2 MILIÓNY PREDANÝCH KUSOV MODELU DUSTER ZÁKULISIE ÚSPEŠNÉHO PRÍBEHU

01.02.2022 15:04

Dacia je príbeh, kde jeden úspech vedie k ďalšiemu. Po modely Logan v roku 2004, bol Duster v roku 2010 úspešná hviezda, ktorá vstúpila do automotive sveta. Duster. Ikonický model, ktorý spopularizoval SUV vozidlá, ten, ktorý prešiel mnoho ciest, od Sibíru až po Marockú púšť. Drsný vzhľad 4x4, ktorý myslí na rodiny, je pripravený čeliť novým výzvam. Tento rok oslavuje Dacia Duster 2 milióny predaných kusov vozidla vo vyše 60 krajinách. Príbeh, na ktorý nezabudnú inžinieri, dizajnéri, ale najmä zákazníci.

Rok 2010. Značkové oblečenie a “mom jeans” sú in, zatiaľ čo luxusná móda je out. Trendy sú predovšetkým o pohodlí a objavovaní. Chcete SUV, ale nie staré! Zatiaľ čo trh SUV prekvitá, väčšina modelov je buď príliš drahá a sofistikovaná alebo príliš jednoduchá a obyčajná. A potom.. vznikne Duster. Prístupný, robustný a štýlový, v súlade so spoločenskými trendmi je presne to, čo ľudia hľadajú. Rýchlo sa stáva ikonickým modelom pre značku Dacia a celé odvetvie. 

Základné veci sú spôsob života

Zákazníci modelu Duster sú rôzni a nachádzajú sa po celom svete. Jedno však majú spoločné: základné veci považujú za spôsob života. Napriek tomu je tu niekoľko zaujímavých faktov, ktoré ste možno doteraz nevedeli:

  • V Spojenom kráľovstve sú zákazníci modelu Duster najmä ženy.
  • Turecko má najmladšiu skupinu kupujúcich (v priemere 42 rokov), ktorí sú prevažne rodinami (62 % žije s deťmi).
  • Vo Francúzsku, Nemecku, Spojenom kráľovstve, Španielsku a Taliansku 23 % zákazníkov miluje prechádzky a turistiku, 12 % miluje cyklistiku a 9 % miluje cestovanie.
  • V týchto piatich krajinách žije 44 % zákazníkov vo vidieckych oblastiach, 30 % v malých mestách, 10 % v stredných/veľkých mestách a 11 % v prímestských oblastiach.
  • Hlavnými dôvodmi, prečo si ľudia kupujú vozidlá Duster, sú ich cena (56 %), dizajn (20 %) a lojalita (16 %).

Duster, celosvetový účel

Poďme späť k základom, k H79 – kódové meno pre Duster 1! Úloha, ktorú vtedy dostali produktové tímy znela: zoberte čistý list papiera a vytvorte vozidlo, ktoré neexistuje. Musí byť ideálne pre ľudí po celom svete, aby sa hodilo do mrazivých dní a horúčav. To všetko za bezkonkurenčnú cenu. Stručne povedané, robustné, spoľahlivé a všestranné vozidlo, ktoré jazdí 4x4.

Proces návrhu mal niekoľko prekážok: 6-stupňová prevodovka, hnacie ústrojenstvo s riadenou spojkou, zdvih kolies a ďalšie. Tímy si to pamätajú dodnes. Najmä pokiaľ ide o dosiahnutie rýchlosti „plazenia“ prvého prevodového stupňa, pri ktorej mohlo auto jazdiť iba rýchlosťou 5,79 km/h pri
1000 ot./min. Podobne ako vojaci počas vojny, ktorí kráčali popri džípoch, aby uvoľnili cestu, Loïc Feuvray – produktový manažér Duster 1 – sa riadil podobným protokolom: „Išiel som vedľa auta, aby som sa uistil, že sme dosiahli rýchlosť, ktorá je dostatočne pomalá na to, aby ste ju očakávali od 4x4.” Ako dokazujú nespočetné jazdy v teréne, ktoré Duster absolvoval od svojho vzniku, bola to jedna z výziev, ktorú dizajnéri jednoznačne prekonali.

Šnorchel, ktorý symbolizuje dizajn smerom k nákladom

Prvý Duster bol bestsellerom a potom ho prekonala jeho druhá generácia. Návrh, z roku 2017 bol jasný: zachovať pôvodnú DNA, stavať na minulosti a zároveň ponúknuť niečo lepšie. Po niekoľkých interných dizajnérskych súťažiach a pár náčrtoch, vyčnieval jeden dizajn z davu. Mohutnejší vzhľad, zvýšená línia s vyššími oknami a asertívnejšia mriežka chladiča. Pri dizajne vozidla potrebujeme vziať do úvahy potrebu inovácií v oblasti cenovo dostupných a spoľahlivých riešení. Vezmite si šnorchel! Tento čierny doplnok, v ktorom je umiestnená kontrolka, je charakteristickým znakom modelu Duster.

David Durand, vedúci Exteriérového dizajnu, hovorí: „Dizajn sme museli vymyslieť práve vďaka  technickým obmedzeniam. Kolesá sú dosť vysadené vo vzťahu k dverám a tak nie je možné vyraziť diely, ktoré sa hodia do požadovaného tvaru. Vytvorili sme teda plastový „šnorchel“. Je veľmi funkčný, pretože poskytuje ideálnu ochranu pred odletujúcimi kúskami štrku a blata. Ušetrili sme peniaze a prišli s jedinečným dizajn, ktorý dáva modelu Duster jeho robustný vzhľad!"

40-krát ocenený!

Dizajnéri a konštruktéri urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby vytvorili jedinečné vozidlo a výrobné tímy sa k tejto výzve postavili čelom. Závod v Pitesti (Mioveni), ktorý sa nachádza 200 km od rumunskej Bukurešti, prešiel generálnou opravou a dodatočným vybavením, aby bol pripravený na výrobu modelu Duster. Vznikli tu palubné plošiny, vyhradené priestory na prípravu dielov, vozíky AGV, ergonomické pracovné stanice prispôsobené každej prevádzke. V Rumunsku sa stal Duster symbolom národnej hrdosti: policajný Duster, vojenský Duster, záchranná služba Duster... auto prijali všetky druhy vládnych agentúr a veľkých spoločností. Duster je skutočne zdrojom národnej, a tiež medzinárodnej hrdosti! Od svojho uvedenia na trh získal viac ako 40 ocenení: Rumunské auto roka, najlepšie SUV Spojeného kráľovstva, najlepšie rodinné auto v Nemecku a Belgicku a mnoho ďalších, ktoré sú dôkazom toho, aký úspešný je tento jedinečný model.

Ikonické momenty s Dacia Duster

  • Začnime tou športovou a dobrodružnou stránkou. Duster miluje zdravú konkurenciu a nie je z tých, ktorý by sa vzdával. Od Rallye Aïcha des Gazelles v Maroku, cez slávny Pikes Peak hill climb v Spojených štátoch až po Andros Trophy. Duster skrátka miluje výzvy.
  • V Poľsku sa stal Duster tradičným účastníkom v mnohých súťažiach. Pravidelne ho vidíme na pódiu na National Rally Championship a v Dacia Duster Motrio Cup.
  • Vo Francúzsku sa často Duster vída na závodoch 4x4 a počas Great Alpine Traverse. Nadšenci a dobrodruhovia sú zákazníci modelu Duster skrz-naskrz.
  • Duster cesta naprieč Gréckom a stan na streche je pravý závan slobody!
  • A teraz si povedzme niečo o špeciálnych packetoch a limitovaných sériách: Duster s húsenicovými pásmi, Duster ambulancia, Duster policajné vozidlo, Duster ako papamobil… Duster môže byť čokoľvek. Rumunský minister obrany objednal vyše 800 vozidiel Duster, aby zaplnil svoj fleet park vozidlami. Farba karosérie sa zakaždým starostlivo pripravuje v továrni v Mioveni.

Jedna zaujímavosť na záver: Dacia vydala limitovanú verziu Duster Pick-up so 400 vyrobenými kusmi!

Dobrodružstvo, príroda, cestovanie... zážitok s modelom Duster si užívajú už dva milióny zákazníkov!  A Slovensku si zážitky s modelom Duster vychutnáva 13 000 zákazníkov. 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode