Šperk

24.02.2018 10:33

Šperkárka, maliarka a milovníčka drahokamov Zuzana Hradilová o svojej práci s drahými kameňmi, o cestovaní, ale aj testovaní nového benzínového modelu Kia Stonic

Šperky môžu nielen zdobiť, ale môžu aj pomáhať a o tom ste sa sama presvedčili, keď ste sa upísali nádhernej práci s liečivými kameňmi. Čo by ste nám trošku viac o tom povedali?

Už tradičná čínska medecína využívala silu kameňov, dokonca v starovekej Európe boli drahokamy a kryštály ozdobami panovníkov. Dnes už vieme, že minerály majú pozitívny vplyv na zdravie a vedomie človeka. Kamene sa využívajú napríklad pri liečbe alergií, dýchacích problémov či telesnej vyčerpanosti. Odborníci odporúčajú, aby ste kryštály ukladali na postihnuté miesta či na energetické bodové miesta na tele – tzv. čakry. Po čase stačí kryštál umyť pod prúdom tečúcej vody a nechať „nabiť“ na slnku, kde si kryštál prevezme energiu a pretransformuje ju na svoju liečivú moc.

Mnoho ľudí verí aj v magickú silu kryštálov podľa znamenia horoskopu...

Tak, ako ľudia narodení v rôznych znameniach sú odlišní, to isté platí aj o pozitívnom vplyve kryštálov na jednotlivé znamenia. Každé zo znamení horoskopu má svoj špecifický zoznam drahých kameňov, z ktorých robím náhrdelníky, náramky, prstene.

Viem, že maľujete obrazy a využívate kamene, ktoré na ne nanášate. Bude nejaká výstava?

Tento rok sa chystám urobiť v Bratislave vernisáž, tak vás všetkých srdečne pozývam.

Takže sa vám úplne zmenil život prostredníctvom kameňov?

 

Pred desiatimi rokmi mi prišli do cesty kamene a som za ne veľmi šťastná. Začínala som s desiatimi kameňmi a časom sa rozbehol veľkoobchod, že som nezastavila. Dávala som tovar na predajne, rozrástol sa maloobchod a neskôr internetový obchod, ktorý prevádzkujem 6 rokov. Bolo to aj fyzicky náročné voziť kamene, ktoré boli ťažké. Nakladať, vykladať a šoférovať dlhé trasy, aby sa kamene nepoškodili bolo vždy náročné.

 

Akými autami ste chodili pre kamene a do ktorej krajiny?

 

So synovou Kiou Sportage a mojím terénnym Hyundaiom sme často jazdili do Nemecka. Ich diaľnice sú perfektné, aj keď to boli dlhé cesty, tak o kamene som sa nebála ako, keď sme prešli na naše rozbité cesty, tak som znížila rýchlosť, lebo som tŕpla, aby sa kamene neobili. Hoci každý jeden kameň bol zvlášť precízne zabalený. Tovar točíme každý tretí, štvrtý mesiac a cestu si vždy dopredu naplánujem a v podstate sa vždy všetko zadarí, tak ako chcem.

 

Pri dlhých a pravidelných intervaloch vašich ciest sa vám nestalo, že ste mali nejakú peripetiu alebo kolíziu

 

Išli sme pre tovar do Mníchova a za nami kamión, keď sa naše auto z ničoho nič zastavilo. Boli sme so synom hotoví, čo sa deje. Snažil sa auto znovu naštartovať a nakoplo sa len pred každým kopcom nam to zdochýňalo. A tých kopcov nebolo málo. Bol zanesený filter, ale našťastie sme sa dostali domov a filter sa vymenil v servise.

 

Ste technicky dosť zručná napríklad pri výmene kolesa?

 

Raz som dostala defekt a našťastie som odparkovala pri nejakej fabrike, kde mi pomohli. Vtedy neboli mobily, tak to nebolo také jednoduché niekoho zohnať. Inokedy v piatok poobede, keď je najviac áut som dostala defekt na diaľnici smerom do Nitry. Nešťastná trojprúdovka bez odstavného pruhu a ja som zostala stáť v treťom pruhu. Dala som si vestu, zapla hamovky a vyšla von dať trojuholník po prvýkrát. Zrazu zastalo cestárske auto a niečo riešili, keď ma zbadali, tak odstavili celý pruh, vymenili mi koleso a pokračovala som ďalej.

 

Možno si spomiete z mladých čias na čom všetkom ste jazdili ako mladé žieňa okrem bicykla?

 

Vyrastala som v malej dedine a v rodine sme boli všetci autíčkári. Okrem škodoviek sme mali aj Daciu, na ktorú naši čakali v rade tri dni. Mala som14 rokov keď som začala jazdiť na malej motorke, tuším to bol Pionier. Jazdila traktor a kamarátovu Volgu. Zistila som, že veľké autá sú bezpečne a dobre sa šoférujú. Kedysi som podnikala s módou a mám Paríž odšoférovaný s Peugeotom Boxer.

 

Ako sa vám pozdával nový Crossover Kia Stonic 1,4 D-CVVT vo verzii Platinum. Myslíte si, že je určený aj pre ženy, ktoré by chceli práve takýto šperk, ktorý by ich sprevádzal na svojich cestách?

 

Kia Stonic je určite vhodným šperkom pre každú ženu a keď je ešte dobrá šoférka, tak ich súhra je potom dokonalá. Musím povedať, že aj sivá farba sa mi páčila a v interiéri bola dobrá energia. Moderný a farebný interiér určite poteší piatich pasažierov, ktorí sa tu pohodlne odvezú. Elektrické vyhrievanie sedadiel a volantu je v tejto výbave super vec hlavne teraz v zime, čo sa mi veľmi páčilo. Všimla som si aj úchyty na ISOFIX, takže sa tu myslí aj na mladé rodiny s malými deťmi. Kufor bol dostačujúci pre tento typ auta a páčilo sa mi, že tam bola aj rezerva pri prípadnej výmene kolesa. Na sedadle vodiča sa pohodlne sedelo a na palubovke s prístrojovkou som si okamžite naštudovala, čo som potrebovala a neblo to zložité. Všetko som mala po ruke, volant sa dobre držal a estetické bolo lakované lémovanie okolo displeja a riadiacej páky. Dobrý výhľad z auta, k tomu asistenčné systémy monitorujúce mŕtvy uhol v spätných zrkadlách, pípače na nečakanú zmenu jazdného pruhu a dokonca dokážu vozidlo zastaviť pred prekážkou. Benzínový motor bol svieži a na mestskú premávku vyhovujúci. Trošku sme sa aj pošmýkali, keďže nám riadne nasnežilo a bolo vidieť, že aj za sťažených podmienok si Kia Stonic poradila.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode