3x o tom, ako sa motivovať na cvičenie?

24.08.2020 14:17

Rozhýbať sa do tréningu môže byť problém. Prokrastinácia a odkladanie vecí na inokedy a namiesto toho, hľadanie si zámienok, prečo necvičiť – to pozná každý z nás. Čo robiť, keď sa nám nechce?

Tréning je činnosť ako každá iná. Či ho zrealizujete alebo nie, o tom rozhodujete len vy. Ako je možné, že niekto cvičí a považuje to za drogu a nevie sa dočkať ďalšieho tréningu? Iný zase už po prvej sérií „hundre“, že ho všetko bolí? Odpoveďou je náš vlastný postoj a rozhodnutie. Ako ho môžeme pozitívne zmeniť?

Prečo ľudia necvičia?
Chýba im motivácia. Aj tá však z niečoho pramení. Stratu alebo chýbajúcu motiváciu na tréning najčastejšie ovplyvňujú tri faktory. Buď ide o jeden alebo ich kombináciu. Sú to frustrácia z (ne)výsledkov tréningu, vek – staroba, a nedostatok času. Poďme sa na jednotlivé faktory pozrieť spolu s profesionálnym trénerom a autorom kníh Začni cvičiť s POHYBom for men a Začni cvičiť s POHYBom for women Ľubošom Gsch.

  1. Frustrácia (ne)výsledkov tréningu, resp. trénovanie bez dosahovania výsledkov.

Nič nie je viac frustrujúce, ako keď sa odhodláte do tréningu, vydávate energiu, snažíte sa a výsledky neprichádzajú.

Z praxe osobného trénera viem zaručiť, že najlepšou motiváciou na ďalší tréning sú výsledky v podobe tvarovania tela a zlepšenia kondície (aj tej pohybovej). Zdravie je až na druhom mieste, hoci by to tak nemalo byť. U zdravých ľudí je zdravie až druhotne oceňovaným efektom, ak vôbec.“ Podľa jeho slov má bezvýsledné cvičenie niekoľko úskalí. Buď ide o príliš málo tréningu, alebo naopak o veľa tréningov, či nedostatočnú regeneráciu a problémom môže byť aj nesprávny tréningový postup. „Riešenia sú dve. Opäť je potrebné uplatniť jedno ale oboje. Upraviť tréningový program a celkový životný štýl, vrátane stravy. Tréningový program má človeka baviť. Ak ho bude baviť, bude dosahovať výsledky. Tak sú nastavené obidve moje tréningové knihy pre začiatočníkov,“ hovorí Ľuboš Gsch.

Správne nastavený tréningový program by mal byť v teoretickej rovine nastavený profesionálne, pravidelne a efektívne. Prakticky však musí spĺňať aj aspekt jednoduchosti a zábavnosti.

 

  1. Vek alebo staroba. Už som starý/stará na to začať cvičiť.

Čím sme starší, tým viac by sme mali dbať o svoje telo a tým viac by sme svojmu tréningu mali vyhradzovať v našom živote viac miesta. „Niekoľko štúdií, ktoré sa venovali trénujúcim seniorom preukázalo, že telo nechabne starnutím, ale preto, že ho nepoužívame. Je jasné, že stúpajúci vek nám z dlhodobého hľadiska na kondícií nepridáva. Ale história (aj média) sú plné ľudí, ktorí svoje postavy dosiahli a pestujú vo fantastickej kondícií aj napriek vysokému veku,“ konštatuje Ľuboš Gsch.

V globále to znamená, že dlhodobý rozvážny trénujúci s priemerným i podpriemerným genetickým vybavením poráža geneticky nadaného lajdáka, ktorý trénuje nesprávne a neprispôsobuje tréningu ďalšie oblasti života.

Tu sú dva inšpiratívne príbehy Ľubošových cvičencov.

Stanka je 5-násobná babka (60), ktorá za pomoci knihy Začni cvičiť s POHYBom for Women schudla takmer 20 kilogramov. Svoju líniu si udržiava, má viac energie ako mala 20 rokov dozadu, je pohyblivejšia a cíti sa skvele.

Janko sa začal tréningu venovať z dôvodu veľmi zlého zdravotného stavu až vo veku 61 rokov. Dnes (70) vlastní postavu, ktorú mu môžu závidieť aj o 30 rokov mladší páni a jeho pohybové a silové schopnosti sú lepšie, ako tie, ktorými disponuje 50 percent dnešných tridsiatnikov.

 

  1. Nedostatok času na tréning.

Je mylnou predstavou, že tréning musí zaberať mnoho času. Zrejme ste sa už stretli s tvrdením, že 1 hodina tréningu denne predstavuje len 4 percentá celého dňa. „Nie je potrebná ani celá hodina. A vôbec nie každý deň. Na absolútne špičkový tréning stačí v plnej miere 30-40 minút. Tie sa dajú rozdeliť na niekoľko častí počas dňa.“ konštatuje Ľuboš Gsch. Tréning resp. jeho výsledky sa nedosahujú tým, že plynie čas. Dosahujú sa stimuláciou svalstva. A najefektívnejšou stimuláciou spomedzi všetkých metodotvorných činiteľov tréningu je intenzita.

Intenzita neznamená, urobiť hodinový tréning za polovičný čas. Intenzita je veľmi individuálna a stimulácia svalov sa dá dosiahnuť už po 2-3 sérií cviku. Odcvičiť 2-3 série aj v tom najťažšom znení znamená 5-10 minút cvičenia. Ak si tento čas nájdete opakovane počas dňa, máte vyhraté.

Ak si s tréningom a dosahovaním výsledkov neviete rady a nepostačujú vám navrhnuté možnosti, obráťte sa na osobného trénera, ktorý vám vypracuje individuálny tréning, ktorý môžete realizovať v posilňovni, online alebo v tzv. Mobilnom fitku. Znamená to, že fitness centrum príde k vám domov a cvičiť môžete s trénerom na záhrade, v parku, v lese alebo vo vašej obývačke.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode