Sloboda na kolesách...

03.02.2018 08:37

Akčný mladý muž a slovenský herec Tomáš Pokorný porozprával o značke Volksvagen a prečo má rád Golf, ktorý porovnával s novým eGolfom a všeličo iné sa dozviete v našom rozhovore

 

Tomáš, ste na voľnej nohe a ste taký „multifunkčný“ aj v iných sférach. Nechcete sa upísať nejakému divadlu, kde by ste mali istotu a nemuseli by ste robiť rôzne iné veci?

 

Lenže mňa to tak baví ako to zatiaľ je a je možné, že v budúcnosti budem inak uvažovať, preto si vyberám, čo mi vyhovuje a v čom sa cítim najlepšie. Jasné, že peňazí nie je nikdy dosť a keď potrebujem viac, tak si ich viem zarobiť aj inak ako herectvom. Moja sestra má talianské bistro v Devínskej Novej Vsi, tak jej z času na čas pomáham. Ak sa vrátim k tomu divadlu, tak diváci ma stále môžu vidieť v RND vo vynikajúcom predstavení Zmiešaná štvorhra, ak sa nemýlim mala už asi 150 repríz. Potom účinkujem v alternatívnom divadle Stoka a v DPM, kde pripravujem s režisérom M. Amslerom nový projekt ako aj v divadle Aréna s režisérom Procházkom. V televízii ma mohli vidieť v seriáloch Panelák, Vdova, Klan a dokonca som účinkoval aj v rodinných príbehoch u Katky Brychtovej. Čerešnička na torte je o chvíľu novy internetový sitcom, ktorý bude pod mojou taktovkou.

 

Prekvapili ste ma vašou činorodou prácou, ale predsa len, nie je tých rodinných sitcomov už akosi veľa a radšej dobrý scenár k nejakému dobrému filmu?!

 

Nuž ani mňa tie televízne sitcomy nebavia a preto som chcel niečo iné a zábavné. Viem, že v televízii sa musí dbať na to, aby humor nebol prepálený a množstvo iných faktorov, ale verím, keď sa nám podarí vybaviť zopár sponzorov, že to osloví mnohých divákov. Držte palce a možno časom skúsim napísať aj dobrý film, zatiaľ by som určite privítal zaujímavú rolu v dobrom filme, ktorá by mi zapasovala, lebo viem, že na Slovensku máme zopár výborných režisérov. Zatiaľ som točil reklamu na SPP - zabezpečovanie domu proti požiaru.

 

Tak pod SPP už spadá aj elektrina, aký je váš postoj k ekológii a životnému prostrediu?

 

Chodil som na základnej škole do enviromentálneho krúžku, chodili sme pozerať mokrade a skúmali sme prírodu. Tam to niekde začalo, keď som sa začal pozerať na svet inými očami. Dnes viem, že pozerať sa ekologicky znamená aj ekonomicky...a sme už pri elektromobiloch. Desí ma len, že tá infraštruktúra na Slovensku, že nie je ešte dostatočná, ale Bratislava ako mesto je v pohode pokrytá elektrickými nabíjacími stanicami.

 

Ako vlastne ste sa dostali k značke Volkswagen, keď v dnešnej dobe je obrovská škála rôznych kvalitných značiek?

 

Otec môjho kamaráta je veľký autičkár. Mal firmu a potreboval spoľahlivé autá, preto inklinoval práve k tejto značke pre jej dôveryhodnosť. Poznáme sa veľa rokov a dôveroval mi natoľko, že mi požičiaval mnohé autá, na ktorých som mohol jazdiť. Sám som si pre jazdné vlastnosti obľúbil modely ako sú Polo a Golf. Prekvapený som bol z priestoru a variability v týchto menších autách. Na Krétu sme išli jeho trojdverovým VW Polom, naplnení množstvom batožiny a pri jazdení sme mali dostatok komfortu. Vtedy ma to presvedčilo, že si kúpim auto tejto značky.

 

Počas dovoleniek sa stane, že sa občas pritrafí nejaká kolízia s iným autom alebo vás policajti nemilosrdne skasírujú. Niečo z toho vám v živote pritrafilo?

 

Ako študenti herectva sme sa raz vybrali na letný trip a v Portugalsku do nás nacúvali. Čakali sme 4 hodiny na políciu, ale náš vinník nás pozval na kávu, tak to bolo príjemné čakanie. V Albánsku sme sa stratili, nemali sme presný plán cesty ani GPS, išli sme 24 hodín nonstop. To boli krušné chvíle, keď nás potom zastavili policajti, ale našťastie všetko dobre dopadlo. S mojim Golfom, volám ho Chorche som nabúral, ale vždy, iba keď idem s priateľkou. Neviem čo to je, ale stáva sa mi to...asi sa vyrušujeme.../úsmev/

 

Čo také kuriózne ste vyviedli s vašim Golfom?

 

Prvý VW Golf, čo som mal, tak som nebol zvyknutý na gombíkovú automatickú brzdu. Auto sa rozbehlo dolu kopcom v Mlynskej doline a nabúralo do druhého auta! Najväčšia sranda bola, že som v tom aute sedel, pretože sme sa zakecali. Zrazu bum! Rozbil som jedno auto, no našťastie bolo poistené. Vtedy som nevedel, že keď nemám zapnutý pás, tak mi nefunguje autohold. Naučil som sa to až po tejto nepríjemnej skúsenosti.

 

To ste mali radosť, snáď vaša priateľka, tiež herečka Barobora Andrešičová, také šťastie nemá ako vy?

 

Podarilo sa jej dvakrát trafiť Golfa! Raz, keď sme sa učili šoférovať a po 100 km najazdených v Banskej Štiavnici v horách a druhýkrát, keď išla parkovať. Vtedy trafila zadkom bránu, ale bráne sa nič nestalo... Zhodou náhod som to auto dal hneď opraviť a od toho incidentu onedlho chytila betón na diaľnici, ktorý vyletel z nejakého kamiónu, ktorý to prevážal.

 

Čo neznášate a vie vás rozzúriť do nepríčetnosti a čoho ste boli svedkom?

 

Papuče, ktoré dostávam od mestských policajtov. Parkovanie v meste je ťažké a veľakrát sa ponáhľam, potom ma čaká nádhera na kolese a papierik za stieračom. Väčšinou dvadsaťeurová pokuta, ale teraz som už dávno nič neplatil. V meste ma už veľakrát šuchli, vytočí ma aj malý škrabanec, keď mi to niekto urobí a nenechá žiadny pozdrav. A hnevám sa sám na seba, keď na niekoho zatrúbim. Je to moje zlyhanie, že som netrpezlivý. Vodič vie, čo urobil, idem desinou, mám nervy a pred ním autoškola, ktorá ma starosti sám so sebou...

 

 

Máte ešte nejaký nesplnený sen, ktorý by ste chceli raz premeniť na skutočnosť?

 

Môj sen je VW Transportér, lebo toto auto pre mňa znamená slobodu na kolesách. Je to životný štýl, žena, deti a ide sa. Videl som film od Mortensona, kde týpek zbalí rodinu do autobusu a behá s nimi po svete. Čítajú knihy, vzdelávajú sa a cestujú. Paráda!

 

Akú máte skúsenosť s elektromobilmi?

 

Viem o prenájme elektrických VW Upov. Videl som ich po meste, sú veľmi tiché oproti bežným autám. Aj keď sú na naše pomery dosť drahé a dotácia od štátu iba 3000 eur. V Nórsku im viac ako 50 % hradí štát a to je už potom iná káva. Elektrinu majú lacnejšiu, neplatia za parkovanie, využívajú autobusové pruhy...viac pozitív a to je pre ľudí motivácia si potom kúpiť elektromobil.

 

Vlastníte benzínový VW Golf a vyskúšali ste e-Golf, v ktorom sedíte po prvýkrát. Vidíte nejaké rozdiely?

 

Už len to, že testovaný e-Golf je elektrický a vôbec ho nepočuť. Taký nezvyk, ale veľmi rýchlo som si zvykol. Dizajn je podobný Golfom, zachováva svoju identitu a 300 km na dojazd je paráda! Určite to závisí od šoférovej jazdy, čo ovplyvňuje dobíjanie. Cez deň v meste najlepšie nabiť do hodiny v rýchlonabíjacích staniciach, potom doma v garáži nechať v noci na nabíjačke. Najlepšia kombinácia. Možno je to pre niekoho otravné, ale je to len zvyk. Dokonca už developeri myslia na elektromobily, v novostavbách sa dá nabíjať a samozrejme v nákupných centrách, ale vidiek je zatiaľ diskriminovaný, snáď sa to časom zmení. V interiéri je vidieť komfort, moderná palubovka väčší dotykový displej ako môj, navigácia, tú ja nemám + infotainment, no paráda. Zvyknem cez bluethooth telefonovať. Veľmi dobre to akcelerovalo, 130 koní to hnalo, sedelo v zákrutách, cúvacia kamera bola lepšia ako senzory, ktoré mám. Priestorovo som bol spokojný, mám dlhé nohy, tak som ich vedel upratať. Automat je v meste pohoda, ale ja mám v Golfe 6-stupňový manuál. Elektrický Golf by som odporučil skôr mestským ľuďom, ktorí majú vzťah k životnému prostrediu.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode