Low carb, low fat či keto? Recepty, ktoré naozaj chutia.

11.09.2023 20:04

Low carb (nízkosacharidové) stravovanie je spôsob stravovania, pri ktorom obmedzujeme príjem sacharidov v porovnaní s bežným spôsobom stravovania. Potraviny bohaté na sacharidy (cestoviny, ryža, obilniny, cukor) sú nahradené potravinami, ktoré obsahujú vyšší podiel proteínov a tukov (mäso, ryby, morské plody, vajíčka, mliečne výrobky, orechy) a tiež potravinami s nízkym obsahom sacharidov. 

Presnú definíciu low carb diéty nenájdete. V praxi sa to vyjadruje buď percentom denného energetického príjmu, alebo konkrétnym množstvom sacharidov. Podľa zástancov a fanúšikov, obmedzenie sacharidov umožňuje telu chudnúť rýchlejšie oproti klasickej redukčnej diéte, pričom má aj iné výhody. Napríklad, vedľajším efektom je vraj nižší apetít, nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, čo súvisí so zvýšením hladiny lipoproteínu – „dobrého cholesterolu“ HDL, a tiež zlepšenie glykemickej kontroly u diabetologických pacientov. Príkladom low carb stravovania s veľmi nízkym percentom príjmu sacharidov je napríklad známa keto diéta. Záleží však na tom, čo vám produkty vhodné pre keto diétu chutia. Je dôležité, aby ste si produkty ochutnali, aby ste prešli diétou s chuťou a nie s trápením. Na chuti totiž veľmi záleží. Pri diéte sa nemáte trápiť, máte byť spokojní, i keď to nie je vždy jednoduché. Vyskúšajte pár receptíkov, ktoré vám pomôžu pri zostavovaní jedálnička. Poprípade si nejaké produkty objednajte na skúšku, aby ste videli, či vám chutia. Napríklad z Prodietixu, tu rozhodne viete, do čoho idete a nemusíte sa báť práškovej chuti produktov. 

 

Veggie Burger s zelerovými hranolčekmi a šalátikom

 

Čo potrebujete (1 porcia):

 

  • 1 porcia Prodietix Veggie Burgeru

  • 100 g zeleru (môžete navýšiť podľa aktuálnej fázy)

  • 50 g reďkovky

  • 50 g ľadového šalátu

  • 50 g bielej papriky

  • 1/2 šťava z polovice citróna

  • 1 lyžička olivového oleja

  • čerstvé alebo sušené bylinky

  • soľ, čierne korenie

     

    Ako na to:

    1. Najskôr si pripravíme zeler, ktorý očistíme a dáme povariť do osolenej vody do zmäknutia.

    2. Medzitým si umyjeme zeleninu na šalát (reďkovky, ľadový šalát a bielu papriku), ktorú pokrájame na kúsky a vložíme do misky, kde všetko zmiešame s kvapkou olivového oleja a pokvapkáme citrónovou šťavou.

    3. Akonáhle bude zeler povarený, scedíme a necháme trochu vychladnúť. Potom zeler pokrájame na tenké „hranolky“, ktoré posypeme korením alebo sušenými bylinkami, podľa chuti.

    4. Pripravíme si plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a poukladáme zelerové hranolky.

    5. Do vyhriatej rúry vložíme plech na 180 °C a pečieme dozlatista.

    6. Počas pečenia si rozohrejeme panvicu na stredný stupeň a opečieme burger z oboch strán. Ak máte burgre radšej šťavnatejšie, odporúčame trošku podliať vodou.

    7. Akonáhle budú hranolky krásne zlatisté, podávame s miešaným šalátikom a burgerom. Šalát môžeme posypať slnečnicovými semienkami a podávame.

     

     

     

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode