Poškodil vám výtlk vozidlo?

31.03.2018 10:31

Cesty po zime často pripomínajú slalomovú dráhu. Vyhnúť sa všetkým výtlkom na ceste je často nemožné, no čo robiť, ak ste na jeden z nich s autom nabehli a odnieslo si to vozidlo? „Pri posudzovaní sa berie do úvahy viacero faktorov. Závisí však aj od poisťovne, aké poškodenie prepláca,“ konštatuje Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej starostlivosti a popredným hráčom na poli operatívneho lízingu. Na čo teda máte nárok a ako postupovať?

 

Výber poisťovne je dôležitý

Škody na vozidle spôsobené výtlkmi na ceste kryje havarijné poistenie. Preto by ste ho určite nemali opomínať. „Vodiči si stále málo uvedomujú, že povinné zmluvné poistenie kryje len škody spôsobené vaším vozidlom počas prevádzky inej strane. Dnes by však samozrejmosťou malo byť aj havarijné poistenie, ktoré pomáha finančne zvládnuť následky poistnej udalosti, ako napríklad aj škody spôsobené výtlkom na ceste,“ hovorí Peter Kundlák.

Už pri výbere poisťovne si však preverte, v akom rozsahu prepláca poškodenie vozidla na výtlku poisťovňa a aké asistenčné služby v prípade nepojazdnosti vozidla poskytuje. „Ak je napríklad poškodená len pneumatika, poisťovne to považujú len za defekt a na ten sa poistné plnenie nevzťahuje,“ upozorňuje Peter Kundlák. Viaceré poisťovne tak preplácajú poškodenie vozidla na výtlku len vtedy, ak je poškodený okrem pneumatiky aj disk. „Samozrejme, ak sú zničené ešte ďalšie časti, napríklad tlmiče, poistné vyplatia, no musí byť z poškodenia zjavné, že tlmiče sa zničili náhle, nie postupným opotrebením,“ dodáva. V prípade najväčšej poisťovni na trhu platí, že na poistné plnenie máte nárok, ak je popri pneumatike a disku poškodená aj ďalšia časť vozidla. Stačí napríklad aj lapač nečistôt za kolesom, tzv. zásterka.

Často v prípade poistnej nehody potrebujete asistenciu, preto je dobré si tiež vopred zistiť, aký rozsah asistenčných služieb poisťovňa poskytuje. „V prípade operatívneho lízingu je situácia o niečo jednoduchšia. Vodič má zároveň nárok na asistenčné služby lízingovej spoločnosti, a to 24 hodín 7 dní v týždni kdekoľvek po Európe,“ konštatuje technický riaditeľ Business Lease.

 

Súkromné? Služobné? Na lízing?

Nárok na poistné plnenie pri splnení poistných podmienok máte pritom bez ohľadu na to, či ide o vozidle vo vašom vlastníctve, služobné, alebo na operatívny lízing. „Špecifiká nie sú žiadne, s tou výnimkou, že v prípade operatívneho lízingu je opäť situácia pre vodiča jednoduchšia a po nahlásení výtlku preberá komunikáciu s poisťovňou už lízingová spoločnosť.

Nehodu je však dobré zdokumentovať aj - a najmä - v prípade, že nemáte havarijné poistenie a škodu si chcete uplatniť u správcu cesty.

 

Nemáte havarijné? Nárok máte, ak..

Pokiaľ by vodič nemal havarijné poistenie, dá sa škoda uplatniť u správcu cesty. Vtedy musí poistnú udalosť podrobne zdokumentovať,“ radí Peter Kundlák. Dôležité je privolať políciu, ktorá zdokumentuje výtlk a určí správcu cesty, ktorý musí byť o tom upovedomený. „Pozor však, ak je výtlk označený dopravným značením, vtedy by išlo o vinu vodiča a nárok na poistné plnenie by zanikol,“ upozorňuje Peter Kundlák.

Rada na záver: Ak nemáte off roadové vozidlo, výtlkom je lepšie sa vyhnúť. Určite ho neprechádzajte v plnej rýchlosti. Ak ho spozorujete na poslednú chvíľu, snažte sa i tak maximálne znížiť rýchlosť a výtlk prejsť v čo najnižšej rýchlosti. Ak ich už pár máte za sebou, určite v rámci jarnej údržby neopomeňte kontrolu tlmičov a celkovo geometrie vozidla.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode