Aj vy veríte mýtom o antikoncepcii spred niekoľkých dekád?

19.05.2021 18:08

Rozumné rady starých materí nám denne pomáhajú uľahčovať život a pozrieť sa na veci z inej perspektívy. Ale vývoj spoločnosti nezastavíme. A to je dobre. Mnohí ľudia na celom svete usilovne pracujú, aby vynašli niečo nové, čo nám pomôže a zlepší naše životy. Ktoré oblasti života podľa vás najviac napredujú? Umelá inteligencia a technológie, medicína či vývoj nových materiálov?

60 rokov hormonálnej antikoncepcie

 

Jednou z oblastí, kde doteraz kolujú nepravdivé mýty je hormonálna antikoncepcia. Nedávno tento výdobytok našej doby oslávil už 60 rokov a za túto dobu prešiel mnohými zmenami a vývojom. Od obsahu hormónov v jednej tablete až po núdzovú antikoncepciu či rôzne typy a formy podávania hormónov (náplaste, telieska a pod.). Čo by naše staré a prastaré mamy dali za to, keby si mohli regulovať a plánovať rodičovstvo, ako to antikoncepcia umožňuje nám?

 

Minulosť a budúcnosť

 

Ak vás zaujíma niečo z minulosti či budúcnosti antikoncepcie, určite si nenechajte ujsť článok na stránke www.milujemeaplanuje.sk, za ktorou stojí Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť, ktorá združuje všetkých gynekológov a pôrodníkov na Slovensku. Zhromažďuje všetky základné informácie najmä o hormonálnej antikoncepcii, keďže o nej v spoločnosti koluje najviac nepravdivých mýtov v porovnaní s ostatnými druhmi antikoncepcie.

 

Vyjadrenia slovenských odborníkov

Jedným z najväčších odborníkov na gynekológiu na Slovensku je Prof. MUDr. Miroslav Borovský, Csc., ktorý je prednostom I.GPK LF UK a UNB Nemocnice sv. Cyrila a Metoda a tiež hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo. Profesor sa k téme vyjadril nasledovne: „Dnešné ženy majú úplne iný hormonálny profil ako ich prastaré matky, ktoré boli prakticky stále tehotné alebo dojčili a ich životný rytmus spočíval najmä v starostlivosti o deti. V porovnaní s minulosťou dnešné ženy oveľa viac – ba až neprirodzene veľa ovulujú a menštruujú. To nám prinieslo nárast výskytu cýst aj onkologických ochorení.“ Ak vás zaujímajú aj ďalšie názory slovenských odborníkov na hormonálnu antikoncepciu nájdete ich v článku na spomínanej webovej stránke. Okrem toho pripravil profesor Borovský aj sériu videí o hormonálnej antikoncepcii, kde hovorí: „Súčasná moderná hormonálna antikoncepcia je najúčinnejšia spomedzi všetkých antikoncepčných metód. Má veľa pozitívnych účinkov z pohľadu civilizačných faktorov.“ Celé video s profesorom Borovským o tom ako funguje hormonálna antikoncepcia si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=bxKPb0Sb_gA

 

Na zamyslenie

 

Na Slovensku v spoločnosti vládne negatívny postoj k hormonálnej antikoncepcii. Dokonca aj v pomerne vzdelaných kruhoch. Nehovoríme, že HAK je pre každú ženu, ale vzhľadom na to, že je to najspoľahlivejšia antikoncepčná metóda, užíva ju na Slovensku len tretina žien v porovnaní s Francúzskom či krajinami Škandinávie, čo je povážlivé. Kde konkrétne je problém presne určiť nevieme, ale jedným z faktorov je názor, že hormóny sú zlé. Prečo je tomu tak, keď naši poprední odborníci tvrdia opak?

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode