Ako by mali jazdiť vodiči počas zimy, na snehu a ľade, čo by mali dodržiavať

29.11.2013 13:32

"Ako bezpečne jazdiť v zime radí inštruktor Centra bezpečnej jazdy Driving Academy Ing. Michal Jariabka

 

Zimné obdobie prináša na naše cesty veľa komplikácií a s tým spojené rôzne krízové situácie, ktoré vodiči vo väčšine prípadov len ťažko zvládajú. Všeobecne platí že dážď, čiže mokrá vozovka, zvyšuje riziko nehody cca o 30% v prípade snehu, alebo zľadovatelého povrchu je riziko vzniku krízovej situácie oveľa väčšie. Vodič v zimnom období musí viac predvídať, dodržiavať bezpečný odstup od vozidiel a samozrejme prispôsobovať  rýchlosť jazdy povrchu vozovky. Toto si však vodiči uvedomujú väčšinou keď už je neskoro a následky nezvládnutých manévrov v zimnom období  sú v niektorých prípadoch až tragické!!!

Dôležitou súčasťou bezpečnej jazdy v zimnom období sú zimné pneumatiky. Často sa stáva že túto skutočnosť vodiči podcenia a tým nedodržia jednu zo základných podmienok a zásad jazdy v rizikovom období.

Pre zimné pneumatiky platí pravidlo štyroch štvoriek:

 1. Zimné pneumatiky obúvame zásadne na všetky štyri kolesá, nie iba na poháňanú nápravu,

 2. Využívame ich minimálne štyri mesiace v roku,

 3. Hĺbka dezénu pneumatiky musí byť minimálne štyri milimetre,

 4. Životnosť zimnej pneumatiky je maximálne štyri roky.

Vodič v zimnom období musí vždy brať ohľad na to aký má pohon kolies, či má na vozidle , elektronické systémy (ABS, ASR, ESP) a samozrejme tomuto sa prispôsobovať. Systém ABS je práve v zimnom období pre vodiča veľkým pomocníkom, pretože mu umožní aj na zasneženom alebo až zľadovatelom povrchu zvládať brzdenie a vyhýbanie sa neočakávaným prekážkam. Vozidlo bez ABS je na takto klzkom povrchu ovládateľné omnoho ťažšie. Všeobecne rýchlosť, teda neprispôsobenie jazdy povahe vozovky je najčastejšou príčinou vzniku dopravnej nehody, preto by mali vodiči na zasneženom povrchu jazdiť plynule, nepreceňovať svoje schopnosti a samotné jazdné vlastnosti vozidla.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode