Mám motorové cítenie

11.11.2013 14:30

Mladá začínajúca slovenská herečka Alexandra Palatínusová si užila skvelú jazdu na modeli VW Polo

 

Po skončení VŠMU účinkujete v bratislavskom SND, kde ste naštudovali dokopy 8 inscenácií a čakajú vás ďaľšie ako je Jana Eyrová. Prečo ste vôbec nešli do trvalého angažmán?

Do trvalého angažmán som nešla preto, že sa mi otvárajú cesty aj do iných divadel a iných krajín. Momentálne hrám v Brne vo veľmi príjemnom experimentálnom divadle hru od Čechova „Platonov“ a hru „Sežereš sám sebe.“ Natáčam seriál pre Markízu, ktorý sa volá Chlapi neplačú, kde hrám postavu krčmárky Moniky. Účinkovala som aj v Ordinácii v ružovej záhrade a Horúcej krvi. Natáčanie ma veľmi baví, ale môžem o sebe povedať, že som skôr divadelná herečka, potrebujem kontakt s divákom, čo je živý kontakt hereckého umenia. Som neskutočne temperamentná a na javisku sa môžem doslova vyblázniť, spievam skoro v každom predstavení.

 

Temperamentná ste nielen na javisku, ale aj za volantom, čo som mala možnosť vidieť. Čo si o sebe myslíte vy?

Môj otec chcel mať vždy syna a tak som bola vychovaná na chlapčenskú nôtu. Autá mám rada a pamätám si ako ma ako jedenásťročnú posadil do auta. Šoférovanie ma veľmi baví a som aj temperamentná za volantom. Vyrastala som v Rimavskej Sobote, kde som si robila autoškolu, veď oproti mne býval inštruktor. Vraj mám motorové cítenie.

 

Ak by ste si mohla vybrať auto podľa svojich predstáv, tak aké by bolo?

No nech to neznie blbo, ale mala by som asi tento testovaný VW Polo na 100 percent!

Prípadne nejaká Audina alebo BMW. Doma už máme starší model trojdverového  VW Polo a sme s ním spokojní. Jazdí na ňom hlavne mamina, možno len jedno mínus má, že nemá servo, ale za to je červenej farby.

Máte radi len malé autá alebo?

To nie, inklinujem aj k veľkým autám, ale automat nemusím. Mám radšej akčné manuálne radenie. Baví ma brzdiť rýchlosťami. Zatiaľ síce nemám vlastné auto, ale mám holandský bicykel.

 

Tak to teda ani pokuty neplatíte?

V lete som jazdila na skútri a išla som z natáčania, otočila som sa na križovatke na Rožňavskej ulici, tam kde som nemala a zastavili ma policajti. Bolo to prvýkrát čo ma zastavili odkedy mám vodičák a nekompromisne mi dali pokutu 60 eur.

 

Na diaľniciach radšej jazdíte alebo v mestskej premávke?

Veľmi rada jazdím mimo diaľníc a mesta, keď sa mám na čo pozerať. Mám problémy s nočným jazdením, vtedy sa musím viac sústrediť na čiary hlavne v zime na snehu a na klzkej vozovke.

Kde v zahraničí sa vám páčil dopravný systém?

Jazdila som v Anglicku a páči sa mi ich systém, majú radary tam kde treba a vodiči dodržujú rýchlosť a vzdialenosť medzi vozidlami. Pravostranné jazdenie je pre mnohých vodičov možno neobvyklé, veď samotné sadnutie na druhú stranu je už blbé a nie ešte šoférovať. Po čase si ale človek zvykne.

 

Ako relaxujete za volantom?

Relaxujem pri hudbe. Mám priateľa hudobníka, takže hudba sa stáva ešte viac súčasťou môjho života.

 

V ktorej krajine sa vám nepáčili vodiči?

V Moskve som išla s taxikárom stošesťdesiatkou štvorprúdovou diaľnicou z jedného pruhu do druhého. Okolo nás polorozpadávajúce autá roku Pána. Cítila som sa ako v zlom filme. Ako keby zastal čas, všetko také pochmúrne, ponuré a vysoké činžiaky, zlé cesty…

Vyskúšali ste si VW Polo 1,4 v benzínovej verzii. Aké boli vaše pocity?

Myslela som si, že je to jednašestkový motor. Zrýchlenie ako raketa! Výborný ťah motora a pri tom veľmi tichý, že som ho ani nepočula, že máme naštartované. Systém start-stop je ekonomický a mali by ho montovať do každého auta. Brutálne sedí na ceste a mám pocit, že sa s ním chcem ďalej viezť ako je moja cieľová stanica. Príjemné sedenie na sedačkách, kde vidieť estetické farebné kombinácie modrej, ktorá ladí s farbou auta. Volantom sa riadi jemne, riadenie hneď reaguje, všetko je v blízkosti. Autorádio s reprákmi naozaj kvalitné, že mám chuť si hneď zaspievať.  Klíma je príjemná, ale využívam ju hlavne v lete. Vpredu, vzadu, aj v kufri je dostatok miesta dokonca aj na odkladanie drobností, ktorých by som mala neúrekom. 

Radenie 6 - stupňovej prevodovky ide ako po masle. Škoda len, že v našom rodinnom VW Pole chýba šestka…

Na dnešné testovacie stretnutie som prišla v červených šatách, tak som rada, že som k Polu ako k ženskému autu ladila. Musím podotknúť, že takéto auto ani chlapa neurazí, ale pravda je, že mne pristane asi najviac! Už viem, aké auto raz chcem mať.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode