Rýchlostkár

06.07.2011 14:12

 Lucia Celecová, niekoľkonásobná majsterka Slovenska aj strednej Európy vo Westernovom jazdení. Je členkou Slovenskej asociácie western ridingu a ródea (SAWR). Je to športová organizácia zaoberajúca podporou a rozvojom jazdeckého odvetvia western a vybranými disciplínami odvetvia ródeo. Je manažérkou bratislavského Ranča 4 C.

 

Od malička ste mali vzťah k zvieratkám a najmä ku koňom? 

Zvieratá mám rada, ale jednoznačne to vyhrali kone. Od malička som ich milovala a vedela som, že sa im budem venovať celý život nielen pretekársky. Splnil sa mi sen, že mám prácu, ktorá je aj mojím koníčkom. Možno viete, že najkrajší pohľad je z chrbta koňa. 

 

Čo vám hovoria „kone pod kapotou“. Tie máte tiež rada? 

Bez nich si neviem život predstaviť, lebo mi pomáhajú pri práci so skutočnými koňmi. A či som dobrá šoférka, to asi musia posúdiť iní, ale mám dosť najazdených kilometrov, tak sú nejaké šoférske skúsenosti. Všetky nehody, ktoré som mala, boli u mňa na dvore. Nezbadala som strom a trošku som doňho nacúvala. 

 

Na cestách si mnohí všimnú prepravné vozíky s koňmi. Nie je to nebezpečné? 

Špeciálne vozíky, v ktorých vozíme kone tzv. prepravníky majú špeciálne klietky, do ktorých sa koníky zaklietkujú. Je to kvôli bezpečnosti, aby boli kone bezpečne zaistené. Každý vozík má osvedčenie, že je schopný prepravy. Toto osvedčenie dáva veterinárna správa. Presúvanie koňov bez takýchto vozíkov by bolo oveľa nebezpečnejšie. 

 

Zažili ste nejaký zážitok pri prevoze s koňom? 

S koňom cestný zážitok nebol, ale podarilo sa mi v zime na žiguláku dostať šmyk. Našťastie na tej opustenej ceste nikto nebol a nikoho som tým šmykom neohrozila. Jednoducho som zišla zadnou časťou auta do jarku. Vyhrabala som sa, ale nebolo to jednoduché. Vtedy by mi možno skôr tie kone pomohli...Aj vďaka takýmto zážitkom už radšej jazdím na štvorkolke Nissan Terano. 

 

Čo potrebujete k dobrému šoférskému relaxu? 

Dlhé trasy zvládam na jednotku, keď mám dobré auto, dobrého spolujazdca a k tomu hraje dobrá hudba z rádia. Vtedy mám relax ako vyšitý. Musím sa priznať, že zatiaľ nemám veľké skúseností z dlhých trás. Najdlhšia moja jazda bola do Spišskej Novej Vsi. 

 

Ste v aute poriadkumilovná? 

Poriadok v aute často nemám. Auto je pre mňa pomocník, ktorý mi ma pomôcť pri práci a nie je to vec, ktorú musím leštiť od rána do večera. Občas si dám upratovací deň, kedy auto poupratujem a poumývam. 

 

Páčilo sa vám nové Volvo S 60 T6 s dvojlitrovým dieselovým motorom? 

Volvo je značka jedného z najbezpečnejších áut. Autíčko je veľké zvonku aj z vnútra. Páčil sa mi interiér, ktorý bol luxusný a vkusne vybavený. Taká pasia pre oči. Volant sa dobre držal aj sedenie som mala dobre nastavené. Citlivé riadenie a rýchlo reagujúce brzdy vedeli čo mali robiť. Naftový motor ma prekvapil okamžitým zrýchlením a ani som si neuvedomila, že je to diesel, pretože ho nebolo skoro vôbec počuť. Tá rýchlosť a živosť motora mi pripomenula koňa rýchlostkára, ktorý jazdí na čas a má podobné zrýchlenie. Pod kapotou je ozaj cítiť množstvo koní. Vedela by som si aj na tento typ auta zvyknúť. 

 

Test: Alena Juranová 

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode