Vozidlo pre svätého otca pápeža Benedikta XVI

16.12.2012 21:36

 

Dodávkou papamobilu pápežovi Benediktovi XVI. pokračuje značka Mercedes-Benz v 80-ročnej tradícii. Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva koncernu Daimler a riaditeľ divízie Mercedes-Benz Cars, dnes vo Vatikáne osobne odovzdal vozidlo triedy M značky Mercedes-Benz so zvláštnou nadstavbou vyrobený špeciálne pre svätého otca.




„Pre značku Mercedes-Benz je veľkou cťou sprevádzať jeho svätosť pápeža Benedikta XVI: na jeho cestách v podobe nášho nového papamobilu,“ povedal Zetsche pri odovzdaní nového papamobilu v Ríme. „Pokračujeme tak v našom dlhoročnom partnerstve s Vatikánom. Viac ako 80 rokov dôverujú pápeži kvalite, bezpečnosti a komfortu našich vozidiel značky Mercedes-Benz.“

Hlava katolíckej cirkvi používa papamobil značky Mercedes-Benz pri množstve verejných vystúpení doma aj v zahraničí. Poskytuje mu možnosť byť s ľuďmi v tesnej blízkosti bez ústupkov voči maximálnej možnej bezpečnosti a komfortu. Už 8. decembra sa Benedikt XVI. prvýkrát predviedol v novom vozidle v Ríme: na slávnostiach tradičného katolíckeho sviatku počatia Márie, ktorý sa koná na Španielskych schodoch.

Papamobil je vybavený najnovšími technologickými prvkami aktuálnej triedy M. Vozidlo okrem toho disponuje aj novou koncepciou interiéru. Oproti predchádzajúcemu modelu je kupola výrazne predĺžená, čo zabezpečuje väčšiu priestrannosť a pohodlné nastupovanie. Výrazne väčšia sklená plocha ponúka okrem toho aj omnoho lepší výhľad na pápeža, čo ešte viac podčiarkuje veľkoplošné osvetlenie v strope. Trón, dizajnový prvok vnútri, je vybavený vyšívaným erbom Svätého Otca.
Rovnako ako predchádzajúce modely aj karoséria nového papamobilu je nalakovaná v diamantovej bielej farbe. A na uľahčenie častej prepravy prestavanej triedy M v lietadle znížila značka Mercedes-Benz celkovú výšku vozidla o niekoľko centimetrov pri vylepšenej vnútornej výške na státie.
Práce na novom papamobile sa spustili už pred deviatimi mesiacmi. Vozidlo bolo navrhnuté a skonštruované v dielni Mercedes-Benz.

Značka Mercedes-Benz je už viac ako 80 rokov k dispozícii hlavám katolíckej cirkvi pri ich cestách a verejných vystúpeniach. Prvým vozidlom značky Mercedes-Benz pre pápeža bol sedan Pullman Nürburg 460 pre Pia XI. v roku 1930. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia získal Ján XXIII. Landaulet 300d ako kabriolet s automatickou prevodovkou. Pavol VI. po nej používal najskôr Landaulet Mercedes-Benz 600 Pullman, neskôr 300 SEL.
Od osemdesiatych rokov 20. storočia zaviedol Ján Pavol II. po prvýkrát takzvaný „papamobil“, modifikovanú triedu G, na slávnosti na námestí sv. Petra. Od roku 2002 cestoval hlavne v predchádzajúcom modeli nového papamobilu, ktorý používal doteraz aj Benedikt XVI.
Po skončení doby používania možno papamobily vidieť v zbierkach Vatikánu a v Múzeu Mercedes-Benz v Stuttgarte.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode