Akčná micra

05.01.2019 21:02

Zakladateľka portálu akcnezeny.sk - Martina Novotná o úspešných ženách, projektoch, čo všetko vozí v aute, aké sú akčné ženy za volantom a o mestskom jazdení na Nissane Micra...

 

Založili ste komunitu úspešných žien nielen na Slovensku, ale i v Čechách. Ako vlastne začnú byť ženy akčnejšie?

Kde berú tie impulzy? U mňa sa to začalo na materskej, keď sme bývali v Budapešti. Tam vznikla myšlienka, ktorá nabrala najprv online charakter. Začala som písať o ženách, ktoré si splnili svoj sen a robia, o ich v živote skutočne baví. Často to boli ženy, o ktorých sa mediálne dovtedy nepísalo. Za rok a pol som napríklad zistila, že čím majú ženy viac detí, tým sú akčnejšie. Vidím to okolo seba a nechápem, ako to maminky stíhajú. Postupne sa na diaľku ku mne pridávali ďalšie nadšenkyne - autorky a spoločne sme vytvárali externú redakciu. Aktuálne už redakciu vedie Saška, mimochodom mamička štyroch detí. Mnoho čitateľov pribúda organicky, momentálne máme viac ako 30 000 unikátnych čitateľov mesačne a stále rastieme.

Na webe máte veľa čitateľov aj vďaka tým eventom čo robíte. S akým zameraním robíte projekty?

Áno, vzniklo to veľmi jednoducho. Eventy boli vždy moja láska a zároveň som nechcela ostať len v online svete, mala som vždy potrebu stretávať sa s ľuďmi. Prišla som tiež na to, že stále nie je dostatok finančne dostupných príležitostí na alternatívne vzdelávanie a rovnako inšpiratívnych a podporných podujatí pre ženy. Tiež nám denne pribúdali čitateľky a autorky a chceli sme ich kone čne spoznať aj osobne. Často to boli ženy, ktoré sa snažia, sú na ceste za svojím snom, zvyčajne začínajúce, malé a stredné podnikateľky. Za rok sa nám takto podarilo zorganizovať 38 eventov na Slovensku a v Čechách. Vďaka tomu sa odprezentovalo a predstavilo svoj projekt mnoho žien i osobne. Stále sa rozrastáme a robíme vzdelávacie projekty, ktoré sú zamerané vždy na nejakú tému, ktorú podnikateľky môžu uchopiť. Obľúbeným konceptom je “Prezentuj sa na úrovni”. Tieto profesionálne fotenia robíme každý mesiac v Bratislave a už i v Košiciach. Inšpiratívne večery organizujeme v rôznych mestách na Slovensku - Bratislava, Košice, Poprad, Žilina a tento rok pribúda aj Banská Bystrica, Prešov, Trenčín i Prievidza.

Toľko presúvania sa do miest má za následok veľa jazdných skúseností. Aké boli tie vaše a na akom aute?

Strýko mi doviezol zo Švajčiarska čierny Fiat Punto a bola to pre mňa prvá rýchla strela, s ktorou som veľa zažila. Popri nej som prestriedala aj zopár služobných áut na čele s dodávkou. Momentálne jazdím na Škode Scout a to auto ma zatiaľ nikdy nesklamalo. Zmestí sa tam všetko, napríklad aj dva kočiare. V aute často žijem a je mojím druhým domovom.

Vo februári čakáte ďalšie bábätko a mňa by zaujímalo či ste pri šoférovaní mali pripnutý bezpečnostný pás?

Za volantom sa pripútavam, ale pri prvom tehotenstve som bola väčšinou nepripútaná, lebo ma to tlačilo a nerobilo mi to dobre. Dvakrát ma nepripútanú zastavili policajti, nemala som pri sebe tehotenskú knižku a neverili mi, že som tehotná, lebo tehotenstvo nebolo na mne vidieť. Našťastie, pustili ma bez pokuty.

Žijete momentálne v Prahe a kolóny sú tam oveľa väčšie ako v Bratislave. Jazdíte mimo dopravnej špičky?

Kolóny sú tam veľké, ale snažím sa jazdiť v takých hodinách, keď nie je veľa áut na cestách. Vodiči sú nám podobní, ale ešte horšie je na tom Budapešť, kde som nejaký čas žila a šoférovala. Tam už len človek stojí v strede križovatky a žasne! Šoféri si zastavia a všetko im je jedno. Majú síce zápchy, ale pocitovo to majú “v paži”. Časté trúbenie, nervozita, agresivita a iné praktiky mnohých vodičov. Vidíte to aj vy na cestách? Nemám to rada, chýba tolerancia a vodiči na silných autách si často niečo dokazujú. Ak niektorí gestikulujú a človek sa úprimne usmeje, sú ešte agresívnejší. Zažila som napríklad nepríjemné zipsovanie, keď sa mi jeden vodič neprávom strkal predo mňa, ale ja som sa stihla zazipsovať ako prvá. Prenasledoval ma až do práce, zabrzdil na tesnotku, potom vyskočil z auta a slovne ma napadol. Nič sa nestalo, ale bolo mi z toho smutno.

Jazdili ste na nejakom rýchlom aute, že ste na to doteraz nezabudli?

V rámci mojej mladosti a jednej promo akcie som si vyskúšala jazdu na Ferrari California.Vedľa mňa sedela kolegyňa a ja som sa cítila ako pretekárka. Bolo to veľmi príjemné. Je zima a mnohým vodičom na cestách pomôže absolvovanie školy šmyku. Máte podobnú skúsenosť? Vyskúšala som si ju, ale neviem, či by som to vedela reálne použiť, keby k niečomu došlo. Nedovolím si povedať, že to dokážem. To je ako absolvovanie prvej pomoci a neviem, ako by som reagovala v krízovej situácii. Zatiaľ som takú možnosť, chvalabohu, nemala. Človek nikdy nemôže vopred tvrdiť, ako by sa zachoval. Snažila by som sa tak, ako otec, keď kolegovi zapadol jazyk a vyťahoval ho kliešťami. Našťastie sa to podarilo.

Sú akčné ženy aj za volantom?

Ženy sú výborné vodičky, len si musia viac veriť, ako vo všetkom. Čokoľvek robíme a sme v tom dobré, nesmieme sa nechať spochybniť inými. Uvedomiť si na ceste, že patrí rovnako nám. Sústrediť na to, že som dobrý vodič. Jedna akčná žena vytvorila už aj knihu o odblokovaní strachu zo šoférovania pre ženy, ktoré majú strach za volantom. Pre mňa je to normálne, ale nie pre každú vodičku rovnako.

Ako sa vám ako akčnej žene jazdilo na atraktívnom modeli Nissan Micra 1,6 dCi?

Nissan Micra je svižné, športovo ladené vozidlo. Ešte aj farba mi ladila k vlasom. :) V interiéri všetko prehľadné a logicky usporiadané vrátane ovládačov a dotykového displeja. Ten je vsadený do palubnej dosky tak dobre, že môj pohľad hneď smeroval priamo tam a vedela som sa vo všetkom rýchlo zorientovať. Vpredu je dosť veľa priestoru a celá kabína je vkusne spracovaná. Športový volant sa dobre drží v rukách. Výborný nápad sú reproduktory vsadené v hlavových opierkach. Na manuálne radenie som si rýchlo zvykla, vôbec som nemala problém sa v hlave prepnúť. Som dosť pragmatická. Ak by som ho vlastnila, úsporný diesel by som využila aj na mojich dlhších trasách, pretože veľa jazdím. Napriek tomu to bol svižný a kultivovaný motor - ideálny do mesta na nákupy. Nissan Micra bol praktický na parkovanie, fakt akčné mestské vozidlo alebo druhé auto do rodiny.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode