Dunlop oslavuje 125 rokov a hľadí do budúcnosti

06.03.2013 17:53


Popredná značka výkonných pneumatík sa zameria na hospodárenie s palivom a na vozidlá využívajúce alternatívne zdroje pohonných hmôt
Dunlop, jeden z popredných svetových výrobcov pneumatík v segmentoch HP a UHP, prehlásil, že počas osláv svojich 125. narodenín nebude iba spomínať na všetko, čo pneumatiky tejto značky dokázali v pretekoch i v bežnej premávke. V tomto významnom roku sa chce venovať aj výhľadom a plánom do ďalších 125 rokov.
Výrobca pneumatík, ktorý nesie meno vynálezcu pneumatiky plnenej vzduchom a zároveň jeden 
z najznámejších svetový dodávateľov pneumatík pre motoristický šport, nedávno obrátil časť svojej pozornosti. Zameral sa na oblasť podpory úsporného hospodárenia s palivom a na oblasť alternatívnych zdrojov energie či už na pretekárskej trati alebo na ceste. Vysoká výkonnosť bez kompromisov je však aj naďalej hlavným cieľom značky Dunlop.

„Vývoj v motoristickom športe sa za posledných 100 rokov nezastavil a nie je to inak ani dnes,“ hovorí Jean-Felix Bazelin, General Manager, Dunlop Motorsport. „Rovnako nemožno očakávať, že by sa vývoj nových automobilových technológií zastavil v nasledujúcich rokoch či už v prostredí pretekov alebo v bežnej doprave. Úsporné hospodárenie s palivom a alternatívne zdroje pohonných hmôt sú v súčasnosti veľkým trendom. Ako si môžeme všimnúť, na motoristických okruhoch rastie počet pretekov a vozidiel s alternatívnymi pohonnými látkami. Preto i Dunlop neustále prichádza s novými technológiami, ktoré by spĺňali nové štandardy. Nechceme čakať na zajtrajšok. Dnes síce oslavujeme 125. výročie, ale už teraz sa tešíme na ďalších 125 rokov.“

Napriek tomu, že značka Dunlop vyvíja technológie pre vozidlá na hybridný, elektrický či alternatívny pohon už veľa rokov, ich motoristická divízia túto aktivitu nedávno ešte posilnila. Oficiálne oznámila, že bude dodávateľom pneumatík pre GreenGT H2, prvé vozidlo s vodíkovým palivovým článkom pretekajúce na kruhu v Le Mans. Týmto prehlásením značka Dunlop fakticky vstupuje do špeciálneho vývojového programu, ktorý sa má postarať o budúce generácie pretekárskych automobilov poháňaných elektrickou energiou a vodíkom.

Ako vysvetľuje Sebastien Montet, Race Design & Development manager, Dunlop Motorsport – existujú tri hlavné problémové oblasti, s ktorými sa konštruktéri pneumatík musia vyrovnať a ktoré budú z hľadiska konštrukcie motoristických pneumatík zásadné: „Pri vozidlách ako je Green GT H2 musíme brať do úvahy hmotnosť vozidla, odlišnú charakteristiku motora a úspornejšie hospodárenie s palivom. Zmena hmotnosti vozidla predstavuje zvýšenie náporu na pneumatiku. Rozdielna charakteristika točivého momentu motora znamená, že pneumatiky budú vyžadovať zvýšenie pozdĺžnej tuhosti 
a lepšie hospodárenie s palivom bude optimalizované pomocou nižšieho valivého odporu navrhnutých pneumatík.“

Vozidlo GreenGT H2, ktoré sa zúčastní 24-hodinových pretekov Le Mans v roku 2013, je prvé pretekárske vozidlo s vodíkovým palivovým článkom a s elektrickým pohonom na svete. Vodíkový palivový článok je potenciálnym pohonom pretekárskych motorových vozidiel budúcnosti. Aby pneumatika maximalizovala priľnavosť a hospodárenie s energiou vozidla, musí byť skonštruovaná špeciálne pre svoj účel.

Dunlop se nebráni ani tomu, aby sa v pretekoch využila cestná pneumatika. „S vývojom technológií pneumatík môžeme stále častejšie pozorovať, že technológie využívané v cestných pneumatikách prenikajú do pretekárskych. Dôvodom je, že za vývojom týchto pneumatík stojí veľké konštrukčné úsilie a ich kvalita je taká vysoká, že dokážu obstáť v každej situácii,“ dodáva Sanjay Khanna, Managing Director, Dunlop Brand. Aby toto stanovisko potvrdil, nedávno výrobca pneumatík Dunlop oznámil, že uzavrel zmluvu so spoločnosťou Nissan a jej tímom Eco Racing v Španielsku a dohodli sa na dodávkach pneumatík BluResponse AA. Nové pneumatiky označené AA značky Dunlop obujú Nissan Juke 1.5 dCi, Nissan Micra 1.2 DIG-S a dva elektrické modely Nissan LEAF, ktoré sa zúčastnia série ekologických pretekov v Španielsku.

„Tento typ pretekov poukazuje, aké dôležité je úsporné hospodárenie s palivom, aby mohol pretekársky tím zvíťaziť,“ hovorí Sanjay Khanna, Managing Director, Dunlop Brand. „Palivo je v konečnom dôsledku pre vozidlo zaťaženie, ktoré jeho výkonnosť znižuje. Zároveň však čím lepšie vie vozidlo s palivom hospodáriť, tým viac kôl je schopné odjazdiť bez doplnenia paliva, a tým aj bez straty času. Tu hrá Dunlop kľúčovú úlohu, pretože poskytuje najlepší valivý odpor - v rovnováhe s výkonnosťou – napomáha tak k dosiahnutiu víťazstva tým, že znižuje spotrebu paliva a teda i celkové potrebné množstvo paliva. Je to obrovská výzva, ale behom 125 rokov sme prešli už niekoľko generáciami technológií!“  

Značka Dunlop prvýkrát v Európe predstavila pneumatiky s označením AA 31. mája pod názvom BluResponse AA. Označenie pneumatiky AA znamená, že pneumatika BluResponse AA dosahuje najlepšie možné hodnotenie v oblasti vplyvu na spotrebu pohonných hmôt a v priľnavosti na mokrej vozovke podľa nového európskeho nariadenia o označovaní pneumatík. Pneumatiky Dunlop Sport BluResponse BA, ktoré boli predstavené v Dubaji, na tejto technológii stavajú.

„Technológia pneumatík sa vyvíja. V oblasti automobilov sa pohybujeme 125 rokov a ich neustály rozvoj nás ovplyvňuje,“ uzatvára Khanna. „Spoločne sme zohrali kľúčovú úlohu pri dosahovaní nových štandardov a vytvorili sme nové očakávania. V tomto prístupe budeme i naďalej pokračovať a uvedenie našej pneumatiky Dunlop Sport BluResponse nie je iné – dokážeme dosiahnuť veľké vecí – vysoké hodnotenie na štítku - ale súčasne poskytovať i omnoho viac než to. Preto hovoríme ´výkon bez kompromisov´ “.
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode