Abarth a Stellantis Motorsport spojili sily na vytvorenie najvýkonnejšieho modelu Abarth v histórii

12.01.2024 21:51

  • Abarth a Stellantis Motorsport spojili sily pri vývoji automobilu pre maximálny pôžitok z jazdy v štýle budúcnosti.

  • Nová platforma, zrodené zo skúseností v automobilovom športe a DNA obidvoch partnerov, nanovo definuje každý technický detail pre vysokú výkonnosť elektrického vozidla.

Abarth a Stellantis Motorsport s hrdosťou oznamujú, že nadviazali spoluprácu, ktorej cieľom je vytvoriť nový štandard vo svete elektrických automobilov najvýkonnejším modelom značky Abarth. Partneri ním vzdávajú hold pretekárskej histórii značky Abarth. Legendárna talianska značka vždy vo svojich sériových vozidlách používala na dosiahnutie vzrušujúcich jazdných vlastností inovatívne riešenia na zvýšenie výkonnosti, ktoré boli na overenie spoľahlivosti testované na pretekovej trati. Pretekovú DNA má aj divízia Motorsport koncernu Stellantis, zodpovedná za aktivity jednotlivých značiek koncernu v automobilovom športe.

 

Toto partnerstvo umožní značke Abarth premeniť bežné na výnimočné využitím tradície značky v kombinácii so skúsenosťami divízie Stellantis Motorsport v rozličných oblastiach automobilového športu. Obidvaja partneri vkladajú do spoločného projektu vlastné prístupy a skúsenosti na dosiahnutie spoločného cieľa – zvýšenie výkonnosti automobilov s elektrickým pohonom.

 

Abarth a Stellantis Motorsport na základe svojich skúseností a tisícov hodín testovania vyvinuli na báze dobre známej platformy eCMP novú, vysoko výkonnú elektrickú platformu, označenú Perfo-eCMP. 

 

Každý jeden technický prvok platformy bol analyzovaný a vyladený spoločným tímom inžinierov, expertov a testovacích jazdcov Abarth a Stellantis Motorsport s cieľom vytvoriť najlepšie komplexné riešenie. Výsledkom je skutočný klenot, vybavený vysoko výkonným pohonným ústrojenstvom a špeciálne vyladeným podvozkom pre bezpečné jazdné vlastnosti, ako aj mimoriadnu dynamiku, stabilitu a ovládateľnosť vo všetkých podmienkach. Na dosiahnutie vynikajúcich jazdných vlastnostiach v extrémnych podmienkach je bude model Abarth vybavený diferenciálom so zníženou svornosťou, vyvinutým pre špecifické podmienky a dynamické charakteristiky elektrického pohonu.

 

 

 

Výsledkom je najvýkonnejší sériový model Abarth v histórii, vyznačujúci sa rozličnými inováciami a extrémnou výkonnosťou. V tomto prípade nešlo iba o vyladenie existujúceho vozidla na vyšší výkon ale o úplne novú architektúru, kombinujúcu extrémne výkonné pohonné ústrojenstvo s optimalizovaným podvozkom.

 

Nový Abarth bude mať výkon 176 kW (v prepočte 240 k) a bude vybavený pokročilou brzdovou sústavou s vyšším výkonom vďaka väčším brzdovým kotúčom pre lepší odvod tepla a väčšiu odolnosť voči namáhaniu.

 

Ďalším inovatívnym prvkom sú nové pneumatiky, vyvinuté na základe poznatkov nadobudnutých v šampionáte elektrických monopostov Formule E, ktoré zabezpečujú maximálnu trakciu bez negatívneho ovplyvnenia dojazdu a akustiky. Vďaka mäkšiemu dezénu na vonkajších stranách a v strednej časti behúňa zabezpečujú vynikajúcu priľnavosť v zákrutách a dlhý dojazd, kým polyuretánový nárazník pneumatiky zlepšuje akustickú izoláciu (subjektívne o 20 % nižšiu hlučnosť).

 

V kabíne komfortné sedadlá so športovou ergonómiou prispievajú k pohodlnej jazde aj v najextrémnejších podmienkach. Sedadlá sú čalúnené štyrmi rozličnými penovými materiálmi pre optimalizovanú podporu jednotlivých častí tela, škrupinový tvar sedadiel prispieva k vynikajúcemu bočnému vedeniu v zákrutách. Materiály vysokej kvality zabezpečujú dlhú životnosť.

 

Obidva tímy spoločne vycibrili všetky detaily aby vytvorili najlepší komplet, poskytujúci pôžitok z jazdy, výkonnosť a bezpečnosť, ktoré očakávajú fanúšikovia značky. Abarth tým pokračuje vo svojej nastúpenej ceste elektrifikácie, pričom zostáva verný svojim koreňom založeným na vysokej výkonnosti. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené neskôr.

 

Stellantis Motorsport má dlhú tradíciu vo vývoji a výrobe automobilov, ktoré dokázali zvíťaziť vo svojich kategóriách v šampionátoch najvyššej úrovne automobilového športu. Na svojom konte má 27 titulov majstra sveta FIA WRC v hodnotení výrobcov, 11 víťazstiev v rely Dakar a 7 víťazstiev v Le Mans. Okrem toho je dobre známy aj v majstrovstvách sveta Formule E so značkami DS a Maserati, vo vytrvalostných pretekoch športových prototypov FIA World Endurance Championship so značkou Peugeot, ako aj v zákazníckom športe so súťažnými špeciálmi Citroën C3 Rally2 and Peugeot 208 Rally4.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode