Ako vybrať správnu detskú autosedačku

04.09.2012 17:28

Detské autosedačky

sú pri preprave Vašich ratolestí dnes už nevyhnutnosťou. Okrem finančnej pokuty 60 eur, riskujete predovšetkým život vašich detí. Viac, ako na splnenie zákonnej povinnosti, by preto rodičia mali dbať na bezpečnosť a pri výbere tej správnej autosedačky, si dať naozaj záležať. Viete teda, ako vybrať tú správnu detskú autosedačku? 

 

 
Základom je kvalita
V prvom rade nesmie byť hlavné kritérium pri výbere autosedačky cena. Autosedačka musí byť riadne schválená a musí spĺňať normy ECE R44/03 alebo ECE R44/04. Treba však povedať, že tieto normy stanovujú absolútne minimum, ktoré musí autosedačka spĺňať. Neznamená to teda, že dve autosedačky ktoré spĺňajú tú istú normu, sú rovnako bezpečné. Ak sa teda rozhodnete pre kúpu lacnejšej autosedačky, odporúčame vám pozrieť si výsledky testov detských autosedačiek. Tie zverejňujú niektoré nezávislé organizácie, ako ADAC či dTest. Mnoho autosedačiek, ktoré totiž normu spĺňajú, si od nezávislých organizácií vyslúžia známku „nedostatočné“. 
 
 
Ako vybrať správnu veľkosť?
Absolútne kľúčové je teda mať autosedačku, ktorá bude naozaj spĺňať jej funkciu a vaše dieťa sa bude môcť cítiť bezpečne. Ako ale vybrať tú správnu? Pri výbere sa treba riadiť predovšetkým hmotnosťou dieťaťa. Tá je základným parametrom, podľa ktorého sa autosedačky delia na niekoľko štandardizovaných skupín. 
skupina 0 (deti do 10 kg)

skupina 0+ (deti do 13 kg)

skupina I (deti od 9 do 18 kg)

skupina II (deti od 15 do 25 kg)

skupina III (deti od 22 do 36 kg)
 
 
Samozrejme s hmotnosťou súvisí aj vek a veľkosť dieťaťa. Mnoho autosedačiek však má možnosť prispôsobenia autosedačky veľkosti dieťaťa, preto sa u predajcov môžete stretnúť s kategóriami ako 0-18 kg alebo 9-36 kg. Tieto sedačky vám ušetria peniaze a zjednodušia život. Opäť však treba dávať pozor na autosedačky, ktoré v testoch neobstáli najlepšie. Nastaviteľné opierky hlavy a bočnice, musia v autosedačke vaše dieťa pevne a zároveň pohodlne fixovať. Rovnako popruhy pre dieťa musia byť dobre výškovo nastaviteľné, aby dieťa neškrtili a zároveň ho fixovali v správnej polohe.
 
 
Lepšia fixácia - vyššia bezpečnosť
Samotná autosedačka sa bežne fixuje pomocou bezpečnostného pásu vozidla. Ak je autosedačka zafixovaná správne, tento spôsob je dostačujúci. Problémom však je, že fixácia pomocou pásu je často trocha nešikovná a zdĺhavejšia, následkom čoho mnoho rodičov detskú autosedačku zafixuje zle. Pri náraze potom hrozí, že autosedačka sa nakloní alebo posunie a dieťa sa udrie o časť interiéru vozidla. Preto si treba pri fixácii sedačky dávať veľký pozor a riadiť sa inštrukciami výrobcu.
Bezpečnejší spôsob fixovania ponúkajú  autosedačky so systémom Isofix. Ide o štandardizovaný systém, čo znamená že bude kompatibilný medzi každou autosedačkou a každým autom vybaveným systémom Isofix, bez ohľadu na výrobcu. Jeho podstatou je pripevnenie autosedačky priamo ku karosérii vozidla. Na nej sa nachádzajú úchyty, o ktoré sa autosedačka so systémom Isofix jednoducho pripne. Vďaka tomu nehrozí, že by ste autosedačku pripevnili zle. Autosedačka sa ani nepohne a navyše je tento spôsob oveľa rýchlejší a jednoduchší. Pri kúpe detskej autosedačky, si však za neho musíte priplatiť okolo 30 eur.
Pri kúpe detskej autosedačky často zaváži, ako často ju budete používať. Ak ste sviatočný vodič a deti často do auta nebrávate, je možno zbytočné investovať do veľmi drahej autosedačky. No aj pri krátkej a opatrnej jazde vždy existuje nebezpečenstvo nehody. Preto netreba výber autosedačky podceňovať a venovať mu aspoň trocha času.
 
www.autosedacky24.sk

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode