16. OKTÓBER 2019 = DEŇ ZÁCHRANY ŽIVOTA

16.10.2019 14:50

Každoročne sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350 000 Európanov, ktorí sú väčšinou v produktívnom veku. 100 000 z nich by mohlo žiť, keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc. Práve preto sa 16. október stal Dňom záchrany života. V tomto roku sa už po šiestykrát k tejto iniciatíve pripája aj Slovensko. Organizátorom Dňa záchrany života je Slovenská resuscitačná rada, ktorá sa snaží informovať verejnosť o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci a o potrebe vedieť ju poskytnúť.

16. október sa stal synonymom záchrany ľudského života

 

K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie doma (cca. v 70% prípadov), kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Pokiaľ vedia ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj – až trojnásobne. Dnes je však kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako 1 z 10 takýchto pacientov. „Hlavným cieľom Slovenskej resuscitačnej rady je neustále zvyšovať povedomie verejnosti o tom, aké dôležité je vedieť základné postupy resuscitácie. Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože jediné zlé, čo môžu spraviť je, že neurobia nič. Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci. Organizujú ich viaceré záchranné zložky,“ informuje predseda a zakladateľ SRR MUDr. Jozef Kőppl. A dodáva: „Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale o vôli. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy.“ Deň záchrany života

Cieľom kampane „Každý človek na svete môže zachrániť život“ je posilniť myšlienku, že KPR poskytovaná rukami je jednoduchá, efektívna a môže byť vykonávaná kýmkoľvek. Vyššie počty KPR poskytovanej náhodnými okoloidúcimi sú spojené s vyšším podielom preživších srdečnej zástavy.

Veľa ľudí sa neodváži vykonávať KPR, pretože nevedia, čo robiť, alebo sa boja, že postihnutému človeku ublížia. Aby sme pomohli zvyšovať pravdepodobnosť toho, že KPR bude v prípade núdze poskytovaná okoloidúcimi, Slovenská resuscitačná rada odporúča výhradne ručnú KPR, ktorá má tri jednoduché kroky:

 

1. Skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje

2. Zavolať 112

3. Stláčať rýchlo a tvrdo stred hrude do doby, kým dorazí pomoc

 

„Už niekoľkokrát sa Slováci v rámci každoročného podujatia Deň záchrany života mohli presvedčiť, že svojimi rukami môžu zachrániť ľudský život. Aj v prípade, že záchranná zdravotná služba už je na ceste na miesto udalosti, o prežití rozhodujú v prípade náhlej zástavy srdca práve prvé minúty. Práve vtedy je postihnutý úplne odkázaný na pomoc ľudí vo svojej blízkosti,“ informoval predseda a zakladateľ SRR MUDr. Jozef Kőppl.

Akciu podporujú aj známe tváre

 

Deň záchrany života aj tento rok podporili viaceré známe tváre zo slovenského šoubiznisu – moderátorky BARBORA KRAJČÍROVÁ a BARBARA JAGUŠÁK, speváčka BEÁTA DUBASOVÁ, herci MAREK MAJESKÝ a PETER BRAJERČÍK, moderátori MILAN "JUNIOR" ZIMNÝKOVAL a MARTIN NIKODÝM, komik FERO JOKE, herečka KRISTÍNA MAĎAROVÁ, modelka KAROLÍNA CHOMISTEKOVÁ a Miss Slovensko 2019 FREDERIKA KURTULÍKOVÁ.

Kurzy prvej pomoci Včasné poskytnutie prvej pomoci je pri život ohrozujúcich stavoch veľmi dôležité. O živote či smrti totiž rozhodujú minúty, niekedy až sekundy a ani tá najrýchlejšia sanitka nemusí prísť včas. Ak ľudia ovládajú prvú pomoc, môžu predĺžiť čas na záchranu života až do príchodu profesionálov. Navyše, na záchranu života nemusíme mať žiadne špeciálne vybavenie, stačia nám ruky. Akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna! Na to, aby sme vedeli pomôcť, nemusíme mať zdravotnícke či medicínske vzdelanie. Dokáže to každý, aj laik. Stačí absolvovať kurz prvej pomoci. Nie je to nič ťažké, stačí si vybrať profesionálny akreditovaný kurz - trvá 8 hodín a výhodou je, že jeho lektormi sú priamo zdravotnícki operátori, ktorí dennodenne pomáhajú na tiesňovej linke 155 a mnohí z nich pracujú aj ako zdravotnícki záchranári.

Slovenská resuscitačná rada

Hlavným poslaním združenia je podieľať sa na zlepšovaní kvality neodkladnej resuscitácie a urgentnej medicíny na Slovensku na všetkých úrovniach – od laickej po odbornú. Slovenská resuscitačná rada je oficiálnym partnerom Európskej resuscitačnej rady (European Resuscitation Council – ERC) pre Slovenskú republiku. Podieľa sa na zvyšovaní povedomia verejnosti o neodkladnej resuscitácii na Slovensku v súlade s odporučeniami Európskej resuscitačnej rady.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode