Ako sa starať o hladinu cholesterolu prírodnou cestou?

07.06.2019 12:13

Vzhľadom na vysoké percento ľudí trpiacich zvýšeným cholesterolom je dôležité starať sa o svoje zdravie permanentne a predchádzať tak možným ochoreniam. Výstrahou pre každého z nás by mal byť fakt, že zvýšená hladina cholesterolu spôsobuje aterosklerózu – ochorenie tepien, pri ktorom sa obmedzuje prietok krvi. Akými spôsobmi sa teda môžeme vyhnúť podobným zdravotným neduhom?

Uchyľovať sa k liekom nemusí byť prvým krokom, ktorý urobíte v boji proti cholesterolu. Takáto liečba sa zvažuje iba v tom prípade, že hypercholesterolémiu nie je možné kontrolovať inak. Vyhnúť sa medikamentom je možné nefarmakologickými opatreniami a zmenou životného štýlu.

Za nefarmakologické opatrenia sa považuje diéta, fyzická aktivita, relax, nefajčenie a obmedzenie konzumácie alkoholu. Avšak, je dôležité povedať, že diéta a zvýšená fyzická aktivita vedú síce k zníženiu cholesterolu o maximálne 10 %, ale bohužiaľ nevedú k dosiahnutiu ani udržaniu cieľových hodnôt.

S opatreniami viažucimi sa na zmenu životného štýlu sa spája pojem „zdravé funkčné potraviny“, inými slovami nutraceutiká. Je to doplnok výživy obsahujúci bioaktívne zložky izolované z potravín, ktoré sú spracované vo farmaceutickej kvalite. Zároveň ide o doplnok, ktorý zlepšuje zdravotný stav v dávkach presahujúcich dávky získané z bežnej potravy. Práve ArmoLIPID PLUS je spojením až šiestich nutraceutík. Na kontrolu lipidov slúži fermentovaná červená ryža, polikozanol a berberín. O hladinu homocysteínu sa stará kyselina listová. Podstatnou súčasťou ARMOLIPID PLUS sú aj antioxidanty v podobe najúčinnejšieho prírodného antixodantu, ktorým je astaxantín (500-krát účinnejší ako vitamín E), a koenzýmu Q10. Jeho nedostatok spôsobuje mitochondriálnu dysfunkciu (svalová bolesť).

Inovatívne zloženie znižujúce hladinu cholesterolu bolo vytvorené tak, aby sa doplnila málo účinná diéta u pacientov s dyslipidémiou (LDL> 3 mmol/l) a s nízkym kardiovaskulárnym rizikom (do 5 %). Výsledky po 16-tich týždňoch u pacientov preukázali, že vďaka ArmoLIPID PLUS významne poklesol celkový cholesterol až o 19 % a LDL cholesterol až o 23 % s priamym dopadom na úroveň kardiovaskulárneho rizika,“ povedala farmaceutka a klinická farmakologička PharmDr. Andrea Gažová.

pripravila: PharmDr. Andrea Gažová, PhD. farmaceutka a klinická farmakologička - Ústav farmakológie a klinickej farmakológie, Lekárska fakulta UK, Bratislava

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode