Návrat sršňa

06.08.2023 13:38

 


Po takmer desiatich rokoch začala Honda vyrábať znovu svoj legendárny model Hornet. Mnohí si ho určite pamätajú ako klasického naháča s uspokojivým výkonom, ktorý sa veľmi ľahko ovládal. Dnes tomu nie je inak. Nový Hornet má zopár zmien oproti predošlej verzii, ktoré si teraz trochu priblížime. Už pri pohľade z boku sa bude zdať o niečo kratší. Rázvor kolies mu síce ostal, ale zadná časť je dizajnovo skrátená a predná sedačka posunutá o kúsok dopredu. 

 

Táto zmena ho predurčila k tomu, že to nie je vyslovene turista na dlhé trasy. Naproti tomu je tento model veľmi ľahko ovládateľný a obratný, takže v mestských uliciach sa s ním úžasne manévruje. Druhá najvýraznejšia zmena je motor. Osadený je tu už osvedčený radový dvojvalec s 270° kľukou, ktorý má charakteristický prejav. V nižsích otáčkach dá trochu najavo, že nie je na ne stavaný, prejaví sa to miernym trhaním. Na druhej strane v stredných a vyšších otáčkach chytí svoj typický prejav. Navyše sme mali náš model vybavený športovou koncovkou výfuku SC-Project, takže zvukový prejav bol o to výraznejší. 

Výkonnostne má oproti minulým verziám nižšiu hodnotu, ale krútiaci moment na druhej strane je o niečo vyšší a má lineárnejší priebeh. Keď k tomu prirátame asistent radenia rýchlosti tzv Quick-shifter, ktorý nám umožnil radiť rýchlosti bez nutnosti použitia spojky, tak sme si dynamickú jazdnu naozaj užili. Digitálny displej sa dá prepojiť so smartfónom vďaka aplikácie Hona RoadSync, vďaka ktore sa dá použiť navigácia, prípadne uskutočňovať hovory. 

Ako som už spomínal, motorka je vhodná skutočne aj pre začiatočníkov, dokonca Honda ponúka možnosť znížiť výkon na 35 kW, vďaka tomu ju môžu používať aj držitelia osvedčenia A2. Samozrejme sa dá potom výkon upraviť naspäť na pôvodné hodnoty.

Honda CB 750 Hornet

 

Zdvihový objem cm3

755

Max. výkon v kW (k) pri 1/min

67,5(92) / 9600

Max. krútiaci moment v Nm pri 1/Min

75/7250

Výška sedadla v mm

795

Pohotovostná hmotnosť kg

190

Priemerná spotreba (l/100 km)

4,3

Cena testovaného modelu

7590,-

Text: Martin Solár

Foto: Martin Solár, Alena Chorvátová

Video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode