Trieda SL: to najlepšie od Daimlera

04.02.2012 13:32

 

Úplne novo vyvinutý roadster Mercedes-Benz SL šiestej generácie, ktorý predstihuje svojho predchodcu (nižšia hmotnosť a spotreba pri vyšších výkonnostných a bezpečnostných parametroch i komforte a dynamike), vyniká vo svojom segmente (najmä najnižšou hodnotou odporu vzduchu cW = 0,27, utlmením hluku takmer ako pri limuzíne a komfortom pri otvorenej streche aj za vysokej rýchlosti), sa už začal (aj na Slovensku) objednávať.


„Vo svete je približne 900 miliónov áut a tisícky ich modelov. Medzi nimi však jestvuje len zopár ikon.“ Konštatuje predseda predstavenstva spoločnosti Daimler a riaditeľ divízie Mercedes-Benz Cars Dr. Dieter Zetsche a dodáva: „Naše prvotriedne SL je jednou z nich: má úroveň, má štýl, je zosobnením komfortu a luxusu. Navyše to všetko spája s neuveriteľným športovým duchom a dynamikou. Žiadne iné auto nedokáže dokonalejšie - ako práve naše nové SL - naplniť odkaz tvorcu automobilu Gottlieba Daimlera: To najlepšie alebo nič.“


Nové SL berie doslova svoje pôvodné označenie spred šesťdesiatich rokov: skratku slov - športovo ľahký, zahrnujúcu symbiózu športového ducha, štýlu a komfortu. Vďaka optimalizovanej, novými technológiami spájania spevnenej hliníkovej karosérii s dielmi z magnézia a vysokopevnostnej ocele (i ďalším odľahčeniam) dosahuje oproti predošlému modelu (i keď mu pribudli nové asistenčné systémy) nižšiu hmotnosť (v závislosti od vyhotovenia o 140,  respektíve o 125 kg).


Svetovú premiéru má v najnovšom SL sériovo inštalovaný vysoko efektívny adaptívny systém stierania a umývania čelného okna Magic Vision Control s vyhrievaním. Podľa potreby a v závislosti od smeru stierania (teda v oboch jeho smeroch) privádza používaný roztok priamo pred gumičku stierača. Žiaden vodný lúč alebo film pritom nebráni ani na okamih vo výhľade. Nehrozí ani postriekanie okoloidúcich, či prípadne posádky vozidla pri otvorenej streche. Sklo pred vodičom aj spolujazdcom však zostáva dokonale čisté.


Medzi ďalšie, prvý krát použité a sériovo inštalované inovácie nového SL patrí jedinečný v samotnej konštrukcii vozidla vpredu v dutých štruktúrach pred priestorom na nohy nainštalovaný basový reproduktor. Umožňuje bohato reprodukovať hĺbky a vytvára atmosféru koncertnej siene ešte aj pri otvorenom aute.


Medzi ďalšie novinky vo vozidle patrí systém HANDS-FREE ACCESS. Kapota kufra sa dá pri systéme ovládať bez použitia rúk a dotyku, iba pohybom nohy v oblasti zadného nárazníka. Je to celosvetovo jediný systém, pri ktorom sa zadné veko vozidla nielen automaticky otvára, ale aj zatvára.
Nový SL dostal tiež príťažlivý atleticky profil s klasickými vyváženými proporciami, pričom výrazne narástla jeho dĺžka na 4 612 mm (+50 mm) a šírka na 1 877 mm (+57 mm). Dlhú kapotu motora  nasleduje odsadený kompaktný priestor pre cestujúcich. Záver tvorí široká, čistokrvne pôsobiaca silná zadná časť. Línie, ktorých je málo, ale sú usporiadané s citom, definujú silne vymodelované a predsa nerušené plochy bokov. Mýtus triedy SL opticky podčiarkujú jemne vypracované detaily, výrazná zadná časť, ako aj  pochrómované mriežky vetrania. . Pre nový roadster SL je  typický  neprezdobený dizajn umocňujúci atmosféru výkonného športového vozidla s komfortným a štýlovým dojmom luxusného vozidla na dlhé cesty. Štýl a charakter jeho interiéru razia ušľachtilé materiály precízne spracované s láskou k detailu.


Počiatočne sa roadster SL bude dodávať v dvoch vyhotoveniach s novými motormi BlueDIRECT. SL 350 V6 s objemom 3,499 litra (225 kW /306 k, 370 Nm) zrýchli vozidlo na 100 km/h za 5,9 sekundy, pri kombinovanej spotrebe iba na úrovni 6,8 litra (oproti predchodcovi je tak o 30 percent úspornejší). SL 500 V8 4,663 litra má dve paralelné turbá (320 kW/435 k a úctyhodných 700 Nm). Stovku atakuje len za 4,6 sekundy.


Prvý model výnimočného nového roadsteru SL sa ponúka pod označením Edition 1. Sériovo má panoramatickú strechu Variodach, styling AMG, športový podvozok, 19-palcové disky AMG z ľahkej zliatiny, designo kožu napa s kontrastným stehom, systém AIRSCARF, vyhrievané sedadlá, elektrický vetrolam, náladové osvetlenie, surroundový zvukový systém harman/kardon® Logic7® a ďalšie.
Nové SL je možné objednať už teraz u autorizovaných predajcov značky Mercedes-Benz. 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode