vozidlo má nájazdový uhol 19 stupňov. Stratégia ovládania vzduchového odpruženia bola tiež prepracovaná tak, aby spĺňala požiadavky typické pri jazde v teréne. Hĺbka brodenia je 300 mm.

 

 

Výrazný exteriér zdôrazňuje športový off-road vzhľad

 

Q8 e-tron edition Dakar je k dispozícii vo farbách Siam Beige metalic, Mythos Black metalic a Magnetic Gray. Singleframe sa vždy dodáva vo farbe karosérie.

 

Na výber je projekčné svetlo v ráme Singleframe so svetelným pásom, ktorý vytvára vizuálne konzistentné spojenie medzi svetlometmi. Spodná línia sa dodáva aj s povrchovou úpravou v čiernej metalíze Mythos Black, ktorá vozidlu dodáva nádych stability a priľnavosti. Rozšírené a priebežné lemy podbehov kolies vpredu a vzadu prepožičiavajú modelu Q8 e-tron edition Dakar sebavedomý postoj na ceste. Po otvorení dverí vodiča sa na ulicu premietajú LED svetlá s nápisom edition Dakar. Individuálnu triedu edície Dakar odráža aj exkluzívny kryt kľúča so špeciálnym označením. Na želanie je k dispozícii komfortný kľúč (s alarmom proti krádeži), ktorým možno otvoriť dvere a veko batožinového priestoru prostredníctvom bezdrôtovej komunikácie medzi kľúčom a vozidlom. Kľúč dokáže vozidlo aj zamknúť prostredníctvom senzorov na kľučkách dverí. 

 

Model Q8 e-tron edition Dakar môže byť vybavený jedinečným balíkom polepov inšpirovaným legendárnym modelom RS Q e-tron. Počnúc farbou karosérie Mythos Black metalic dostane vozidlo čiastočné skrášlenie. To znamená, že wrap využíva účelové priehľadnosti a nezakrýva celý povrch, hoci sú ním ošetrené všetky exteriérové komponenty. Počet olepených modelov je obmedzený na 99 kusov. Na D-stĺpiku je v matnom nápise vidieť poradové číslo špeciálneho 

 

Edícia Dakar má rozsiahlu štandardnú výbavu

 

Špeciálna edícia zišla z výrobnej linky so štandardnými prednými a zadnými svetlami Matrix LED, ktoré zabezpečujú presné osvetlenie vozovky s vysokým rozlíšením. Štandardná výbava zahŕňa aj tónované slnečné clony pre zadné dvere a bočné okná. V interiéri je teraz štandardom interiér S line : Tento balík obsahuje hlboko tvarované športové sedadlá čalúnené mikrovláknom Dinamica a umelou kožou. Vozidlo je tiež vybavené multifunkčným športovým koženým volantom, elegantným čiernym obložením strechy, pedálmi z nehrdzavejúcej ocele a komfortnou stredovou lakťovou opierkou. Ozdobné vložky sú z brúseného matného hliníka, zatiaľ čo prahy dverí majú hliníkové vložky. Horná časť prístrojovej dosky a spodné prvky interiéru sú vyhotovené v čiernej umelej koži. Na želanie je k dispozícii balík Audi Sport s červeným prešívaním. Pridáva kontrastné akcenty s farebným prešívaním na športové sedadlá, volant, kolenné výplne a lakťové opierky dverí. Bezpečnostné pásy sú tiež čalúnené červenou farbou, aby dokonale ladili so športovým dojmom v kabíne.

 

Obrazovky dopĺňa head-up displej. Ten premieta dôležité informácie priamo na čelné sklo - projekcie akoby sa vznášali pred vodičom. Ďalšou novinkou je displej v operačnom systéme MMI, ktorý zobrazuje informácie o uhle naklonenia vozidla. Audi navyše ponúka na displeji MMI obrázky na pozadí vytvorené špeciálne pre edíciu Dakar.

 

Audi ponúka na displeji MMI témy vytvorené špeciálne pre edíciu s obrázkami na pozadí MMI a koordinovaným ambientným osvetlením. Duch vozidla je tu zastúpený v troch scénach: od púštnej búrky a stopy pneumatík až po dunovú krajinu. Audi phone box umožňuje veľmi pohodlné telefonovanie. Pripája smartfón vodiča, ktorý indukčne nabíja, k anténe vozidla. Táto edícia sa štandardne dodáva aj s asistenčnými balíkmi City a Tour.

 

Robustná výbava modelu Q8 e-tron edition Dakar ponúka ďalší dôkaz jeho praktickosti. Súčasťou štandardnej výbavy je aj balík úložných a batožinových priestorov. Odolné obloženie batožinového priestoru a robustné podlahové rohože sú vybavené nápisom edition. Špeciálna edícia sa štandardne dodáva aj so strešným nosičom. Strešný nosič s nosnosťou 40 kilogramov (88 libier) sa dá použiť na uloženie rôznych predmetov. Súčasťou balenia je taška na strešný nosič a popruhy na pripevnenie príslušenstva. Druhú nabíjaciu zásuvku možno použiť na nabíjanie vysokonapäťovej batérie pomocou kombinovaného nabíjacieho systému typu 2 (CCS2). Nabíjací systém e-tron navyše ponúka všetko, čo dobrodruhovia potrebujú na nabíjanie svojho vozidla - či už doma, s priateľmi alebo v dovolenkovom sídle.

 

Q8 e-tron edition Dakar sa dodáva s ôsmimi pneumatikami. Vozidlo je vybavené terénnymi pneumatikami General Grabber AT3 pre vynikajúcu odolnosť v teréne. Pneumatiky zabezpečujú aj lepšiu priľnavosť na rôznych povrchoch vrátane štrku, kamenistého terénu, horských a lesných ciest a snehu. Špeciálny dezén optimalizuje akceleráciu, ako aj kvalitu brzdenia a bočného ovládania a zároveň umožňuje pneumatikám účinné samočistenie, najmä pri jazde na bahnitom povrchu. Pneumatiky Grabber AT3 majú tiež vynikajúce jazdné vlastnosti a nízku hlučnosť na asfaltových cestách, čo výrazne zvyšuje komfort jazdy. Terénne pneumatiky majú označenie M+S, čo znamená, že sú vhodné na celoročné používanie. Súčasťou výbavy modelu Q8 e-tron edition Dakar je aj sada letných pneumatík na 20-palcových diskoch v atraktívnom S dizajne s 5-V lúčmi.

 

Viac svetla, viditeľnosti a zvuku: 

Špeciálne funkcie Voliteľný balík ambientného osvetlenia plus so šiestimi preddefinovanými farebnými profilmi rozdeľuje interiér na skvelý efekt. Vďaka rozsiahlym obrysovým svetlám až v 30 farbách presne sleduje elementárne línie interiéru. Ako alternatíva k štandardnej dvojzónovej automatickej klimatizácii Audi ponúka štvorzónovú automatickú klimatizáciu. Systém môže využívať voliteľnú druhé vysokonapäťové kúrenie, ktoré citeľne zvyšuje výkon kúrenia. To znamená, že interiér sa vo veľmi chladných podmienkach zohreje rýchlejšie, zatiaľ čo prídavné batériové vykurovanie zabezpečí, že batéria je pripravená na nabíjanie pri veľmi nízkych teplotách. Voliteľný systém Bang & Olufsen Premium Sound System s 3D zvukom robí z elektrického SUV ešte väčší špičkový zvuk zážitok. Poháňa ho 16 reproduktorov s výkonom 705 W. Na želanie dostupné virtuálne bočné zrkadlá s kamerami zmenšujú celkovú šírku vozidla o 15 milimetrov, čím zlepšujú koeficient odporu vzduchu. Virtuálne zrkadlá poskytujú lepšiu viditeľnosť ako bežné zrkadlá v prašnom alebo mokrých terénnych podmienkach.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode