10 vecí, ktoré škodia vášmu zraku aj pri šoférovaní

19.04.2020 12:15

Dobrý zrak je pri šoférovaní auta nevyhnutnosťou a starostlivosť oň by ste nemali zanedbávať. Čo to zahŕňa?

Dôležité je zamerať sa na cielenú vnútornú výživu očí kvalitnou stravou alebo vhodnými výživovými doplnkami – Ocuvite (www.ocuvite.sk) – ktoré boli vyvinuté na základe vedeckých poznatkov. Obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, omega-3 mastné kyseliny, zinok, selén a vitamíny C a E, vďaka čomu neutralizujete voľné radikály v tele a redukujete oxidačný stres v očiach. Kondícii svojich očí pomôžete však aj tak, že sa budete vyhýbať činnostiam alebo situáciám, ktoré majú negatívny dopad na váš zrak. Niektoré ho dokonca priamo poškodzujú. Platí staré známe príslovie – všetkého veľa škodí.

Pri šoférovaní sa dávajte pozor najmä na:

  1. Slnko

Nadmerné vystavenie UVA a UVB lúčom zvyšuje nebezpečenstvo vzniku očných chorôb. Ak sa budete pozerať priamo do slnka, môžete si spôsobiť nenávratné poškodenie očí. Pred nadmerným slnečným žiarením si oči chráňte kvalitnými slnečnými okuliarmi s UV filtrom.

  1. Zranenie

Každý rok často dochádza k úrazom oka najmä pri domácich prácach, prácach v záhrade či športovaní. Pokiaľ je to možné, vždy si oči mechanicky chráňte ochrannými okuliarmi. Ak už zranenie na oku máte, určite obmedzte šoférovanie vozidla na minimum.

  1. Nevhodné vonkajšie prostredie

Na dobrú kondíciu očí má negatívny vplyv aj prostredie. Patrí sem napríklad silná klimatizácia, príliš vykúrená miestnosť (vysušujú oči), veterné a prašné prostredie (hrozí nafúkanie cudzieho telesa do očí) a podobne. Ak máte v aute niektoré z uvedených situácií, urýchlene vykonajte nápravu, aby ste si šetrili svoje oči.

  1. Cigarety

U fajčiarov je vyššia pravdepodobnosť ochorenia zraku ako u nefajčiarov. Platí to aj pre dlhodobé pobyty v zafajčených priestoroch. Súvisí to so zužovaním ciev oka, ktoré zabezpečujú výživu. Je samozrejmé, že ani za volant cigarety nepatria!

  1. Alkohol

Obmedzenie príjmu alkoholu podporí lepšie fungovanie zraku. Veľký pozor si dávajte aj na podomácky vyrobený alkohol a alkohol neznámeho pôvodu. Existuje vysoké riziko oslepnutia až smrti. Po požití alkoholického nápoja za volant nikdy nesadajte, ohrozujete seba aj ďalších účastníkov cestnej premávky!

Medzi ďalšie veci, ktoré negatívne vplývajú na váš zrak patria: nesprávna výživa, nadváha, dlhé pozeranie na TV obrazovku alebo monitoru počítača, vysoký krvný tlak a nedostatok pohybu. Viac o tom ako sa správne starať o svoj zrak sa dozviete na stránke www.ocuvite.sk.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode