LOEB, ELENA A CITROËN MAJSTRAMI SVETA

08.10.2012 13:42

 

Sébastien Loeb a Daniel Elena sa držali na prvej priečke už od piatkového rána. Do Štrasburgu si prišli po ôsme víťazstvo v sezóne, ktoré bolo zároveň aj 75. úspechom v ich jedinečnej kariére. Stali sa tak po deviaty raz za sebou majstrami sveta v rely. Na pódium sa dostali aj Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen, ktorí zabezpečili dostatok bodov na víťazstvo v hodnotení konštruktérov. Po francúzskej rely tak tím Citroën Total World Rally Team dosiahol na ôsmu majstrovskú korunu.

 

Posledný deň Rely Francúzska mal oveľa kratší program ako prvé dva dni, no aj tak mali tímy ráno ťažkú voľbu. Celú noc pršalo, dážď sa ráno zmenil na mrholenie a všetky ranné debaty sa krútili okolo voľby pneumatík: vozidlá DS3 WRC tímu Citroën Total World Rally Team opúšťali servis na mäkkých pneumatikách Michelin Pilot Sport.

 

Počas prvých metrov rýchlostnej skúšky Vignoble de Cleebourg mal Sébastien Loeb problémy s priľnavosťou. Všetky oči boli zapichnuté do obrazoviek, ktoré prenášali živý obraz z kamier vo vozidlách aj zo vzduchu a inžinierom tímu Citroën tiekol po chrbte studený pot, keď videli, ako si DS3 WRC n°1 narazila bok. "Veľmi často sme mali problémy s aquaplaningom, nakoľko na ceste bolo v posledných kilometroch stále viac vody. Našťastie na to, aby som dosiahol víťazstvo, som nepotreboval túto skúšku vyhrať," poznamenal líder.

 

"Dnes ráno boli podmienky veľmi podobné ako na Rely Vosgien, na ktorej som sa pripravoval na túto rely," dodal Mikko Hirvonen. "Dával som veľký pozor, aby som nepokazil tímový výsledok. Obávam sa, že už bude veľmi náročné dotiahnuť sa na Latvalu."

 

Po tom, ako sa všetci stretli v Haguenau, rodnom meste Sébastiena Loeba, sa pretekári na prvých desiatich miestach vydali na trasu posledných troch rýchlostných skúšok v opačnom poradí. Druhý prejazd rýchlostnou skúškou Vignoble de Cleebourg, ktorý sa rátal ako Power stage, sa už išiel za slnka, no na ceste bolo ešte stále veľa blata. Sébastien Loeb a Mikko Hirvonen ešte nedosahovali najlepšie výkony, no do hodnotenia pilotov už extra body nepotrebovali.

 

Sébastien Loeb a Daniel Elena si postrážili náskok až do cieľa v Haguenau a konečne mohli uvoľniť napätie nahromadené počas celého týždňa: "Prišli sme sem práve preto, aby sme znova zažili ten istý pocit ako v roku 2010, keď sme majstrovský titul získali doma. Tento rok je to o to silnejšie, že je to istotne naposledy. Ráno som bol o víťazstve presvedčený, aj keď počasie nám poriadne sťažilo život. Aj keď dážď ustal, cesty boli stále veľmi zablatené. Vedel som, že máme pred sebou ešte dvoje preteky, no som veľmi šťastný, že sme vyhrali práve pred alsaským publikom."

 

Mikko Hirvonen, ktorý sa ôsmy raz v sezóne dostal na pódium, vyčaril široký úsmev: "V roku 2007 som už zažil, čo to je získať titul konštruktérov a som veľmi rád, že to môžem opäť s Citroënom zažiť. To je to najpodstatnejšie, čo si z tohto víkendu zapamätám, no som veľmi rád, že som zaznamenal aj pokrok na asfalte. Síce som skončil na rovnakom mieste ako v Nemecku, ale mal som pocit, že môj výkon bol o niekoľko stupňov lepší. Verím, že sa mi to podarí potvrdiť aj v Katalánsku, no teraz treba osláviť tento veľký moment!"

 

Uprostred tímu bol aj Frédéric Banzet, generálny riaditeľ automobilky Citroën, ktorý žiaril radosťou: "Citroën je v automobilovom športe preto, aby víťazil a tím Citroën Racing opäť raz ukázal, kto je najlepší na svete. Inžinieri, technici, tím: všetci odvádzali túto sezónu úžasné výkony. Takéto výsledky dodávajú celej značke nové sily, energiu a odhodlanie."

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode