Aplikácia EQ Ready posúdi voľbu elektro či hybridného vozidla

17.10.2017 16:00

Ste pripravení na prechod na elektrickú mobilitu? Nová aplikácia EQ Ready pomáha vodičom pri hľadaní odpovede na otázku, či prechod na elektrické vozidlo alebo hybridný model je pre nich realizovateľný. Aplikácia pre chytrý telefón totiž na želanie zaznamená reálne jazdné trasy používateľa, zanalyzuje jeho každodenné správanie v rámci mobility a to všetko porovná s množstvom parametrov elektrických a hybridných vozidiel. Používateľ tak môže virtuálne a realisticky porovnať elektrickú mobilitu. Aplikácia EQ Ready okrem toho odporučí model značky smart alebo Mercedes-Benz s alternatívnym pohonom, ktorý najlepšie vyhovuje individuálnym pomerom používateľa. Nová aplikácia je už dostupná.

V pilotnej fáze sa na vývoji novej aplikácie nepodieľali len zákazníci značky Mercedes-Benz. Aj členovia predstavenstva Daimler nechali preskúmať svoje používateľské správanie, aby zistili, či sú vhodní kandidáti na elektrickú mobilitu. „Preukázalo sa, že elektrické vozidlá a hybridné modely s elektrickou prevádzkou sú vo všeobecnosti oveľa vhodnejšie na každodenné používanie, ako si väčšina ľudí myslí. Aj skeptici po osobnej skúsenosti zo skúšky reálneho využitia našej aplikácie zisťujú, že elektrické vozidlo alebo hybridný model by dokázal splniť ich potreby v oblasti mobility,“ povedal Wilko Stark, vedúci stratégie Daimler a Mercedes-Benz Cars a vedúci stratégie CASE.

Aplikácia EQ Ready je odteraz k dispozícii na bezplatné stiahnutie v angličtine a nemčine pre zariadenia so systémom iOS a Android. Na začiatku bude dostupná pre nemecký trh. V súčasnosti sa plánuje zavedenie aplikácie v ďalších krajinách ako aj jej rozšírenie o ďalšie funkcie. Chytrý telefón používateľa zaznamenáva trasy, na ktorých používateľ jazdí so svojím osobným motorovým vozidlom (bez ohľadu na značku). Vzniká tak realistický používateľský profil, ktorý je oveľa presvedčivejší ako jedna skúšobná jazda.

Stačí, ak sa používatelia prihlásia na svoj účet Mercedes me, príp. sa prihlásia s použitím svojho mena a e-mailovej adresy a v aplikácii aktivujú funkciu sledovania trasy. Počas sledovania trasy sa nezaznamenáva len rýchlosť a zrýchlenie, ale aj zastavenia alebo dlhšie prestávky či parametre okolia ako teplota a výškový profil. Na základe týchto údajov možno určiť dojazd a spotrebu energie.

Používateľ aplikácie môže manuálne zadávať potenciálne nabíjacie stanice, napríklad doma alebo na pracovisku, čím optimalizuje virtuálnu jazdu na elektrický pohon. V budúcnosti bude aplikácia doplnená o verejne dostupné nabíjacie stanice.

Takto určené individuálne správanie v rámci mobility sa prostredníctvom siete WLAN alebo mobilnej telefónnej siete odošle na server Mercedes me. Na tomto serveri sú uložené relevantné parametre elektrických a hybridných vozidiel značky Mercedes-Benz a smart. Hodnotenie správania v rámci mobility sa aj v prípade hybridných modelov orientuje výlučne na možnosti využitia čisto elektrickej jazdy.

Základom pre aplikáciu je softvérový model vyvinutý značkou Mercedes-Benz. Tento model používa množstvo údajov o vozidle, napríklad spotrebu energie, dojazd, hodnotu cw, hmotnosť a koeficient valivého odporu.
Hodnoty účinnosti vozidiel, ktoré vyplývajú z týchto údajov, boli vyhodnotené počas jazdných skúšok. Výsledkom je veľmi vysoká zhoda simulovaných a reálnych hodnôt.

Medzi uloženými vozidlami sa nachádzajú aj modely smart electric drive (kombinovaná spotreba elektrického prúdu: 13,1 – 12,9 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km) a hybridné modely značky Mercedes-Benz dobíjateľné zo siete ako GLC 350 e 4MATIC (kombinovaná spotreba paliva: 2,7 – 2,5 l/100 km; kombinovaná spotreba elektrického prúdu: 15,2 – 13,9 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 64 – 59 g/km) a GLE 500 e (kombinovaná spotreba paliva: 3,7 – 3,3 l/100 km; kombinovaná spotreba elektrického prúdu: 18,0 – 16,7 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 84 – 78 g/km).

Na základe používateľom zvoleného referenčného vozidla sa určia jeho individuálne hodnoty dojazdu a spotreby energie a vyhodnotí sa jeho správanie v rámci mobility. Príklad takejto analýzy: „Blahoželáme! Všetky jazdy môžeš uskutočniť elektricky bez dodatočného nabíjania!“

Ochrana osobných údajov je dôležitým prvkom aplikácie. Ak si používateľ neželá, aby sa jazda zaznamenávala, môže funkciu sledovania trasy kedykoľvek deaktivovať. Aplikácia používateľovi tiež pravidelne pripomína, že sa údaje zaznamenávajú.

Aplikácia EQ Ready je ďalší projekt v rámci stratégie CASE a vznikla v spolupráci s divíziou digitálnych technológií. Projekt so štruktúrou prevzatou zo start-upových projektov prešiel rýchlym vývojom od nápadu cez interný inkubátor až po realizáciu. Pojem CASE zahŕňa strategické zameranie divízie Mercedes-Benz Cars, ktoré spája témy budúcnosti ako zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric) do jednotného celku. Štyri oblasti stratégie CASE sú neoddeliteľnou súčasťou podnikateľskej stratégie spoločnosti Daimler AG. Cieľom je vytvoriť intuitívnu mobilitu pre našich zákazníkov prostredníctvom inteligentného prepojenia tematických oblastí stratégie CASE.

EQ: nová značka elektrickej mobility od vynálezcu automobilu
EQ ponúka rozsiahly ekosystém elektromobility, ktorý tvoria produkty, služby, technológie a inovácie. Spektrum značky siaha od elektromobilov cez nabíjacie skrinky a služby nabíjania až po domáci akumulátor energie. Názov EQ sa vzťahuje na „elektrickú inteligenciu“ a je odvodený od hodnôt značky Mercedes-Benz „emócia a inteligencia“. Nová značka obsahuje všetky podstatné aspekty elektromobility orientovanej na zákazníka a pokračuje až nad rámec vozidla.

Budúce modely sú stelesnením podstaty modernej elektromobility – sú spojením emocionálneho a inteligentného dizajnu, výnimočného pôžitku z jazdy, vysokej praktickosti pri každodennom používaní a maximálnej bezpečnosti, ktorou sa vyznačujú všetky vozidlá od vynálezcu automobilu.

Prvý sériový model novej značky EQ, model EQC, sa bude vyrábať od roku 2019 v závode Mercedes-Benz Brémy. Model EQC vychádza z koncepcie EQ, ktorá bola predstavená minulý rok v Paríži.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode