MINI oslavuje premiéru prvého crossoveru v segmente prémiových malých vozidiel. MINI Aceman kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s čo najväčším priestorom pre cestujúcich a s plne elektrickým pohonom.

25.04.2024 07:58

MINI oslavuje premiéru prvého crossoveru v segmente prémiových malých vozidiel, ktorý prináša nový pohľad na kreatívne využitie priestoru. MINI Aceman kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s čo najväčším priestorom pre cestujúcich a s plne elektrickým pohonom. Výsledok ukazuje súčasnú interpretáciu základnej vízie klasického Mini vynálezcu Sira Aleca Issigonisa: maximálne využitie priestoru na minimálnom pôdoryse v kombinácii s moderným konceptom pohonu. Progresívny dizajn nového MINI Aceman poskytuje priestor pre päť pohodlných sedadiel na dĺžke vozidla len o niečo viac ako štyri metre. MINI čerpá z inovatívnych technológií na vylepšenie interiéru s pohlcujúcim digitálnym užívateľským zážitkom, zatiaľ čo čisto elektrický pohon modelu MINI Aceman dáva nový impulz charakteristickému MINI pocitu z motokáry. Tradičné hodnoty značky v kombinácii s modernými asistenčnými systémami a charakteristickým dizajnom vytvárajú cestu pre budúcnosť čisto elektrického MINI.

„MINI Aceman prináša do nášho plne elektrického modelového radu, plného skutočne príjemného pohlcujúceho digitálneho zážitku, novú úroveň vzrušenia,“ hovorí Stefanie Wurst, riaditeľka značky MINI. „MINI Aceman predstavuje ideálne riešenie pre jazdu v preplnených mestských uliciach, pričom si zachováva všestrannosť a funkčnosť crossoveru a pocit z jazdy v motokáre, ktorý môžete od MINI očakávať. Som si istá, že vďaka elegantnému dizajnu, výkonu a všestrannosti 5-miestneho crossoveru dosiahne MINI Aceman obrovský úspech.

MINI Aceman stelesňuje zvonku športovú obratnosť a sebaistú prítomnosť. Architektúra vozidla nového modelu crossover využíva koncept plne elektrického pohonu.

Nové MINI Aceman, ktoré meria na dĺžku iba o čosi viac ako štyri metre, poskytuje päť sedadiel a všestranný batožinový priestor s objemom 300 litrov, pričom možnosti variability umožňujú individuálne zväčšenie tejto kapacity až na 1 005 litrov. S predpokladaným dojazdom až 406 kilometrov* podľa testovacieho cyklu WLTP je MINI Aceman perfektne vybavené na lokálnu bezemisnú mobilitu, a to aj za hranicami mesta.

Nový dizajnový jazyk Charismatic Simplicity

Celá nová rodina vozidiel automobilky MINI sa vyznačuje jasným, redukovaným dizajnom, ktorý dáva rôznym modelom moderný vzhľad a vyžaruje bezprostrednú istotu. Minimalistický dizajnový štýl modelu MINI Aceman výrazne vyjadruje aj jeho progresívny charakter.

„MINI Aceman dostal v rámci novej rodiny MINI výrazný charakter s vlastnou mladíckou osobnosťou. Má nezávislý dizajnový jazyk, je kompaktný a pôsobí agilne. Vďaka svojej nápaditosti predstavuje dokonalého každodenného spoločníka pre tých, ktorí si v mestských oblastiach cenia individualitu.“ zdôrazňuje Oliver Heilmer, vedúci dizajnu značky MINI.

Exteriér

Expresívny crossover s kompaktnými proporciami

Športový crossover MINI so svojou výraznou prednou časťou, robustnými kontúrami a atletickým postojom stelesňuje agilitu a sebaistý vzhľad. S dĺžkou 4,07 metra, šírkou 1,75 metra a výškou 1,50 metra sa MINI Aceman veľkostne nachádza medzi modelmi MINI Cooper a MINI Countryman.

Vďaka aerodynamickej prednej časti, krátkym previsom a funkčnému dvojpriestorovému dizajnu, dostal charakteristický princíp dizajnu značky Clever Use of Space (Šikovné využitie priestoru) nový, výrazný charakter, zatiaľ čo plne elektrický pohon otvára dizajnu vozidla celý rad sviežich možností. Kreatívne využitie priestoru zaisťuje, že nový model MINI Aceman je v mestskej premávke agilný a svižný a zároveň poskytuje dostatok priestoru pre cestujúcich.

Na plynulých povrchoch vyniknú expresívne a elegantné farby karosérie. Všestranný a dobrodružný charakter modelu MINI Aceman zdôrazňujú štandardne dodávané strešné lyžiny, vizuálne zvýraznené kolesá vo veľkostiach od 17 do 19 palcov a ochranné lišty proti podbehnutiu na prednej, zadnej aj bočných častiach vozidla.

Moderný dizajn prednej časti s nápadnými LED svetlometmi 

Dizajn prednej časti modelu MINI Aceman prináša výrazný vzhľad a nanovo ukazuje typické dizajnové prvky značky MINI, ako sú výrazné svetlomety a charakteristická predná maska. Jej prepracovaný osemuholníkový tvar stavia na tradičnom základnom motíve šesťuholníka. Okraj mriežky chladiča modelu MINI Aceman zasahuje do spodnej lišty v prednom nárazníku. V novej striebornej farbe Vibrant Silver, alebo vo vysoko lesklej čiernej farbe Jet Black, dostala predná maska veľmi kontrastné akcenty, vďaka čomu možno nový crossover okamžite identifikovať.

Svojím individuálnym dizajnom podčiarkujú hranaté LED svetlomety charakteristický vzhľad modelu MINI Aceman v rámci modelovej rodiny MINI. Ich tvar ladí s čistotou dizajnu kapoty s jej precíznymi líniami, ktoré dodávajú prednej časti vozidla osobitý charakter. Prvky denných svetiel LED svetlometov možno prepnúť do troch rôznych režimov, čo podčiarkuje expresívny charakter tohto nového člena rodiny MINI.

Výrazný dizajn karosérie s pútavými detailmi 

Dizajn karosérie modelu MINI Aceman prispieva k jasnosti a sviežosti jeho estetického štýlu. Napnuté plochy karosérie zvýrazňujú precízne línie a robustné uhly. Tento pútavý štýl modelu MINI Aceman tvorí prejav pokroku a zároveň vytvára spojenie s históriou značky, vďaka čomu ho možno okamžite identifikovať ako MINI.

Klasické trojdielne členenie karosérie, grafické prvky okolo okien a strechy prešli viacerými úpravami. Rovný prechod medzi karosériou vozidla a sklenenými plochami optimalizuje aerodynamické vlastnosti vozidla v súlade s myšlienkou redukcie len na to podstatné. Ploché integrované kľučky dverí zdôrazňujú progresívny vzhľad modelu MINI Aceman, zatiaľ čo diagonálne obrysy karosérie pod A-stĺpikmi odzrkadľujú záhyby zvarov klasických modelov Mini v prednej časti bočných panelov. Harmonické povrchy a horizontálne línie medzi blatníkmi vytvárajú zaujímavú líniu pásu a dodávajú karosérii vozidla nezameniteľný dynamický nádych. Výrazne tvarované a dozadu pretiahnuté ostré blatníky predstavujú v rámci rodiny MINI úplne jedinečný prvok modelu MINI Aceman. Prahové lišty matnej čiernej farby dotvárajú dizajn bočnej časti smerom k vozovke a ich tvar sa prenáša aj do oblasti dverí, vďaka čomu má karoséria vozidla štíhly, vzpriamený a atletický vzhľad.

Zadná časť vozidla odráža čistotu dizajnu s veľkými horizontálnymi plochami, ktoré zdôrazňujú široký a stabilný postoj vozidla. Aerodynamicky skosené a stiahnuté zadné okno zaisťuje výraznú, mohutnú časť ramien, efekt, ktorý ešte viac zdôrazňuje predĺžený strešný spojler. Typické vzpriamené zadné svetlá MINI rámujú stredné partie zadnej časti vozidla. Zadné matrix svetlá s tromi výraznými grafikami rôznymi spôsobmi zvýrazňujú charakter modelu MINI Aceman. Široký, tmavý rám na spodnom okraji zadného nárazníka a ochranná lišta proti podjazdu integrovaná v strede vytvárajú športové proporcie, čím podčiarkujú všestranné vlastnosti modelu z kategórie crossover.

Výrazné povrchové úpravy karosérie a štyri individuálne verzie výbavy 

Jemný trojrozmerný povrch karosérie štýlovo zvýrazňujú nápadné farby. Karoséria vrhá tiene, ktorých vnímanie sa mení v závislosti od dopadu svetla a perspektívy. V kombinácii so štyrmi kontrastnými úpravami strechy v charakteristickom štýle MINI to mimoriadne čisto sprostredkúva expresívny charakter modelu MINI Aceman.

MINI Aceman je k dispozícii v štyroch rôznych výbavách. Na prednej ploche bočného prahu sa nachádza podlhovastý odznak odkazujúci na príslušnú verziu výbavy. Výbava Essential predstavuje maximálnu čistotu a redukovaný celkový vzhľad, pričom zvýrazňuje niektoré funkčné časti, ako napríklad logo v novom striebornom vyhotovení Vibrant Silver. Vo výbave Classic si zákazníci môžu zvoliť kontrastnú strechu a vonkajšie spätné zrkadlá v čiernej, alebo bielej farbe. Predná maska dostala vysoko lesklú čiernu farbu, zatiaľ čo vnútorný povrch masky chladiča a nárazník používajú farbu karosérie.

Výbava Favored rozširuje individuálne expresívne schopnosti modelu MINI Aceman o voliteľnú charakteristickú viacfarebnú strechu kombinovanú s bielymi krytmi zrkadiel a rámom mriežky chladiča striebornej farby Vibrant Silver. Maximálny športový šmrnc nového crossoveru sa prejavuje najmä vo výbave JCW. Inšpirovala sa motoristickým športom a má svoj vlastný charakteristický dizajn prednej aj zadnej časti. Predná maska dostala rám a špecifické logo JCW vo vysoko lesklej čiernej farbe, zatiaľ čo kontrastná strecha v červenej farbe Chili a červené pruhy na kapote podčiarkujú celkový mohutný vzhľad. Zadná časť dostala oveľa svalnatejší tvar a obloženie po celom obvode vo vysoko lesklej čiernej farbe.

Možnosti výbavy exteriéru dostupné pre MINI Aceman dopĺňajú rôzne aerodynamické dizajny diskov kolies vo veľkostiach od 17 do 19 palcov.

Interiér 

Puristický dizajn a široká koncepcia materiálov

Nový štýl dizajnu MINI s označením Charizmatic Simplicity (Charizmatická jednoduchosť) sa obzvlášť zreteľne prejavuje v interiéri. S dôslednou redukciou dizajnu interiéru nasleduje model MINI Aceman pôvodnú víziu Sira Aleca Issigonisa, vynálezcu klasického vozidla Mini. S volantom ľahko padnúcim do ruky, centrálnym OLED displejom a prepracovanou charakteristickou lištou s prepínačmi odráža kokpit tri kľúčové dizajnové prvky klasického Mini. Prostredníctvom tohto súčasného štýlu v úplne novom crossoveri prenáša MINI históriu značky do súčasnosti.


Priestranné vnútorné časti dverí spolu s pohodlnými rozmermi v oblasti ramien a veľkým priestorom na nohy dodávajú svetlému kokpitu otvorenú atmosféru s bohatými proporciami, zatiaľ čo panoramatická presklená strecha umocňuje tento efekt tým, že poskytuje dodatočné svetlo zhora. Ambientné osvetlenie pozdĺž strešného rámu vytvára v interiéri vo tme zvolenú svetelnú atmosféru. Voľne stojace kľučky dverí a kryty reproduktorov v novom striebornom vyhotovení Vibrant Silver dostali diagonálne zarovnanie a vytvárajú fascinujúci kontrast s horizontálnym dizajnom v prednej časti kokpitu.

Jemný, zaoblený dizajnový štýl interiéru sa odráža aj v zakrivených plochách palubnej dosky. Jej povrch pokrýva pletený materiál, pričom spodná farba presvitá cez hornú. To dáva interiéru domácky charakter so zvýraznenými farebnými kontrastmi. Univerzálna ľahko udržiavateľná konštrukcia vyrobená z recyklovaného polyesteru siaha až na vnútorné obloženie dverí. Kvalitné vybavenie kokpitu dopĺňajú pohodlné sedadlá, voliteľne s textilným povrchom, alebo vyrobené z perforovanej ekologickej kože Vescin.

Dostatočne veľká zadná časť vozidla ponúka priestor pre troch pasažierov. Vďaka sklopnému operadlu zadných sedadiel delenému v pomere 60 : 40 možno batožinový priestor podľa potreby zväčšiť z 300 litrov až na 1 005 litrov.

OLED displej s vysokým rozlíšením pre moderný komfort jazdy 

Okrúhly OLED displej s inovatívnymi technológiami výrazne zvyšuje kvalitu interiéru. Centrálna prístrojová doska s priemerom 240 mm sa vyznačuje mimoriadne plochým dizajnom a kvalitným skleneným povrchom. Inovatívny operačný systém MINI Operating System 9 umožňuje intuitívne ovládanie všetkých jazdných funkcií dotykom, alebo hlasom. Jednotka MINI Interaction Unit, centrum ovládania komfortu a zážitkov, sa ovláda podobne ako smartfón.

Všetky údaje o vozidle sa zobrazujú v modernom a minimalistickom grafickom štýle, pričom rýchlosť a stav batérie sa výrazne zobrazujú v hornej časti displeja priamo v zornom poli vodiča. Klepnutím na zobrazenie rýchlosti sa otvorí veľký rýchlomer na celú obrazovku, ktorý sa jasne zameriava na zážitok z jazdy. Ostatné miniaplikácie sa zobrazujú v podobe miniatúr v ponuke Domov naľavo a napravo od aktuálnej funkcie ponuky. Možno ich posunúť do stredu a vybrať pomocou horizontálneho posúvania. V spodnej oblasti OLED displeja možno kedykoľvek priamo vybrať položky menu Navigácia, Médiá, Telefón a Klíma.

 

Zážitok z jazdy umocňujú režimy MINI Experience Modes 

Emotívne režimy MINI Experience Modes obohacujú interiér o pohlcujúce užívateľské zážitky. Dve projektorové jednotky vyžarujú na palubnú dosku modelu MINI Aceman špeciálnu svetelnú grafiku s rôznymi vzormi a farbami. Farebné schémy svetelných vzorov a okolité osvetlenie v celom interiéri sa prispôsobujú v závislosti od zvoleného režimu Experience Mode. Zážitok z čisto elektrickej mobility umocňujú novo vytvorené zvuky MINI Driving Sounds. Spolu so špecifickými grafickými prvkami na OLED displeji si cestujúci v interiéri modelu MINI Aceman užívajú úplne nový zážitok z jazdy.

Medzi ôsmimi dostupnými režimami ponúka režim Personal Mode inovatívne možnosti prispôsobenia kokpitu. V tomto režime si možno cez aplikáciu MINI nahrať vlastný obrázok zo smartfónu a nastaviť si ho ako pozadie displeja. Digitálny nástroj na výber farieb potom identifikuje dominantné farby fotografie a premietne ich na textilné povrchy prístrojovej dosky. Následne sa tomu prispôsobí aj ambientné osvetlenie pod palubnou doskou a vo vonkajších spätných zrkadlách.

Ďalšie dostupné režimy sú Go-Kart Mode, Vivid Mode, Core Mode, Green Mode, Timeless Mode, Balance Mode a Trail Mode, pričom každý z nich dotvára svetelnú atmosféru v interiéri pomocou aplikácie Mode app. Režim Go-Kart sa napríklad zameriava na vysokú dynamiku pretekárskej DNA značky MINI. Displej a interiér ako celok sa potom vyznačujú antracitovou a červenou farbou, zatiaľ čo tento režim MINI Experience Mode inšpirovaný divíziou John Cooper Works dopĺňajú špecifické analógové displeje dynamiky jazdy.

Štyri individuálne možnosti výbavy 

Všetky modely novej rodiny MINI ponúkajú štyrmi výbavy s individuálnymi možnosťami prispôsobenia, pričom každá originálne sprostredkúva súčasný koncept pohodlia v interiéri MINI Aceman.

Digitálne služby 

Zjednodušená komunikácia s prvým hlasovým asistentom MINI

Pokročilé asistenčné systémy zvyšujú bezpečnosť 

Pohodlná konektivita a intuitívna interakcia 

Pohon 

Plne elektrický a úsporný

MINI Aceman je k dispozícii výhradne s plne elektrickým pohonom, ktorý umožňuje mobilitu bez lokálnych emisií. Úsporný elektromotor zaisťuje pre značku MINI typické potešenie z jazdy v mestských oblastiach, aj pri výletoch za hranice mesta. Pri uvedení na trh bude nové MINI Aceman dostupné vo verziách MINI Aceman E (kombinovaná spotreba elektrickej energie: 14,9 – 14,1 kWh/100 km podľa WLTP; kombinované emisie CO2: 0 g/km; trieda CO2: A. Dojazd v km podľa WLTP: 294 – 310) a MINI Aceman SE (kombinovaná spotreba elektriny: 14,8 – 13,9 kWh/100 km podľa WLTP; kombinované emisie CO2: 0 g/km; trieda CO2: A. Dojazd v km podľa WLTP: 382 – 407) so zvýšeným výkonom.*

Elektromotor verzie MINI Aceman E s výkonom 135 kW (184 k) generuje krútiaci moment 290 Nm, vďaka čomu vozidlo zrýchli z pokoja na 100 km/h za 7,9 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 160 km/h. S výkonom 160 kW (218 k) generuje model MINI Aceman SE krútiaci moment 330 Nm, vďaka čomu vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 170 km/h.*

S kapacitou 42,5 kWh dosahuje batéria modelu MINI Aceman E v testovacom cykle WLTP dojazd 310 kilometrov. Vysokonapäťová batéria verzie MINI Aceman SE ponúka kapacitu 54,2 kWh, vďaka čomu poskytuje dojazd 406 kilometrov podľa WLTP.*

Športová agilita a vynikajúca dynamika jazdy 

Podvozok dodáva novému modelu MINI Aceman športový charakter, čo sa odráža aj na potešení z jazdy typickom pre značku. Pneumatiky s priemerom 654 mm dodávajú vozidlu výraznejší vizuálny vzhľad, pričom zároveň zlepšujú dynamiku a komfort jazdy. Model MINI Aceman je vybavený presne nastaveným systémom tlmenia, ktorý obsahuje vysoko predpäté stabilizátory. Tie zlepšujú presnosť riadenia a zároveň podporujú odvaľovanie kolies. Presné nastavenie riadenia a všetkých systémov kontroly stability jazdy na pohodlnú, alebo športovú jazdu zaručuje výnimočný zážitok z jazdy v každej situácii. Reakcia elektrického pohonu na stlačenie plynového pedála prešla úpravami pre športový štýl jazdy.

Vodič si môže vyberať spomedzi režimov MINI Experience Modes s rôznymi nastaveniami odpruženia pre prispôsobenie zážitku z jazdy, pričom zábavu z jazdy možno zintenzívniť úpravou odozvy riadenia a špeciálne kalibrovanými limitmi zásahov trakčnej kontroly.

Rýchle a jednoduché nabíjanie batérie 

Batériu modelu MINI Aceman možno nabíjať striedavým prúdom s výkonom 11 kW. MINI Aceman E umožňuje rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 75 kW a Aceman SE s výkonom až 95 kW. Na rýchlonabíjacej stanici to znamená nabitie batérie z 10 na 80 percent za menej ako 30 minút. Po aktivovaní MINI Navigácie možno vysokonapäťovú batériu vopred nastaviť na ideálnu teplotu pre efektívne nabíjanie v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok. To výrazne skracuje čas nabíjania, najmä pri nízkych vonkajších teplotách.

Pre transparentný a jednoduchý proces nabíjania môže zákazník optimalizovať nabíjanie akumulátora vozidla pomocou ľahko zrozumiteľných možností nastavenia. Môže si zvoliť čas začiatku nabíjania, alebo napríklad nastaviť konkrétne časové okno nabíjania, ako aj presnú cieľovú úroveň kapacity nabitia batérie. Pre obzvlášť príjemný štart si vodič dokáže nastaviť ukončenie nabíjania do zvoleného času odjazdu a zároveň teplotne pripraviť interiér vozidla na požadovanú teplotu. Aplikácia MINI poskytuje pohodlný prehľad o procese nabíjania, aj keď sa zákazník nenachádza v blízkosti vozidla. Poskytuje podrobné informácie o aktuálnom stave batérie, plán trasy optimalizovaný pre nabíjanie a doterajšiu históriu nabíjania – vrátane všetkých nákladov a úspor.

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode