Aké sú najnovšie trendy v interiérovom dizajne?

13.07.2019 11:15

Aj interiérový dizajn sa podriaďuje trendom. Výmena nábytku však vychádza podstatne drahšie, ako výmena šatníka, a preto stojí za zváženie, či sledovať trendy, alebo staviť na nadčasovosť. Optimálnou cestou môže v tomto prípade byť zdravý pomer oboch možností.

Trendy v interiérovom dizajne sa, do veľkej miery, podriaďujú sériovej výrobe. Veľké nábytkárske firmy predávajú lacný nábytok, ktorý pôsobí moderne a je dostupný. „Trendy v nábytkárstve odzrkadľujú vkus a možnosti spotrebiteľov. Odhadujem, že až 90% nábytku je z plošných materiálov ako sú drevotriesky, lamináty, či lisované a lepené dosky, prípadne imitácie prírodných materiálov,“ vysvetľuje Slavomír Alžbetkin, obchodný riaditeľ výrobného družstva Javorina. „Zopár slovenských firiem síce vyrába aj poctivý nábytok a niektorí dokonca aj s pôvodným, originálnym dizajnom. No ak sa to spojí s kvalitným materiálom, premietne sa to, žiaľ, aj vo výslednej cene produktu, čo je často neprekonateľnou prekážkou“ dodáva Slavomír Alžbetkin.

 

Zeleň v interiéri

Okrasné rastliny, bylinky, či menšie ovocné stromky dnes nájdete vo väčšine moderných interiérov, pričom výber rastlín kopíruje životný štýl majiteľov. Oproti minulosti sa ale zmenilo umiestnenie rastlín, ktoré už nebývajú roztrúsené po interiéri, ale sústredené na jednom mieste. Prednosť dostávajú väčšie rastliny.

 

Prírodné materiály

Návrat k prírode badať aj na využívaní materiálov. Aktuálne vedú drevo a sklo, no z ostatných rokov si môžeme pamätať aj mosadz, či mramor. Trendy sa menia pomerne rýchlo, a preto treba aj pri výbere materiálov myslieť v prvom rade na trvácnosť a v druhom rade na údržbu. Do módy sa vracajú aj tkané textílie, ktoré predstavujú pomyselný návrat ku koreňom. Zvlášť na Slovensku má tkáčstvo bohatú tradíciu, na ktorú mladí dizajnéri a umelci úspešné nadväzujú. Pri sedačkách a kreslách stále doznieva trend zamatu.

Handmade

Ručnými prácami s ľudia v minulosti živili, alebo si nimi krátili čas. Keramika, výšivky, drevorezby, drôtené dekorácie, či vzkriesená modrotlač. Ručne robené výrobky vnesú do interiéru dávku originality a jedinečnosti. Rastúcej popularite sa tešia hlavne folklórne motívy a to či už v podobe rôznych výšiviek, inšpirovaných ľudovou kultúrou, alebo využívanie modrotlače, ktorá na Slovensku zažíva obrodenie

 

Rôzne odtiene zelenej

Aj farby podliehajú trendom a svetovému dizajnu v súčasnosti dominujú pastelové, či púdrové farby, pričom farba na rok 2019 je Living Coral. Naďalej pretrváva aj trend tmavších odtieňov zelenej. Pastelové a zemité farby sa dajú vynikajúco dopĺňať sýtymi akrylovými farbami solitérov, či doplnkov. Zároveň stoja za zváženie aj farebne, či materiálovo odlišné stropy, ktoré sú jedným z top trendov pre rok 2019.

 

 

 

Ako zariadiť spálňu podľa feng šuej?

Aj keď v spálni trávime veľa času, venujeme jej pri zariaďovaní najmenšiu pozornosť. Je to možno aj tým, že tieto priestory nie sú bežne vystavované oku návštevníka. Miestnosť v ktorej spíme je jedno z kľúčových miest nášho domova.

 

Spálňa je jedno z troch miest harmónie. Spolu so vchodom a kuchyňou určujú energiu priestoru a jej vplyv na naše aspekty života, ako napríklad zdravie, rodinu, vzťahy a partnerstvo, kariéru a životnú cestu, materiálnu i duchovnú hojnosť a bohatstvo, tvorivosť, deti, či priateľov“, vysvetľuje Barbara Buľubášová, dizajnérka a poradkyňa v oblasti harmonizácie priestorov „Kým kuchyňa je najaktívnejší, najjangovejší priestor, spálňa je priestor pokoja, jinu a hĺbky. Tu má telo a duša možnosť vydýchnuť a nadýchnuť, načerpať sily,“ dodáva Barbora Buľubášová. Podľa feng šuej je základom šťastného a úspešného dňa práve zdravý a pokojný spánok v noci. Ako vybudovať harmóniu a prosperitu v spálňach?

 

Orientácia postele

Posteľ by mala byť nasmerovaná tak, aby ste z nej videli vstupné dvere. Ak to možné nie je, umiestnite do spálne zrkadlo tak, aby boli dvere vidieť v jeho odraze. Keď totiž nevidíte vstupujúceho do miestnosti, môže to vo Vás vyvolávať podvedomé pocity nepokoja a začnete sa v noci budievať.

 

Vyvarujte sa aj umiestneniu postele popod exponovaný trám. Ak sa umiestneniu priamo popod trám vyhnúť nedá, namaľujte ho rovnakou farbou ako zvyšok stropu, či, prípadne, zakryte trámy falošným stropom alebo tkaninou.

 

Dostatočne veľká posteľ s pevným čelom

Spite v dostatočne veľkej posteli s pevným čelom za hlavou s dostatočnou výškou nad zemou. Neodporúča sa používať priestor pod posteľou na uskladnenie vecí, pretože to blokuje energiu prúdiacu po miestnosti.

 

Zbavte sa nadbytku vankúšov

Spálňa nie je obývačka, jedna podložka pod hlavu pre dobrý spánok stačí. „Neexistuje univerzálny vankúš, ktorý by sadol každému,“ zdôrazňuje Jiří Košut, obchodný zástupca talianskej značky matracov a príslušenstva pre zdravý spánok Magniflex. „Správny vankúš nájdete skúšaním, nesmie byť príliš vysoký ani príliš nízky a veľký vplyv má jeho zloženie a tvar,“ dodáva Jiří Košut. Samozrejmosťou je pravidelná hygiena snímateľných poťahov a vetranie. Vankúš odporúčajú výrobcovia meniť minimálne každé štyri roky.

 

Televízor do spálne nepatrí

Vyhýbajte sa umiesteniu televízora a inej elektroniky v spálni. Spotrebiče produkujú elektromagnetický smog, ktorý prekáža prúdeniu živej čchi v miestnosti.

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode