Za jednu krádež kľúčov...som prišla o auto.

28.10.2023 20:30

Maliarka Hula – kde berie inšpiráciu a nápady, to sa dozviete v rozhovore pre Auto a žena, v ktorom ju vyspovedáme, ale aj z inej oblasti. Svet motorov, ale aj elektromobilitu ako vníma svojimi očami si môžete pozrieť vo videách, kde si otestovala imidžový elektrický model Fiat 500 v edícii La Prima

 

Študovala si na Fakulte Architektúry produktový dizajn, na STU. Venuješ sa tvorbe obrazov na dennej báze, experimentuješ s novými technikami. Čo presne robíš a odkiaľ berieš inšpiráciu?

 

Mám široké spektrum záujmu, čo sa týka tvorby, či je to abstraktná alebo figurálna maľba. Podľa toho, na čo mám chuť, tak maľujem, nechávam tomu jednoducho voľný priebeh. Je to moja cesta bez nejakých obmedzení a inšpirácia prichádza sama, pretože je všade naokolo. Niekedy sa prechádzam a zbadám určitú kombináciu farieb, ktorú som dovtedy nepoužívala, tak si ju prisvojím a použijem. Nápady prichádzajú, sú všade naokolo, len im treba byť otvorený, všetko príde samé...netreba to hladať. Je to ako vo vzťahoch, a celkovo v živote čo má prísť, to príde. :)

 

Vodičský preukaz si si robila v Bratislave, asi si sa dobre naučila jazdiť, keď si nemala dopravnú nehodu?

 

Vodičák som urobila na tretíkrát, na posledný pokus, ale nakoniec som tomu následne bola aj rada, keďže som mala viac času na precvičovanie kým som začala jazdiť sama. Nemala som k tomu až taký vzťah, ale odvtedy šoférujem každý deň sa vzťah k šoférovaniu sa vytvoril. Zatiaľ som nebola súčasťou dopravnej nehody, zopár pokút za nesprávne parkovanie sa však objavilo. Mám príjemnú príhodu s defektom zo začiatku leta, zacúvala som a pozerala som sa, čo sa stalo. Dvaja náhodní okoloidúci mi sami od seba takmer hneď pomohli a za dvadsať minút bol defekt opravený. Teraz mám v aute iba lepiacu sadu, čo nie je až taká výhra, pretože nie je nad rezervu

Čo ti pokazí náladu, keď vidíš, čo robia vodiči na cestách?

 

Vždy ma mierne nahnevá, keď vodič počas preraďovania do pruhu predo mňa nedá smerovku. Ale zas to beriem ako cvik držania sa v kľude a snažím sa to neriešiť. Ale úprimne nerozumiem nadmieru rýchlym a agresívnym vodičom na diaľniciach, ktorí riskujú život a nielen ich. Inak veľmi rada relaxujem za volantom, počúvam sebarozvojové a motivačné podcasty, veľmi sa na nich viem v aute sústrediť, to ma baví. Inšpirácie na maľbu vnímam aj počas šoférovania. 

 

Mala si nepríjemný zážitok, ktorý súvisel nejako s autom?

 

Tešila som sa zo svojho prvého staršieho auta, bolo to asi pred desiatimi rokmi, išla som ním na festival v rámci Bratislavy. Zaparkovala som ho a bohužiaľ mi zlodeji ukradli ruksak počas noci na festivale, kde som mala jediné kľúče od auta, ktoré mali imobilizér. Nevedela som auto bez toho imobilizéra otvoriť a výmena systému údajne vtedy stála podobne ako samotné auto, ktorého vtedajšia hodnota bola asi 800 eur. Takže som ho odviezla do autobazára a predala so ho na súčiastky asi za 500 eur. Za jednu krádež kľúčov som prišla o to auto, odvtedy si na kľúče dávam obrovský pozor, takže to malo pozitívnu dohru.

 

Dúfam, že ťa už nič nepríjemné na cestách nestretlo...

 

Často sa mi stáva, že kvoli nahromadením povinnostiam, keď jazdím po meste, odkladám tankovanie, vždy stým ,že už najbližšie natankujem a potom jazdím na nízky dojazd a len tak tak niekam prídem, tak to je taký môj vtipný zlozvyk. Horšie sú už len zimné šmyky. Bola som v areáli Novej Cvernovky, kde mám ateliér, a bola silná poľadovica. Nestihlo sa to na druhý deň posypať a musela som náhle odísť a šmyklo ma asi v 10 - kilometrovej rýchlosti do vjazdovej brány a ostala mi na ľavom nárazníku preliačina. Na štastie prvá a posledná.

 

Navštívila si rôzne krajiny, kde sa jazdí aj pravostranne? Napríklad Londýn?

 

Okrem Londýna bolo viac krajín, ktoré som navštívila, ale priamu skúsenosť s pravostranným riadením som zažila, keď som mala priateľa, ktorý žil v Londýne. Mal také auto a jazdil pravostranne. Vnímala som tú vozovku ako spolujazdec, ale osobne som tak nejazdila. Bolo to zábavné, sedieť napravo a bez volantu. Asi keby mi o tom niekto len hovorí, tak by som si myslela, že to nebudem vnímať, ale naživo je to naozaj zvláštny pocit.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode