Vyberám si auto - pomer, cena a výkon!

27.05.2023 20:26

Dabingový herec Roman Ferienčík pre náš časopis porozprával, čo má a nemá rád na cestách, či platí pokuty, na čom jazdil v Thajsku a v Indonézii a prečo si kúpil Kiu Ceed. Všetko sa dozviete, ale aj testovanie nového hybridného modelu – Kia Niro. Jeho dojmy nájdete vo videách a verím, že zaujmú. :)

 

Hoci ťa neprijali na herectvo na VŠMU, stále robíš dabingového herca. Si hlasom stanice Wau, ale prezraď čitateľom, aké hlasy dabuješ a čo ešte okrem toho robíš?

 

Od 12. rokov som chodil do rozhlasovej družiny a okolo hlasu som sa celý život motal, avšak mimo spevu. Dabingu sa venujem 30 rokov, tak to by som mal už niečo vedieť. Diváci ma síce nevidia, ale som hlas Jonaha Hilla v 21 Jump Street, v Show Billa Cosbyho, som nahovoril Thea (Malcolm-Jamal Warner) Kevin Hart-Jumanji a iné. Okrem hlasu televíznej stanice Wau a JOJ Sport mám nahovorených množstvo reklám a spotov. Momentálne je jedna aktuálna reklama na nemenovanú automobilku vo vysielaní. Podarilo sa mi nahrať v štúdiu, v Brooklyne /komentar /voiceover/ k reality šou Láska na chate, a poslal som to na Slovensko. 

 

Čo máš a nemáš rád, čo robia vodiči na cestách?

 

Dosť ma štve, keď pred barákom máme takú kotolňu /tepláreň/ a nie je to úplne miesto na parkovanie, ale v pohode sa tam zaparkujú štyri autá, ale ak jeden nechce, tak iba tri. Je to taká neohľaduplnosť, že ja som zaparkoval, ale druhý už nemusí. To ma vie vytočiť do biela! Ešte ma vytáča, keď ide oproti po hlavnej a mohol by dať smerovku, že ti nebudem križovať dráhu, ale ja čakám, lebo musím a on bez tej smerovky odbočí a ja som už mohol ísť. Ak ľudia neurobia to, čo ich nič nestojí, a mne by to pri tom pomohlo. 

 

Kúpil si si benzínovú jednašestku Kiu Ceed a zažil si s ňou nemecké diaľnice s neobmedzenou rýchlosťou. Prečo si si vybral práve tento model? Podľa čoho si vyberal auto?

 

Pomer, cena a výkon! Vyhrala Kia Ceed. Aj vďaka dizajnu. Je pravda, že som si to najprv popozeral na nete a potom som išiel do showroomu si vyskúšať jazdu. Chcel som automat, keďže prevažne jazdím v meste. K tomu 7-ročná záruka, čo je super. Za 4 roky mám na nej najazdených 70 tisíc kilometrov, čo je asi slušný údaj. Čo sa týka nemeckých diaľnic, tak som dal rýchlosť, niečo vyše 200km/h na úsekoch bez obmedzenia rýchlosti, kde sú tri pruhy. Bavilo ma to, bolo to super.

 

Zajazdil si si auto s hybridným pohonom?

 

Dvakrát som mal na dovolenke, na severe Nórska požičaný full hybrid, kde pri voľnobehu to dobíjalo a bolo to fajn. Nóri sú spokojní vodiči, nikde sa neponáhľajú, majú čas, sú tolerantní. Vôbec škandinávci sú pokojní vodiči, čo som zažil aj na Islande. Sú to krajiny, kde je dobrý sociálny systém, majú tam dobrú ekonomiku a sú ústretoví aj k elektromobilite. Myslím, že v Nórsku minulý rok či predminulý mali väčšiu predajnosť elektrických áut ako bežných áut so spaľovacím motorom. Jednoducho, je to bohatá krajina, ktorá môže takto ľuďom pomáhať a zvyšovať štandard aj v automobilovej oblasti. Je to vidieť, že je tam veľa usmievavých ľudí a tam sa treba dopracovať. 

 

Za aké priestupky najčastejšie platíš?

 

Mal som auto z požičovne a v tuneli na Islande som prekročil rýchlosť o 10 km/h. O dva dni na to, som vracal auto, a čakal ma pokutový blok. Pokuta bola 80 eur a ešte navyše si 40 eur brala požičovňa, lebo oni s tým majú robotu. Doma za rýchlosť neplatím, ale skôr za parkovanie. Pred jedným dabingovým štúdiom dlho nebola parkovacia zóna a zrazu bola. Nevšimol som si to a dostal som pokutu.

 

Zažil si dopravu v Thajsku, Indonézii. Ako to tam funguje?

 

V Thajsku si vieš požičať motorku za 5 eur na deň. V podstate sa tam handluješ, čím ju chceš na dlhšie, tak je cena lacnejšia. S tuk-tukárom musíš zjednať cenu hneď, lebo on si vymyslí cenu a bude sa hádať, a to sa neoplatí. V tých kultúrach ako je Indonézia ti nemôže nikto povedať nie, aj keď nevie, tak kýva hlavou, že áno. Viezol ma k hotelu, trikrát sme míňali tu istú zákrutu a taxikár nevedel, kde to je. Musel som zapnúť drahé dáta a a spýtal som sa ho po slovensky, či vie, kam ideme... On, že yes, yes. Nebol to tuk-tuk, ale volalo sa to bentor. Vpredu bola sedačka ako z kolotočov, akoby si išiel na prednom kolese. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode