Temperamentná Španielka

15.12.2017 18:33

Mladá talentovaná herečka Baška Andrešičová a jej pôsobenie v nitrianskom divadle. Začiatky a znovuzískavanie praxe za volantom, nehoda v Portugalsku, testovanie nového modelu Seat Ibiza a všeličo iné sa dozviete v našom rozhovore

Veľmi obľubujem herecký kolektív v nitrianskom divadle a vy ste Baška jeho súčasťou už druhý rok. Cítite to podobne?

 

Sme tu v Divadle Andreja Bagara vážne dobrá partia, naozaj skvelý kolektív, ktorý drží spolu a zaujíma sa jeden o druhého. Tento rok sme už spolu absolvovali premiéru incenácie Zamilovaný Shakespeare a momentálne skúšame inscenáciu Ľudia, miesta a veci v réžii Mariána Amslera, kde hrám hlavnú úlohu herečky, ktorá je závislá od drog a alkoholu a skončí na liečení. V televízii ma diváci mohli vidieť v seriáloch či už Panelák, Divoké kone alebo Za sklom, kde po prvej časti budem aj v druhej, ktorá by už mala prísť na naše obrazovky. S kolegami sme mali radi seriál Divoký zapadákov, ak si spomeniete...

 

Ako ste na tom s vaším šoférovaním, pretože veľa hercov dochádza do bratislavských divadiel a štúdií, kde sa mnohé seriály natáčajú?

 

Som občasný šofér, lebo ešte nemám na čom jazdiť, občas si požičiavam priateľove auto. Nemám ešte takú prax za volantom ako moje niektoré kolegyne, ale začala som už na tom pracovať a chcela by som pravidelne jazdiť a byť nezávislá.

 

Predsa len, ako hodnotíte šoférov, ktorých stretávate na cestách za prácou?

 

Tým, že šoférujem málo, ocitám sa väčšinou ako spolujazdec, ktorý vie upokojiť situáciu, či dozerať na značky a prednosti. Skutočné šoférske zážitky a hodnotenie ma ešte len čakajú. Určite budem púšťať ľudí cez prechod pre chodcov, pretože viem, aký je to pocit, keď tam stojíte a nikto vás nepustí.

 

Je pravda, že vás na prechode pustí skôr žena ako muž. Vodičky sú podľa vás empatickejšie ako muži v cestnej premávke?

 

Ťažko povedať, je to individuálne. Nemyslím si, že ženy nevediea jazdiť, poznám viacero žien, ktoré sú veľmi dobré šoférky. Vo všeobecnosti sú ženy určite opatrnejšie a zodpovednejšie a neriskujú tak ako muži.

 

Veľa žien spanikári, keď ich zastavia za priestupok alebo len tak v rámci bežnej kontroly. Vaše prípadné skúsenosti sú tiež také?

 

Policajti ma zatiaľ nezastavili a nevylučujem, ak budem viac jazdiť, že sa to nestane. Autoškolu som robila veľmi dávno, nejaký čas som nejazdila, tak som radšej volila kondičné jazdy a začala som jazdiť na Golfe. Už som ho dvakrát ťukla. Odvtedy mám blok a postupne sa opäť kamarátim s volantom. Aj toto testovanie Ibizy ma nakoplo.

 

Tak spomeňte aspoň jednu vašu kolíziu, čo ste vyviedli za parádny kúsok?

 

Ako sa ide z Devínskej do mesta, tak sa mi podarilo nabehnúť na kus betónu, lebo nejaký kamión práve také veci prevážal. Bola tma a moja schopnosť vnímania bola nižšia a myslela som, že sa tomu vyhnem niekde v strede, ale kolesom som nabehla a oškrela podbeh. Klasické začiatočnícke chyby ako je bránička o ktorú som šuchla zadok nášho auta.

 

Čo letná tohtoročná dovolenka bola za volantom?

 

S kamarátmi sme si požičali auto a prešli sme celé Portugalsko. Taký letný trip! Boli sme štyria v aute, dobrá nálada a v Lisabone do nás nabúrali...a bolo po nálade. Viac ako 4 hodiny sme čakali na políciu, ktorá evidentne riešila závažnejšie priestupky. Domáci, čo do nás narazil, chcel odísť z miesta činu, začali sme naňho kričať, veď sme mali prenajaté auto a potrebovali sme doklad od polície. Nakoniec sa ukázalo, že chcel len auto odparkovať. Bol veľmi príjemný, dokonca nás pozval na kávu a čakal s nami na políciu celé tie hodiny. Nevidel nás, vraj bol v mŕtvom bode. V Portugalsku mai na každom kroku kruhové objazdy, ktoré boli preplnené buď zmätenými turistami alebo rýchlymi domácimi.

 

Máte skúsenosti s automatom alebo toto bola premiéra?

 

Myslím, že som ho ešte nejazdila, ale teraz som si to na Seate Ibiza vyskúšala. Úplná pohoda. Hlavne je to super na kolóny, ktoré nie sú len v Bratislave, ale už aj v Nitre. Myslím, že by som v budúcnosti určite uprednostnila auto s automatom pre tú pohodlnosť z jazdy.

 

Tak to je super, že testovaný model Seat Ibiza s jednolitrovým benzínovým motorom vám dodal odvahu v šoférovaní. Aké boli pocity?

 

Ibiza bola pekná zvonku i zvnútra. Vonkajšie ostrejšie črty a ledkové svetlá dodávali temperamentný výraz, hoci biela farba ho zjemňovala. A preto si myslím, že toto auto je určené práve ženám do mesta na nákupy, dokonca aj preto, že to je automat, ktorý ma fakt bavil. Vo vnútri dostatok miesta pre štyroch ľudí a do kufra sa zmestí dosť veľa vianočných darčekov. Sedenie pohodlné a multifunkčný volant s tlačidlami bol akurát do mojich rúk. Jemné doplnky v príjemnej béžovej farbe, spracovanie celého interiéru, ale i moderné technológie si získajú každého zákazníka. No asi najviac ma prekvapil jednolitrový benzínový trojvalec, ktorý po naštartovaní gombíkom vedel zrýchliť a ukázal slúšnú dynamiku. Vôbec som nemala pocit, že je to iba jednoliter, ale asi tých 115 koní sa dalo do riadneho pohybu. Ešte pochválim brzdy, ktoré ihneď reagovali, keď bolo treba. K tomu ešte som zažila systém štart-stop, a to milujem! Fakt ma jazda na Seate Ibiza nadchla a nakopla, že to bol impulz k ďaľším dlhodobým jazdným skúsenostiam na mojich cestách. Cítila som sa ako temperamentná Španielka!

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode