Duet s Capturom

27.01.2018 08:40

 Rómska speváčka Gitana alias Adriana Drafiová vraj začala skôr spievať ako hovoriť. Jej charizma si každého hneď opantá, dokázala svojim spevom očariť aj arabského princa. Sadla za volant nového modelu Renault Captur a podelila sa s dojmami z jeho testovania.

Gitana, tá energia z vás priam srší a mám radosť, že ste si našli pre náš online magazín čas povedať niečo o sebe, aby sme vás našim čitateľom viac priblížili...

 

Som speváčka a som sama sebou...netajím sa, kto som, odkiaľ som prišla a kam moje kroky smerujú. Spievam od malička, spev je pre mňa veľmi dôležitý, veď som najprv spievala ako hovorila, ale v prvom rade najdôležitejší v mojom živote je syn, ktorý je moja najväčšia láska. Nemôžem zabudnúť na môj nový album Kolora, kde sú nahraté latino piesne v rómskom jazyku. Ozaj minulý rok vyšiel dokument o mojej práci, na čo som tiež veľmi hrdá.

 

Poznáme vás z Talentmánie, kde ste sa umiestnili na krásnom druhom mieste so svojou bývalou kolegyňou, s ktorou časom ste sa rozhodli ísť každá svojou cestou, ale povedzte, aké boli vaše začiatky za ďaľšími úspechmi?

 

V podstate od svojich sedemnástich som pracovala veľa rokov v zahraničí. Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Francúzsko a v mnohých iných krajinách som spievala na veľkých pódiách. Nemala som problém prezentovať Slovensko ako rómka, pretože som bola úspešná a žiadaná na mnohých festivaloch, na ktoré mám stále veľa pozvánok. Spievala som so spevákmi z muzikálu Porgy and Bess, ale mala som vystúpenia, kde boli hosťami Tina Turner, Claudia Shiffer a David Copperfield. To boli nezabudnuteľné zážitky!

 

Gratulujem! Super a o zážitky s celebritami ste nemali núdzu, ale možno si spomeniete na špeciálneho hosťa, na ktorého sa len tak ľahko nezabudne do konca života...

 

Je pravda, že mám zážitok s jedným z arabských princov, ktorý prišiel do Baden Badenu v Nemecku, kde som vystupovala. Prišiel so svojimi dvomi manželkami, akurát sa s jednou čerstvo oženil. Na stôl položili tisíc eur a neskôr po každej pesničke som dostávala peniaze o akých sa mi ani nesnívalo. Za ten večer som zarobila 5000 eur a keď odchádzali, tak som im mala nastaviť dlane a dali mi všetky peniaze, ktoré mali aj v iných menách. My sme boli všetci hotoví a povedali nám, že takéto niečo sa stane asi raz za 30 rokov. Mala som šťastie, dokonca ma jeden z doprovodu princa, anglický lord poprosil, aby som preňho spievala, že pošle pre mňa lietadlo. Odmietla som, pretože som už mala dohodnuté spievanie v Španielsku, hoci to bolo oveľa lukratívnejšie.

 

Spievali ste niekde, kde to bolo naopak skľučujúce a emočne náročné?

 

Vo väznici som spievala a videla veľa ťažkých príbehov v očiach. V prvej rade sedeli mladiství a to je ťažké pre každú matku, ktorá by to videla. Mala som aj ja slzy v očiach, pretože to bolo silné, ale vedela som vycítiť, aké piesne mám spievať, aby som ich trošku rozveselila. Mnohí aj plakali, niektorým bolo do tanca, ale nemohli, lebo tam boli psovodi, ktorí ich strážili.

 

emočne silné, vnútri boli psovodi, nemohli tancovať, len tlieskali. V prvej rade boli mladiství.

den romov, na ukrajinu romsky festival, spolupracovat na eurovizie, oslovili ma, vyšiel minulý rok o mne dokument o mojej práci, roma integra, oni ma pozvali, pre nich pracujem s deťmi, deti z DD, z rodin, ťažkých rodin, trojmesačný projekt, Vyšiel mi môj prvýalbum Colora, sú tam latino piesne v rómskom jazyku,

 

Sme radi, že máme takú úžasnú speváčku so zlatom v hrdle, ktorá nás takto reprezentuje, ale v rámci vašej práce sa musíte veľa presúvať či už doma alebo v zahraničí. Kde sa vám najlepšie cestovalo, že ste na cestách necítili ani ťuk?

 

Francúzi majú najlepšie cesty, lebo si pamätám ako sme tam prišli a auto stíchlo, ale že úplne. Aj Nemecko má dobré cesty a v Rakúsku bývam, tak to veľmi dobre poznám. Ak chytím jamu, tak je to na Slovensku. Nejako zabúdajú priebežne tie cesty opravovať.

 

Vaše najobľúbenejšie autíčko, s ktorým ste boli nadmieru spokojná a bolo treba veľa servisovať?

 

Mala som dieselový Renault Nevada, to bola moja milovaná loď na svete! Bola už zima, keď sa mi časom pokazilo kúrenie a nikto to nevedel opraviť. V tom čase som žila v Nemecku, tak som ho tam predala, ale bolo to priestranné auto, ktoré mi chýba. Na Malorcu sme s ním išli a môj kamarát mal éčkový Mercedes, ktorý mu počas cesty skapal, no my s Nevadou naloženou plnej aparatúrou sme došli na miesto bez žiadnej poruchy cez celé Nemecko, Francúzsko až do Španielska.

 

Kedy ste si naposledy u nás alebo v Rakúsku zaplatili pokutu za dopravný priestupok?

 

Veru dlho som neplatila žiadnu pokutu, len sa mi podarilo nacúvať do jedného nemeckého vodiča v Rakúsku. Išla som od lekára, keď zrazu ten pán vystúpil, nechal auto v briežku, tak som ho dobre nevidela a s mojím Superbéčkom som mu nacúvala do Mercedesu. Nič sa mu nestalo iba vpredu som mu trošku posunula odstrekovač na svetlo, ale ja som nič nemala a chcela som sa slušne dohodnúť. Išlo to cez poistku, nechápem prečo písal výhražné listy a riešiť to právnikom, ale poisťovňa to celé doriešila. Myslel si, že si z poistky spraví celé auto, ale neprešlo mu to.

 

Veľa šoférujete, presúvate sa a vidíte rôzne neduhy nezodpovedných vodičov. Aké chyby najčastejšie robia?

 

Veľa vodičov nepozerá do spätného zrkadla, lepia sa a nepredvídajú, potom sú nehody, ktoré nemuseli byť. V rukách držia mobily a telefonujú, to sú hlavne ženy. Hoci my ženy vieme robiť viac vecí naraz, tak ten mobil odpútava od riadenia a nie je to dobré. Potom vidím, že mnohí vodiči nemajú prax a je to vidieť, boja sa, sú pomalí. Mali by vedieť, že majú ísť do pravého pruhu, lebo ľavý je na predbiehanie.

 

Nebolo by lepšie, keby mnohí vodiči radšej jazdili MHD ako autom?

 

MHD v ratislave nie je dobre vyriešená a vôbec sa nedodržiava cestný poriadok. Vodiči si jazdia ako chcú, vynechajú, dokonca aj električka mešká...to čo už je! Vo Viedni to funguje na sekundu presne, oblekoví páni tam jazdia MHD, ale u nás sa to nedá. A keď vidím, že jeden človek v aute, tak nečudo, že sa tvoria kolóny.

 

Ako sa vám páčil mestský Crossover od Renaultu – model Captur 1,5 dCi s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou?

 

Milé bolo, že som už zvonku s fešákom Capturom ladila i s jeho oblými bokmi ako sú moje. Máme to podobné. /smiech/ Po estetickej stránke sa mi páčila kombinácia oranžovej s čiernou farbou strechy a ostatnými exteriérovými doplnkami, čo pekne kontrastovalo. Som maličká a veľmi dobre sa mi nastupovalo do auta, kde ma ohúril veľký priestor v kabíne, dokonca aj kufor, ktorý sa ešte viac zväčšil po sklopení posuvných zadných sedadiel. Palubná doska bola prehľadná a oranžové lémovanie okolo displeja či radiacej páky bolo nápadité a „cool.“ Volant sa dobre držal v mojich malých rukách a po nastavení sedadla a spätných veľkých zrkadiel som bola spokojná, ako aj s opierkami. Prebehla som očami všetko, čo som k jazde potrebovala... parkovací asistent, senzory, navigácia, tempomat som našla a potom som si ho regulovala na volante. Odpadla som z praktickosti Capturu, jeho snímateľných poťahov, ktoré sa dajú odzipsovať a oprať, keďže mám dieťa, ktoré občas urobí neporiadok v aute. To som ešte nevidela a dávam palec hore! Ako speváčka som bola s ozvučením autorádia spokojná, veď sústavne spievam hocikde aj v aute. Okuliare som si odložila do odkladacieho priestoru a do veľkej vysúvacej schránky pred spolujazdcom sa toho ozaj veľa zmestilo. Jazdila som v meste a diesel ťahal dobre, v režime Normal to bolo svižnejšie ako v Eku, ale je mi jasné, že ten je zase úspornejší. A tiché na diesel. Renault Captur ma prekvapil podvozkom v mierne zabahnenom teréne, že si vedel poradiť. V Capture ma oslnil nápaditý dizajn, praktickosť, priestor a teda aj hudba vychádzajúca z dobrého podvozku mi dala jasne najavo, že tento model je určený vodičkám, aj tým spievajúcim ako som ja!

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode