Rapidečkaaa!

07.01.2018 17:20

Faceliftovaná rapidečka vo verzii Monte Carlo v červenej farbe veľmi vynikala práve v týchto šedých zimných dňoch a dodala trošku ohňa a tepla na našich mokrých a špinavých cestách. A nielen v Hornej alebo Dolnej obci, ale i v mestách i na diaľnici sa cíti ako doma. Vylepšený dizajn jej prospel a silueta auta nás presvedčila, že táto značka vždy bude dráždiť pohľady okoloidúcich ako to bolo aj v tomto prípade, spätná odozva vždy poteší.

 

Interiér je priestranný a pohodlne odvezie štyroch pasažierov + malé dieťa, dokonca na svoju triedu ma slúšný kufor, kde odveziete čo treba. V celom aute cítiť kvalitné materiály, palubovka je klasická škodovácka, na akú sme zvyknutí ako aj radenie je ľahké a presné. Všetko vieme intuitívne ovládať, ergonómia prehľadná...po usadení a nastavení pohodlných sedadiel, aj spätných zrkadiel sme uchopili šikovný volant a smelo sme vyrazili na  naše rozbité cesty. Prekvapenie nastalo, že nerovnosti nebolo vôbec cítiť, takže podvozku dávame jednotku, dokonca pri prejazde v ostrých zákrutách si podvozok poradil veľmi dobre. K tomu tichý a úsporný jednolitrový prepĺňaný trojvalec uroil  prácu ako sa patrí. Miestami priadol keď bolo treba akcelerovať, tak vystrčilpazúriky. Tento motor by mal vydržať okolo 300 000km, ale samozrejme vždy to závisí aj od jazdy vodiča a celkovej starostlivosti o auto, keďže testujeme jednoliter, tak vyžaduje určite viac pozornosti ako pri vyššom objeme.

Ak  by sme mali bližšie špecifikovať, v akých otáčkach mu to išlo najlepšie, tak jednoznačne v tých nízkych, ale vo vysokých mu to išlo tiež dobre, ale turbo je tu určite potrebné, svoju prácu si robilo dokonale.  Brzdy boli excelentné a pri náhlej prekážky ukázali, že reagujú tak, ako sme od nich očakávali. Priemerná spotreba po vyjazdení jednej nádrže bola cca. 6,0 litra benzínu na 100 km, čo na zimu je veľmi dobrý údaj. Nejazdili sme v kolónach, tak sme s našim vyhodnotením boli spokojní, aj keď denná spotreba niekedy kulminovala, ale nad 7 litrov nevybehla...

Rapid Spaceback je dnes aj vďaka bohatej výbave Monte Carlo skvelým modelom nižšej strednej triedy. Facelift sa vydaril, menší motor nám nevadil, lebo výkon motora nesklamal. Bol tichý a kultivovaný a nás presvedčil, že kúpou tohto modelu určite neprerobíte, lebo daný výkon k cene Rapidu je adekvátny. Rapidečka je výborným spoločníkom na každodenné dochádzanie do práce, ale i v dňoch oddychu vás odprevadí tam, kam si budete priať.

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Škoda Rapid Spaceback 1,0 TSI Monte Carlo  
Zdvihový objem cm3 997
Max. výkon (kW/ot.) 81/5000
Max. krútiaci moment v Nm pri 1 min 200/2000 - 3500
Maximálna rýchlosť v km/h 180
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h 9,8
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km) 5,5/4,0/4,6
Cena testovanej verzie 16 730 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode