Plynulosť je najdôležitejšia pri šoférovaní, ale aj pri hraní...

24.06.2023 09:04

Bubeník Stanislav Kociov odhohrá ročne 100 až 180 koncertov, čakajú ho dva veľké koncerty s Marikou Gombitovou a strávi veľa času za volantom, keď jazdí na koncerty nielen doma, ale aj v zahraničí. Prezradil, kedy ženy najviac stresujú za volantom, ale aj, za čo dostáva pokuty, a prečo sa mu páči nová Dacia Sandero Stepway. To nám vysetlil v testovacích videách. Príjemné čítanie a pozeranie. :)

 

Chodil si v Prešove na ZUŠ – klavír a akordeón a potom si ako osemročný začal hrať na bubnoch, tak to nejako bolo alebo to ešte doplníš?

 

Upresním, to v tom, že na chodbe mal náš pán riaditeľ na ZUŠ-ke otvorené dvere a zbadal som, že tam má bubny. Hneď sa mi to zapáčilo a po prvej hodine s ním, sme hodili reč a to bol začiatok môjho bubnovania v dychovom a tanečnom orchestri. Chodil som na klavír k Mirovi Táslerovi a v štrnástich rokoch som založil so spevákom Kamilom Filkom hudobnú skupinu Nuda. Miro bol náš manažér a Ivan bol náš hudobný producent. Vznikali prvé pesničky, album, boli prvé koncerty. Precestoval som veľa krajín, kde sme koncertovali. Potom som prišiel na konzervatórium do Bratislavy a hrával som s radošincami a rôznymi kapelami a spevákmi. Teraz hrávam s Adamom Ďuricom. Budúci rok v januári ma čakajú dva veľké koncerty v Prahe s Marikou Gombitovou. 

 

Ty si akčný človek a viem, že máš ešte taký projekt pod názvom „Brucho nie je bubon.“ O čom je?

 

S kamarátom Mirom Veselým sme začali robiť tento projekt v roku 2016, ktorý sa venuje chudnutiu a ja v tom naďalej pokračujem. Projekt mal zámer Mira zdokonaliť v bubnovaní a mňa pripraviť o zbytočné zásoby tuku. Postoval som to na sociálnych sieťach a malo to úspech. Dával som tam presne všetko, čo jem, cvičím a schudol som 40 kg. Začali sa mi ozývať ľudia a tak začal môj koučing. Nejako inak to nepotrebujem propagovať, kto ma potrebuje, tak si ku mne nájde cestu. 

 

 

 

Na koncerty jazdíte väčšinou na dodávkách a precestovali ste skoro celú Európu. Kde je také fantastické obecenstvo, že vám dáva spätnú väzbu, ktorá je dôležitá pre každého umelca?

 

V Čechách práve preto rád hrávam, kde je obecenstvo naozaj vďačné. Dobrá spätná väzba, keď hrám sólo a zatlieskajú tak od srdca, tak to poteší. Užasná energia, ale aj na Slovensku sú dobrí diváci aj v iných krajinách som to zažil. Adam Ďurica má dve dodávky, tak tam naložíme aparatúru a moje bubny. ale stalo sa, že som išiel na koncert aj vlastným autom. Zaujímavosťou je, že väčšinou ja šoférujem dodávky, keďže kapela sa v aute rada zabáva. :) Paradoxom je, že som muzikant z východu a nepijem. Je to čudné, ale je to tak…

 

Čo je podľa teba riskantnejšie – pomalá alebo rýchla jazda? Mal si veľa pokút a nehôd za šoforsky život?

 

Možno, tá pomalšia jazda šoférov je riskantnejšia ako tá rýchlejšia. Nemám rád šuchtákov, ale jasné, že ani agresívnych vodičov nemusím. Išli sme raz z jedného koncertu na druhý a zastavil som na kruháči na Stopke, ale mal som zle vyrátaný čas, a jedno auto som zozadu šuchol. Nebolo to nič vážne, ale stalo sa... Mal som pokutu za rýchlosť, lebo som prekročil v dedine päťdesiatku na nejakých 67km/h. Ďaľšiu pokutu platil za mňa otec, lebo som na babete ťahal kamoša na bicykli. V Čechách nás odfotili a poslali nám pokutu domov. Samozrejme, autá sú písané na Adama Ďuricu a vyšetroval, kto vtedy šoféroval dodávku, keď sme išli hrať koncert do Českého Krnova. Nakoniec sme zistili, že vysmiaty šofér za volantom bol Adam… :)

 

Kedy ženy najviac stresujú za volantom?

 

Ženy strašne stresujú pri parkovaní hlavne pri cúvaní. Zbrklo šibrinkujú volantom a potom im to parkovanie nevyjde akoby si predstavovali a zdržujú plynulosť cestnej premávky. Zlé je, keď sú niektoré ženy veľmi nalepené na volante a nemajú to svoje pohodlie. Tomu naozaj nerozumiem, ako tak môžu šoférovať. Treba, čo najmenej brzdu používať, učili ma že brzda je 20 centov, keď stlačíš, čo najmenej a pomaly dobrzdíš plynulo až do križovatky. Plynulosť je najdôležitejšia nielen pri šoférovaní, ale aj pri hraní. 

 

Bavili sme sa, že by si si vyskúšal nový model Dacia Sandero Stepway, lebo ťa zaujala možno v budúcnosti by si si ju kúpil?

 

Naozaj, ma veľmi zaujali tieto najnovšie modely ako je Dacie Sandero. Môžem povedať, že sú určite krajšie ako predchádzajúce modely. Je to pritom ľudové vozidlo, ale o pár rokov to budú exkluzívne vozidlá. Momentálne som na rozhraní, či teraz kúpiť auto, síce ešte rozmýšľam, ale nad touto značkou naozaj reálne uvažujem. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode