Aby vám nebolo ani na dovolenke auto ukradnuté

18.06.2014 11:05

Niekoľko tipov, ako ochrániť vozidlo pred odcudzením či vlámaním sa doň, a aké kroky okamžite podniknúť, ak ku krádeži či vlámaniu už došlo.

Chystáte sa na dovolenku autom a zvažujete, aké poistenie si vybaviť pre seba či batožinu? Na dovolenke by vám však nemalo byť ukradnuté ani auto. A to doslovne. Myslieť na to treba už vopred, a rovnako vopred treba zvážiť aj účinnosť jednotlivých zabezpečovacích zariadení. „Napríklad páku na volant či tajný vypínač poisťovne v prípade krádeže neakceptujú. Dôvodom je pri páke jej pomerne ľahké mechanické prekonanie. V prípade vypínača je tiež pomerne ľahké odsledovať jeho umiestnenie podľa pohybov vodiča pri štartovaní alebo opúšťaní vozidla,“ hovorí technický riaditeľ spoločnosti Business Lease Slovakia Peter Kundlák. Aké sú teda účinné rady?

 

1. Imobilizér pri drahších autách nepostačí

Štandardným zabezpečením auta dodávaným sériovo u všetkých nových vozidiel je elektronický imobilizér. Toto základné zabezpečenie je u väčšiny poisťovní postačujúce v priemere do limitu hodnoty nového vozidla, teda okolo 20 000 eur. Tento limit sa však u jednotlivých poisťovní môže odlišovať. „Pre drahšie vozidlá poisťovne zvyčajne vyžadujú dodatočné zabezpečenie vozidla voči krádeži a na výber má klient najčastejšie z troch možností – alarm s plávajúcim kódom alebo mechanické  zabezpečenie riadiacej páky pevne spojené s karosériou vozidla, prípadne vyhľadávací systém na báze GPS,“ spresňuje Peter Kundlák. Firmy sa pritom napríklad aj v rámci operatívneho lízingu sami rozhodnú, či a aký druh dodatočného zabezpečenia si vyberú.

 

2. Pri alarme sa hrá o čas

Trh v súčasnosti ponúka niekoľko druhov alarmov. Ten najjednoduchší je alarm s vnútornými senzormi pohybu. Aktivuje sa, ak sa vo vozidle zaznamená pohyb a alarm pred tým vodič nedeaktivoval. Zložitejšie alarmy sú vybavené senzormi náklonu alebo pohybu. „Výhodou alarmu je fakt, že núti zlodeja konať rýchlo, a, ako sa hovorí, v rýchlosti sa robia chyby. Z tohto dôvodu ho považujem za najlepšie dodatočné zabezpečenie z hľadiska cena versus stupeň ochrany,“ konštatuje Peter Kundlák.

 

3. GPS je účinná, no drahšia vstupná investícia

Vyhľadávacie systémy na báze GPS sú pomerne účinné. Hlavne preto, že pre páchateľa je často zložité vôbec zistiť, že sa vo vozidle nachádzajú, nie to ešte ich nejakým spôsobom eliminovať. Nevýhodou je vyššia vstupná investícia a mesačné poplatky za „stráženie“.

4. GSM zlodeja nevyrušia, skôr naopak

Kým GPS kradnuté auto lokalizujú, vyhľadávacie systémy na báze GSM sú pomerne neúčinné. Dôvodom je, že rušičky GSM signálu sú dnes legálne bežne dostupné.

 

5. Pieskovanie áno, ale...

Pieskovanie alebo iné označovanie skiel (leptanie) môže tiež do určitej miery odradiť zlodejov, pretože ak chcú vozidlo následne legalizovať, označené sklá im zvyšujú náklady. „Ak však zoberieme do úvahy fakt, že väčšina vozidiel sa kradne na náhradné diely, tento spôsob ochrany je veľmi slabý,“ upozorňuje Peter Kundlák.

 

6.  Páka na volant ako „okrasa“

Mechanické zabezpečenie riadiacej páky je síce časovo náročné, no ak sa zlodej dostane do vozidla, napríklad v noci, a nie je ničím rušený, má dostatok času poradiť si s takouto prekážkou. Poisťovne dokonca ani neakceptujú páku na volant pre jej ľahké prekonanie. Považuje sa tak skôr za zbytočnú „okrasu“ volantu.

 

7. Spínač prehrá hru na skrývačku

 Obdobne aj v prípade tajného vypínača dnes platí, že skúsený zlodej zistí jeho umiestnenie podľa pohybov vodiča pri štartovaní alebo opúšťaní vozidla. „Súčasne neexistuje príliš veľa miest, kde by sa vypínač dal umiestniť tak, aby skúsený zlodej neodhalil jeho polohu v priebehu niekoľkých minút,“ podotýka Peter Kundlák.

 

8. Nelákajte zlodeja interiérom

Ani poisťovne sa dnes nevedia jednoznačne zhodnúť, ktorý spôsob ochrany vozidla je najúčinnejší. Platí však pravidlo - čím viac druhov zabezpečenia máte, tým ťažšie je vozidlo ukradnúť, no aj investícia do zabezpečenia je vyššia. Bez ohľadu na zabezpečenie si však treba osvojiť pravidlo, že nikdy netreba nechávať vozidlo na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení. Aktivovanie všetkých spôsobov zabezpečenia by malo byť samozrejmosťou. No rovnako samozrejmosťou by malo byť aj to, že lákať zlodeja interiérom, teda ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí vo vozidle, výrazne zvyšuje pravdepodobnosť vykradnutia a jeho poškodenia.

 

9.  Ukradli vám súkromné či firemné vozidlo?

Ak vám napriek tomu ukradli vozidlo, bez ohľadu na to, či ide o súkromné, firemné, alebo na operatívny lízing, okamžite treba volať políciu. V prípade, že je vozidlo v majetku firmy, je potrebné následne čo najskôr kontaktovať poisťovňu a začať proces riešenia poistnej udalosti. Ten zahŕňa množstvo administratívnych úkonov, od písomného hlásenia poistnej udalosti, cez vyplnenie dotazníka o krádeži, odovzdanie kľúčov a všetkých ovládačov zabezpečovacích zariadení poisťovni, až po odhlásenie vozidla z evidencie a prípadné iné kroky požadované poisťovňou. „V prípade, že vozidlo je na operatívny lízing, je potrebné čo najskôr kontaktovať lízingovú spoločnosť. Tá už všetku administratívu dorieši za klienta,“ dodáva technický riaditeľ Business Lease  Slovakia.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode