30. výročie Kia Sportage a návšteva žilinskej fabriky

07.10.2023 15:47

Pri príležitosti jubilejného 30. výročia uvedenia na trh prvého modelu Sportage sa KIA rozhodla prísť so špeciálnou edíciou ktorú nazvala Edícia 30. Redakcia Auto a žena bola pri tom, dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií, ako vznikala priamo v továrni v Tepličke nad Váhom. 

V roku 1993 sa začal predávať prvý model Sportage a postupom času vzniklo päť generácií a za ten čas sa predalo vyše 7 miliónov kusov. V Tepličke nad Váhon vyrobili viac ako 100 000 kusov modelu druhej generácie, viac ako 800 000 kusov modelu tretej generácie a viac ako 1,1 milióna kusov štvrtej generácie. Od roku 2021 postupne pribúdajú autá piatej generácie.. A zo závodu v Tepličke nad Váhom distribuovali Sportage do 104 krajín. Na Slovensku za 17 rokov výroby predali okolo 25 000 kusov tohto modelu.

Naša redakcia zavítala do závodu, KIA, kde sme postupne prechádzali jednotlivými pracoviskami a ako prvé sme navštívili navštívili lisovňu. Koncern má aj vlastnú oceliareň v Kórei. Lisovňa bola odhlučnená a prekvapila nás automatizácia, čo v preklade znamená, že pracujú roboty a nie ľudia. Bol to fascinujúci pohľad a prechádzali sme z lisovne do zvarovne, kde nebolo veľa ľudí, pretože roboty ich zastúpili. Okrem modelu Sportage sa tu vyrábajú ešte modely Ceed / hatchback, kombi, XCeed a ProCeed. /

Prešli sme do montážnej časti, kde pracovalo asi najviac ľudí. Samozrejme sme si všimli aj ženy, ktoré boli taktiež šikovné ako muži. Pri montovaní sme prvýkrát videli nový Sportage špeciálnej edície 30. Bola bez chrómu a v čiernom vyhotovení boli vonkajšie zrkadlá, lyžiny a rámovanie okien. Bočné lišty a dekoračné prvky na prednej maske i zozadu boli z matného chrómu 19-palcových kolesách s matnými diskami a tónovanými  sklami.

 Veľa žien sme si všimli aj na pracovisku kontroly kvality. Prekvapilo nás, v čom sú vynímočné a to bolo, že majú zmysel na vnímanie rozdielnej farebnosti laku a podobne. Kontrolujú sa tu stovky rôznych parametrov, či už kvality laku alebo iných technických parametrov. 

Možno ešte treba dodať, že nás zaujali oddychové zóny pre zamestnancov, kde bolo všade čisto a všimli sme si, že zamestnancom a ich rodinám pomáhajú odborníci,. A tu už v oblasti psychológie, alebo konzultácie ohľadom pôžičiek. Všetky problémy, ktoré trápia zamestnacov sa títo kompetentní ľudia snažia odstrániť, aby nebola prekážkou v kvalite výkonu daného pracovníka.

 Na jednom pódiu sme si prezreli všetky generácie Sportage, ktoré sa v Tepličke nad Váhom vyrábali. Najstarší kúsok je z druhej generácie a najnovším prírastkom je práve Sportage Edícia 30, ktorá má cenové zvýhodnenie až 1 500 eur. Základ s motorom 1,6 T-GDi (110 kW / 150 k) stojí 30 890 eur. Vo výbave sú aj vyhrievané predné sedadlá (v kombinácii alcantara a umelá koža), čierne čalúnenie stropu, plne digitálny palubný počítač s 12,3-palcovým zakriveným displejom, navigačný systém a LED svetlá vpredu aj vzadu. 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode