Ako zabaviť deti počas cesty na dovolenku

03.08.2013 08:00

Leto je už v plnom prúde a s ním aj čas dovoleniek. Stále platí, že automobil je najčastejšie využívaným dopravným prostriedkom Slovákov pri cestách za dovolenkovými destináciami. Počas dlhého sedenia vo vozidle v horúcom letnom počasí sa však cestovanie stáva náročným nielen pre samotných vodičov, ale najmä pre malé deti. V priebehu cesty nie sú schopné udržať dlhší čas svoju pozornosť iba na jednu činnosť, a preto sa pre nich časom stane vyčerpávajúca a stresujúca. Odborníci zo siete Expert Elektro preto pripravili pre motoristov niekoľko praktických tipov, ktoré dokážu deti jednoducho a účinne zabaviť a spríjemniť im dlhú cestu.

V prípade, že máte doma širokú zbierku DVD-čiek a vaše dieťa miluje rozprávky či filmy, skúste siahnuť po prenosnom DVD prehrávači. Je malý, kompaktný a vaša ratolesť bude z pojazdného kina nadšená. Stačí pustiť obľúbenú rozprávku alebo film, nasadiť slúchadlá a vy sa môžete pokojne venovať šoférovaniu, pričom obmedzíte frekvenciu najobľúbenejšej otázky vášho dieťaťa  „Kedy tam už budeme?“ na minimum.

Hudbu zbožňujú deti každého veku, preto nezabudnite tomu vášmu kúpiť pred cestou nové CD obľúbeného interpreta a nahrať ho do MP3 prehrávača. Počas dlhej cesty si tak môže vaše dieťa vypočuť obľúbené pesničky, ale aj rôzne audio knihy či rozprávky. 

Prenosné herné konzoly sú stále hitom, a to nielen medzi deťmi. Milujú ich najmä vďaka interaktívnej zábave a reálnej grafike, ktorú moderné konzoly poskytujú. Samozrejme, je dôležité vybrať správnu hru, prispôsobenú veku vašej ratolesti a dohliadať aj na pravidelné prestávky. Ak si jednu hru pribalíte aj pre seba, určite sa po večeroch na dovolenke nebudete nudiť.  

Čítanie je jednou z najobľúbenejších dovolenkových činností, avšak v aute čítanie neodporúčame. Podľa odborníkov čítanie v aute nadmerne zaťažuje a unavuje oči, a to najmä u detí. Preto namiesto rôznych časopisov skúste deti zabaviť tabletom. Moderné ultra-tenké tablety zaberú minimum miesta a ponúkajú mnoho funkcií, ktoré môžu dieťa zabaviť na dlhší čas. Pre tablety existujú rôzne detské hry ako napríklad pexeso, kreslenie či vedomostné kvízy.

Podľa odborníkov by rodičia rozhodne nemali deti odbíjať nepríjemnými vetami. Vymyslieť deťom v aute počas dlhej cesty na dovolenku program, alebo im vybrať vhodnú hračku je síce niekedy náročnejšie než sa zdá, ale určite sa to oplatí.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode