Aké autá kupujú Slováci v lete?

07.08.2017 08:27

Slovenskí vodiči často riešia nákup auta tesne pred dovolenkou, čo ešte pred niekoľkými rokmi nebolo také jednoduché v prípade, že chceli auto nové. V poslednej dobe rastie dopyt po zánovných autách. Tieto vozidlá, ktoré majú veľmi málo najazdených kilometrov a často sú ešte v záruke, sú na rozdiel od tých nových hneď k dispozícii, bez čakania a často s lepšou výbavou. Letné obdobie tiež charakterizuje aj zvýšený dopyt po kabrioletoch. O tom, aké autá si vyberajú Slováci na jazdenie v teplých letných mesiacoch, prinášame rozhovor s generálnou riaditeľkou AAA AUTO Karolínou Topolovou.

Aké autá sa teraz najlepšie predávajú?

Takmer polovica aktuálne predávaných áut je v prevedení kombi a SUV. Zákazníci hľadajú hlavne priestranné a bezpečné autá. Najobľúbenejšou značkou v celej sieti AAA AUTO je Škoda. V Mototechne, ktorá sa špecializuje na predaj zánovných áut, tvoria autá značky Škoda aktuálne 26 % dopytu a potom nasledujú značky Kia a Renault. Z modelov vedie Škoda Fabia, za ňou sú Kia Ceed a Škoda Rapid. Dve tretiny áut majú benzínový motor, štyri pätiny manuálnu prevodovku a tretina obľúbenú bielu farbu.

Dopyt po zánovných automobiloch podľa štatistík rastie, v čom spočíva výhoda automobilov z Mototechny, teda značky, ktorú poznajú ľudia aj z dávnej minulosti?

Značka Mototechna predáva autá s parametrami nových vozidiel, ale zároveň s cenou až o 40 % nižšou v porovnaní s tým, koľko by ste museli zaplatiť za nové vozidlá. Nájdete tu aj automobily, ktoré jazdia iba pol roka, s nájazdom okolo 8 000 kilometrov. S vozidlom môžete odísť prakticky okamžite, namiesto toho aby ste čakali až pol roka na výrobu nového. Auto bezplatne dovezieme zákazníkovi na ktorúkoľvek z našich 14 pobočiek, takže nemusí cestovať ďaleko.

Sledujete aj situáciu na slovenskom trhu s ojazdenými autami. Ako aktuálne vyzerá ponuka?

Na základe našej pravidelnej mesačnej analýzy môžeme povedať, že na Slovensku boli v minulom mesiaci v ponuke najzachovalejšie jazdenky z celej V4. Mali najnižší priemerný nájazd kilometrov, niečo cez 150 tisíc a taktiež najnižší priemerný vek (8,4 roka). Na druhej strane bola cena inzerovaných automobilov v SR v porovnaní so susednými štátmi najvyššia. Na túto vyššiu priemernú cenu mala zrejme zásadný vplyv aj ponuka áut, keďže v prvej desiatke najponúkanejších áut v figurujú aj luxusnejšie a tým pádom aj drahšie vozidlá, ako sú Audi A6, BMW 3 a 5, Audi A4, Volkswagen Passat či Škoda Superb. V tomto prípade ide už o dlhšie trvajú trend, ktorý nám jasne ukazuje, že slovenskí vodiči si stále viac potrpia na vyššiu kvalitu, bezpečnosť a komfort vozidiel.

Pre letné obdobie sú typické kabriolety. Vplýva zlepšujúca sa životná úroveň obyvateľstva na rozhodnutie zaobstarať si práve takéto auto?

Kabriolety sa síce na našom celkovom odbyte stále podieľajú iba niekoľkými desatinami percenta, zaujímavá však je dynamika ich rastúcej obľuby. Stojí za ňou čím ďalej tým teplejšie počasie v priebehu leta, obľuba road movies, zvyšujúca sa životná úroveň a stupeň vybavenia domácností klasickými vozidlami, prípadne kombinácia týchto všetkých faktorov. Leto bez strechy nad hlavou láka stále viac zákazníkov nielen na Slovensku, ale aj v ďalších troch krajinách, kde AAA AUTO pôsobí. Celkom sa v nich tento rok pre kúpu kabrioletu rozhodlo už o 50 % zákazníkov viac ako v minulom roku.

Kupujú si kabriolety aj ženy, alebo je to výlučne mužská záležitosť?

Prevažnú väčšinu našich zákazníkov, ktorí siahajú po kabriolete tvoria muži. V tomto roku získala len tretina predaných áut bez strechy ženskú majiteľku.

Keď je teraz čas dovoleniek, nedá mi to sa nespýtať, kam sa chystáte Vy?

Dlhšiu dovolenku na leto naplánovanú nemám, ale s manželom a dcérou sa chystáme aspoň na týždeň na Korziku, kde sme si vyhliadli hotel s rodinným prostredím. Dcéra miluje more a vodu, tak si to určite užijeme.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode