Ako sa vyhnúť výtlkom?

09.04.2015 14:06

Tohtoročná zima oproti vlaňajšej priniesla chladnejšie počasie a stav ciest sa úmerne tomu zhoršil. Počas uplynulého marca evidovala Allianz – Slovenská poisťovňa 94 poistných udalostí spôsobených výtlkmi, pričom celková výška škody bola viac než 75-tisíc eur.

  • Nerovnosti na vozovke spôsobili škody za viac ako 75-tisíc eur
  • Poškodenie vozidla výtlkmi kryje havarijné poistenie
  • Najviac poistných udalostí spôsobených výtlkmi eviduje Bratislava

 

O 30 percent viac výtlkov

V marci 2014 výmole spôsobili 72 škodových udalostí. Tento rok teda priniesol nárast škôd o 30 percent. Najviac výtlkov za posledné roky bolo predvlani, kedy zlý stav ciest zapríčinil rekordných 427 poistných udalostí.

Najviac poistných udalosti v dôsledku nerovností terénu hlásili vodiči v bratislavských okresoch. Druhou najrizikovejšou oblasťou sa v súvislosti s výtlkmi stal košický okres a tretie miesto patrí okresu Levice.

 

Pozor na zver

Okrem nebezpečenstva výtlkov by motoristi nemali zabúdať na ďalšie riziko, ktorým je lesná a poľná zver. V mesiaci marec totiž Allianz – SP evidovala až 174 dopravných nehôd zapríčinených stretom so zverou. Počet týchto poistných udalostí oproti minulému roku tiež stúpol, aj keď len o 7 percent.

 

Poškodenie vozidla výtlkom pri havarijnom poistení

Poškodenie vozidla následkom výtlku na ceste je možné v plnom rozsahu nahradiť z havarijného poistenia vozidla bez ohľadu na to, či udalosť prešetrovala polícia alebo nie. Všetky dokumenty a doklady, ako napríklad hlásenie škody, obhliadku poškodeného motorového vozidla, policajnú správu či faktúru za opravu, by si mal klient dobre uschovať. Každú hlásenú škodovú udalosť poisťovňa posudzuje individuálne a všetky dokumenty si pri likvidácii vyžiada.

 

Čo ak máte len PZP?

Pokiaľ motorista havarijné poistenie nemá, môže si náhradu škody na vozidle uplatniť od správcu komunikácie. V takomto prípade musí poškodený preukázať zodpovednosť príslušného správcu za vzniknutú poistnú udalosť. Pre získanie relevantných dôkazov je najvhodnejšie privolať políciu, ktorá nehodu zdokumentuje priamo na mieste.

Veľkou výhodou je, že pri tomto druhu poškodenia môžu klienti Allianz – SP využiť pomoc asistenčnej služby, ktorá, pokiaľ je to možné, zabezpečí opravu poškodeného vozidla na mieste, alebo odtiahne automobil do servisu,“ hovorí Jozef Hrdý, riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v Allianz – Slovenskej poisťovni.

 

Päť rád, ako zvládnuť výtlky

  1. Prispôsobiť rýchlosť a spôsob jazdy stavu vozovky.
  2. Udržiavať si bezpečný odstup od ostatných účastníkov premávky. Pri nepredvídanom brzdení má vodič viac času zareagovať.
  3. Snažiť sa výtlky obchádzať, no nie za cenu prechádzania do protismeru.
  4. Po prvej jarnej údržbe ciest je vhodné objednať vozidlo do servisu na geometriu kolies.
  5. Skontrolovať povinnú výbavu vozidla a náhradné koleso pre prípad policajnej kontroly či defektu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode