Prečo by sme mali dbať na výber kvalitných pneumatík?

02.11.2015 16:00

Teplé letné dni sú už žiaľ za nami a ani sa nenazdáme a budeme sa prebúdzať do chladných, zamrznutých rán. Vyťahujeme jesenné kabáty, ale prezliecť však treba aj naše auto, teda obuť ho tak, aby bolo bezpečné. Výmenu zimných pneumatík preto netreba podceňovať a nechávať si ju na poslednú chvíľu. Používanie zimných pneumatík je dôležité nielen kvôli našej bezpečnosti, ale aj preto, že nám to prikazuje zákon. Spomenúť si na povinné prezutie letných pneumatík za zimné až pri prvom napadnutom snehu môže byť niekedy neskoro.

Mnohí ľudia si pneumatiky vyberajú predovšetkým podľa ceny. Hovorí sa, že lacná pneumatika je nekvalitná, ale ak siahnete po kvalitnej, tak jej cena bude možno vyššia, no môže vám zachrániť život.

 

Bezpečnosť na ceste je na prvom mieste a jediná vec, ktorá spája vaše vozidlo s cestou, je pneumatika. Už pri kúpe auta by ste mali premýšľať o tom, že nezachráni vám život v kritickej situácii perleťová farba, ale pneumatika. Podstatné je vybrať si takú pneumatiku, ktorá vám nezlyhá, keď to budete čakať najmenej. Pri výbere pneumatík je dobré sledovať nezávislé odborné testy, ktoré na základe desiatok kritérií objektívne vyhodnocujú najlepšie pneumatiky. Na popredných priečkach sa už mnoho rokov umiestňujú prémiové pneumatiky značky Continental, čo Vám dáva istotu, že sa na ne môžete v zime maximálne spoľahnúť.

Kedy je potrebné prezuť na zimné pneumatiky?

Prezúvame vtedy, ak teplota klesne pod  7°C. Zimné pneumatiky majú pri nižších teplotách oproti letným pneumatikám lepšiu priľnavosť na snehu, ľade, ako aj na suchej ceste. Okrem toho poskytujú väčšiu stabilitu pri prejazde zákrutami či pri náhlej zmene smeru jazdy a majú podstatne kratšiu brzdnú dráhu. Zmes zimných pneumatík a aj ich vzor sú diametrálne odlišnéod tých letných. V porovnaní s letnými sú mäkšie a teda aj lepšie držia na vozovke. Platí to hlavne pri mokrej alebo namrznutej ceste. Rovnako rozdielny je aj dezén, ten je agresívnejší a hlbší a v ideálnom prípade by mal mať hĺbku  8 mm, najnižšia hĺbka povolená zákonom je 4mm. S takýmito pneumatikami sa na snehu budete šmýkať oveľa menej ako na letných. Faktor bezpečnosti je najdôležitejší. Len pre porovnanie, klasická letná pneumatika má na zasneženej ceste pri rýchlosti 50 km/h brzdnú dráhu dlhšiu až o 20 metrov. Za každý kilometer rýchlosti navyše pribúda približne meter brzdnej dráhy. Zimná pneumatika za rovnakých podmienok dokáže spoľahlivo zastaviť na výrazne kratšej dráhe. Na Slovensku sú zimné pneumatiky povinné v období medzi 15. novembrom a 31. marcom v prípade súvislej snehovej alebo ľadovej pokrývky. Na väčšine územia je tak logické prezúvať pneumatiky každý rok. Niekedy to príde vhod aj skôr. Všeobecne sa odborníci zhodujú, že zimná pneumatika má lepšie jazdné vlastnosti ako letná, keď poklesne teplota pod 7 stupňov Celzia.

Kde za koľko peňazí?

Ceny pneumatík sa líšia v závislosti od značky, modelu a rozmeru. Niektorí spotrebitelia uprednostňujú nákuup na internete, ktorý Vám však neumožní priamu konzultáciu s expertom v pneuservise. Prípadné reklamácie tiež v servise vybavíte jednoduchšie. Tam Vám okrem toho často ponúknu doplnkové služby v podobe poukazov na zľavu na prezutie či skladovaniesezónnych pneumatík. Dôležitá kontrola dezénu!

Zakúpené pneumatiky odporúčame si nechať vymeniť taktiež priamo v pneuservise. Pneumatiky môžu obsahovať senzory na monitorovanie tlaku vzduchu v pneumatikách, ktoré sú od novembra 2014 povinné pre všetky nové automobily (tzv. TPMS systém). Bez správnej technickej podpory, profesionálnej manipulácie a vhodného vybavenia nemusia senzory správne fungovať, resp. sa pri prezúvaní môžu senzory ľahko poškodiť. Taktiež pri nesprávnom vyvážení dochádza k nerovnomernému opotrebeniu, ktoré pneumatiku znehodnocuje. Preto je dobré sa vždy spoľahnúť na služby odborných servisov. Cena prezutia je v každom servise iná. Je dobré využiť akcie, ktoré mnohé servisy ponúúkajú pri nákupe, výhodné môže tiež byť dohodnúť si prezutie skôr ako ostatní, keď sú servisy menej vyťažené.

Dôležitá kontrola dezénu!

Ak dlhodobo používate staré zimné pneumatiky, nemali by ste zabúdať na kontrolu hĺbky dezénu. Ide o hĺbku drážok na pneumatikách a podľa stanovených noriem môže byť dezén na letných pneumatikách zjazdený maximálne do 1,6 milimetra, pri zimných pneumatikách maximálne do 4 milimetrov. Jazda na veľmi opotrebovaných pneumatikách je nebezpečná, preto netreba riskovať, ale radšej si kúpiť sadu nových, s ktorými sa budete na cestách cítiť spoľahlivo. Veľký výber kvalitných zimných pneumatík nájdete na webových stránkach pneuservisov alebo osobne navštívte predajne či autorizované pneuservisy, kde ponúkajú širokú škálu pneumatík aj tých prémiových ako sú napríklad CONTINENTAL.

Text: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode