Desatoro Andrei Vadkerti

23.04.2011 13:29

Aká je vodička Andrea Vadkerti? 

 

 Vodíčák mám od 18-tich. Spočiatku som jazdila potajomky ako študentka, ktorá si privyrábala ako promotérka a neskôr mi otec daroval rodinnú Ladu. Nemala posilovač riadenia, bola oblepená nálepkami a bola dosť stará na to, aby som ju mohla obúchať a nikomu by to nebolo ľúto. Postupom rokov som si zadovážila vlastné auto. Začínala som Fiatom Punto, potom som prešla na väčšiu Bravu a dnes jazdím striedavo na rodinnom Mercedese E  a americkej verzii Forda Ghia. Najradšej šoférujem s automatickou prevodovkou, ktorá sa mi osvedčila najmä odkedy mám malé deti. Jedna voľná ruka môže dozadu deťom podávať fľašky, obrúsky alebo aj pokojne obhospodarovať panel. Jazdím predpisovo, dokonca ako spolujazdec mám aj zlozvyk poučovať šoféra. Ak však treba viem zabrať a zvládam aj zložité terény či preplnené mesto. 

 

 

Vaša najvyšia pokuta?

 

Myslím, že pokutu som dostala asi dva razy za prekročenie rýchlosti  za to, že som nebola pripútaná. Policajti zvyknú byť ku mne milí, nechám sa poučiť a nebojujem s nimi, ale ani neprosíkam. Mám však za sebou dve nehody – jednu čelnú zrážku , dokonca s policajtom, čo ma stálo skoro vodičák a veľa úsilia odolať jeho vydieraniu, aby som mu dala úplatok. Nepodľahla som a  radšej som si odjazdila vzorovo v podmienke dva roky. Druhú nehodu som mala  v zime  s vozidlom Markízy. Tam som sa síce iba viezla, ale dopadlo to nešťastne. Skončila som s mnohými zlomeninami v nemocnici a  po operáciách som sa liečila ešte dlhé mesiace. Odvtedy pasívne šoférujem s vodičom a sledujem  premávku. 

 

Je auto pre vás nutnosťou?

 

Jazdím denne a ročne najazdím dosťveľa kilometrovť veľa kilometrov. Auto je mojím druhým domovom. Rada šoférujem najmä sama, vtedy si spievam, uvažujem, počúvam audioknihy. V aute mám súkromie, Ipod s hudbou a knihami, svoje obľúbené naparfémované vankúšiky, ktoré si sama pripravujem, keďže neznesiem umelé osviežovače.Veľa hands free sád, asi pätoro slnečných okuliarov, krémy na ruky, utierky, balzamy na pery a purpurový rúž so šatkami. Tie ma chránia pred klímou. Vzadu mam fľaše od minerálok, notesy, prezúvky, do ktorých sa dám ak mám podpätky, nákupné tašky, statív  a samozrejme dáždniky a detské sedačky.  Taká babská výbava...

 

Ste poriadkumilovná?

 

Ja áno, ale moje deti nie . Niekdy, keď sa pozriem na zadné sedadlá, pripadám si ako v maringotke . Nájdem tam od papierikov, cez dinosaurov  až po puzzle čo momentálne patrí do detského sveta mojich malých ratolestí. Občas auto zoberiem na kompletnú očistu a previnilo nechávam sprepitné za tepovanie – majú s tým vela práce. 

 

 

Máte nejaké vysnívané auto?

 

Mojím favoritom sú hybridy, zamilovala som sa do nich v USA.  Nový Lexus hybrid rady RX v špičkovej výbave si ma podmanil hneď ako som ho uvidela. Vždy si sľubujem, že ak budem veľká a úspešná, tak si ho určite kúpim. Bude biely v béžovej koži, s výbornou akustikou a extra audio a video displejmi pre deti, aby mi počas dlhej jazdy nedali tisíc razy otázku kedy tam budeme, ale pokojne so slúchatkami na ušiach pozerali rozprávky. A ja si budem vpredu počúvať moju hudbu, všetko bude nastavené na moju špecifikáciu a na čelné sklo sa mi bude premietať navigácia. Moje ďalšie auto bude rodinné, elegantné a eko friendly. 

 

Čo vás najviac odrádza na vašich cestách?

 

Nerada šoférujem v noci. Používam  okuliare do diaľky, lebo v šere už nevidím tak dobre. V zime sa bojím šmyku, poľadovice.  Na dlhšie vzdialenosti v tomto období už ani sama nešoférujem. Inak ťažko znášam agresivitu vodičov, hulvátske spôsoby, preblikávanie, ak idete povolenou rýchlosťou a celkovo nemám rada stredoeurópsky status postkomunistických krajín – každý chce jazdiť na Mercedese, BMW alebo Audine a potom si myslí  že niečo znamená.

 

čil sa vám nový dieselový model Opel Meriva 1,7 CDTI?

 

Výborné auto do mesta, ale aj na dlhšie trasy. Vo vnútri pôsobí priestranne, dosť veľa miesta je aj na zadných sedadlách a v kufri. Bočné posuvné dvere sú veľmi dôvtipne riešené. Bolo výborné, že sedíte vyššie a máte dobrý prehľad o tom, čo sa deje na ceste. Prehľadná palubovka s prístrojovými budíkmi ako aj navigácia a veľký display vpredu nesklamú určite nikoho. Celkovo sa mi páčil priestranný interiér s odkladacími priestormi. Meriva sa ľahko a bezpečne šoférovala a necítila som nerovnosti ani jamy na ceste. Dieselový motor bol živý a dobre reagoval po stlačení plynového pedála. To isté platí pe brzdy.Variabilita a priestrannosť celého auta by som odporučila hlavne mladým rodinám. Navyše má veľmi pekný design prednej kapoty. Pripomína mi takého smejka s tykadlami. Mojim deťom by sa tiež určite páčil.

 

 

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

 

 

                                 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode