ŠKODA radí ako bezpečne zvládnuť cestu do školy

06.09.2012 14:17

 

Klesajúci počet detí chodiacich pešo ako celoeurópsky trend

Nutnosť prevencie a interaktívnej edukácie detí v oblasti bezpečnosti na cestách

Rady a tipy v rámci projektu ŠKODA Hrou, ako bezpečne zvládnuť cestu do školy

 

Európskym trendom je klesajúci počet detí, ktoré chodia do školy pešo, keďže stále viac rodičov ich dopravuje autom. Odborníci však upozorňujú, že s neustále pribúdajúcim počtom automobilov je dôležité, aby si deti osvojili základy bezpečnosti na cestách čo najskôr. Spoločnosť ŠKODA AUTO Slovensko v spolupráci s detskou psychologičkou preto pripravila niekoľko tipov a rád, ako bezpečne zvládnuť cestu do školy. Spoločnosť zároveň neustále rozširuje úspešný interaktívny edukačný portál www.skodahrou.sk, ktorí si doteraz vyskúšalo už viac ako 10 tisíc používateľov.

Do nového školského roka nastúpilo takmer 57 tisíc prváčikov, pričom väčšinu z nich privezú rodičia do školy každý deň autom. Tento celoeurópsky trend má dva hlavné dôvody. Deti sa strachujú z cesty pešo, kvôli čoraz plnším a rušnejším cestám a rodičia sa boja, že ich dieťa cestu do školy ešte nezvládne. Je však dôležité, aby si deti v rámci prevencie osvojili pravidlá bezpečnosti na cestách čo najskôr a vyhli sa tak potenciálnym rizikám.

Deti do 10 rokov sú skupina, ktorá nie je schopná odhadnúť bezpečnostné riziko, preto by ich rodičia nemali púšťať samé do školy. V tomto veku si však deti najľahšie osvojujú nové informácie, a preto by sme ich mali učiť ako sa správať aj na cestách,“ povedala detská psychologička Mgr. Mária Tóthová Šimčáková.

Z prieskumu spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko, ktorého sa zúčastnilo 100 detí z ôsmych bratislavských základných škôl vyplynulo, že deti majú úroveň poznatkov v oblasti bezpečnosti na cestách dobrú. „Prieskum však ukázal aj nutnosť prevencie a dôslednej, no interaktívnej a zábavnej edukácie detí v tejto oblasti. Interaktívny edukačný portál www.skodahrou.sk preto neustále rozširujeme. Určený je pre deti na prvom stupni základných škôl, ale tiež pre učiteľov a rodičov,“ povedala Lucia Busquet, vedúca PR oddelenia spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko. Portál si dodnes vyskúšalo takmer 10 tisíc používateľov. Iba na festivale Pohoda, kde mala značka ŠKODA svoje vlastné detské mestečko, si ho vyskúšalo viac než 1 000 detí a ich rodičov.

V rámci projektu ŠKODA Hrou pripravili odborníci zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko niekoľko praktických tipov a rád pre rodičov s deťmi, ako čo najbezpečnejšie  zvládnuť cestu do školy:

Cestu, ktorú vaše dieťa pozná, zvládne ľahšie. Absolvujte s ním cestu do školy niekoľkokrát. Pomôžete mu tak správne sa rozhodnúť v situáciách, kedy by si nevedelo poradiť samotné.

Bezpečnosť na prvom mieste

Naučte vášho školáka tomuto zlatému pravidlu. Ukážte a odporučte mu čo najbezpečnejšiu cestu, aj keby mala byť dlhšia. Niekedy je pár krokov navyše lepších, než hroziace riziko.

Noste reflexné prvky

Viditeľnosť vášho dieťaťa je dôležitá. Oblečte ho do svetlých farieb alebo mu kúpte školskú tašku s reflexnými prvkami. Vodiči a cyklisti tak budú vedieť lepšie predvídať situáciu. 

Cestujte vo dvojici

Dovoľte vášmu dieťaťu nech ide do školy s kamarátmi. Vo dvojici, prípadne vo väčšom počte bude viac v bezpečí a navzájom sa môžu ľahko upozorniť na možné riziká.

Rozprávajte sa s deťmi

Ozrejmite im možné riziká a nebezpečné situácie, s ktorými sa môžu cestou do školy stretnúť. Porozprávajte sa s nimi o vlastných skúsenostiach a taktiež, kde môžu nájsť v prípade potreby pomoc.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode