Modrý blesk

24.09.2017 08:56

Opel Crossland X je najmenšie SUV z nemeckej stajne Opel, ktoré nahradilo tak úspešný a veľmi populárny model Meriva.

A aký je výsledok?

Fantastický. Už na prvý pohľad budí dojem väčšieho auta a nedá sa prehliadnuť športovejší a dynamický vzhľad. Ostrejšie línie karosérie mu naozaj svedčia a doplnky ako predný a zadný ochranný kryt či spojler nad zadným oknom, vytvárajú pocit honosnejšieho auta. Predné veľké LED svetlomety v tvare anjelských krídiel disponujú denným svietením.

Krásna modrá farba s bielou strechou pripomína koncept Suzuki Vitara, ale je čas sa presunúť do kabíny. Veľké plus si zaslúži nastupovanie a vystupovanie z auta, čo poteší vysokých pasažierov. Vodič za volantom má veľkolepý výhľad všetkými smermi akoby sa nachádzal v kine. Pohodlné ergonomické sedadlá spĺňajú najvyšší stupeň komfortu, bočné vedenie podrží vaše telo v zákrutách a ani po dlhšej jazde váš chrbát nebude protestovať. Kokpit je na také auto nenormálne priestranný a poskytuje cestujúcim absolútne pohodlie. Všade naokolo je dostatok odkladacích priestorov, čo nám pripadalo veľmi praktické. Trojramenný kožený multifunkčný volant má ideálne miery čo sa týka veľkosti a hrúbky venca. Skvele sadne do rúk a obsluhu ovládačov za krátky čas, zvládne aj úplný začiatočník.

Palubná doska má pekné línie a náramne sa podobá na sesterský model z modelu Astra. V hlbokých tubusoch sa ukrývajú dobre čitateľné analógové budíky so všetkými potrebnými údajmi pre vodiča. Na stredovej konzole palubnej dosky sa nachádza 7 palcový displej infotainmentu IntelLink, ktorý je orientovaný smerom na vodiča. Výhodou je jednoduchá obsluha, praktické využitie a nádherne čitateľná grafika. Čo sa týka batožinového priestoru jeho základný objem je 410 litrov. Crossland X je obohatený mnohými praktickými riešeniami a jedným z nich je polohovateľná podlaha. Sklopením polohovateľnými a zásuvnými zadnými sedadlami do úplnej roviny dosiahnete objem až 1255 litrov. Za príplatok je možné doplniť si výbavu o rezervnú gumu umiestnenú pod podlahou. Obľúbená éra downsizingu neobišla ani Opel. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí opovrhujú týmto trendom a motor s nepárnym počtom valcov neberú ako auto. Možno ho ešte nikdy nevyskúšali a verte, boli by veľmi prekvapení. Tento agregát je plný energie, sily a vyznačuje sa tichým a kultivovaným chodom. Je neuveriteľne agilný, vo vyšších otáčkach má športový prejav a bez problémov si poradí s plnou posádkou a naloženým kufrom. Chválime aj precíznu spoluprácu s manuálnou 5-stupňovou prevodovkou. Výhodou je absencia dlhých dráh prevodov, ktoré vystriedali kratšie a tým sa dynamika jazdy približuje k tej športovejšej. Prevody bez problémov zapadajú kam majú a tá šestka nám vôbec nechýbala.

Podvozok má mäkšie nastavenie, a pri jeho minimálnej svetlej výške 124 mm uprednostňuje mestský život. To neznamená, že v teréne je outsiderom. Absolvovali sme s ním jazdu na lesných či poľných cestách a bravúrne si počínal s rôznymi nástrahami. Ostré zjazdy v zákrutách hravo zvládal a nepostrehli sme žiadne nakláňanie. Musíme uznať, že Opel Crossland X vyplnil dieru po Merive excelentne. Tento nádherný crossover je dokonalé auto vhodné pre všetky vekové kategórie a svojim veľkolepým vnútorným priestorom uspokojí aj rodinky s deťmi. Poteší vás nádherným dizajnom, úžasnými jazdnými vlastnosťami a hlavne spoľahlivo a bezpečne vás dovezie kam potrebujete.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Opel Crossland X

 
Zdvihový objem cm3     1199
Max. výkon v kW (k) pri 1/min   81/110/5500
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min   205/1500
Maximálna rýchlosť v km/h   188
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h    10,6
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)  5,6/4,2/4,8
Zakladná cena modelu     14 640 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode